Veikla iš pašaukimo veda link karjeros augimo

Nijolė Motiejūnienė „Norfos“ prekybos centre įsidarbino dar 2005 metais, tuomet ji pradėjo nuo pareigų pieno skyriuje ir kasininkės pozicijos, vėliau ji tapo vyresniąja kasininke, o dar po kelių metų „paaugo“ iki vedėjos pareigų. Prabėgus penkiolikai metų, N. Motiejūnienė jau yra Alytaus miesto, A. Jonyno gatvės „Norfos“ direktorė.

Pasak moters, sėkmę ir karjeros augimą lėmė paprasta, tačiau efektyvi taisyklė – dirbti tai, kas išties teikia malonumą: „Jei galėčiau laiką atsukti atgal, vėl studijuočiau prekybos mokykloje, vėl pradėčiau nuo kasininkės pereigų. Visada tikėjau, kad sekasi tiems, kas dirba iš širdies ir pasirenka tokį darbą, kuris jiems išties patinka“.

Šiandien N. Motiejūnienė pati priima į darbą žmones ir sako pastebinti, kad jos sėkmės istorija neretai tampa motyvuojančiu pavyzdžiu: „Naujiems darbuotojams visada papasakoju, nuo ko pati pradėjau savo karjerą „Norfoje“. Niekada neslepiu, kad ne iš dangaus nukrito direktorės pareigos, o dirbau daug ir sunkiai, negailėjau jėgų, laiko. Tačiau visada motyvavo mūsų įmonės principas, kad tas, kuris gerai dirba, tas visada turi galimybę „augti“ ir gauti didesnį atlygį. Manau, kad tai labai didelis privalumas, mus išskiriantis iš kitų, Lietuvoje esančių, prekybos tinklų“.

Ten, kur laimingi darbuotojai, didelės kaitos nėra

„Norfa“ vadovas bei savininkas D. Dundulis ne kartą viešai kalbėjo, kad jo vadovaujamose įmonėse nėra didelės darbuotojų kaitos, ypač – administraciniame lygmenyje. Vienas sėkmingiausių Lietuvos verslininkų teigia, kad dalis vadovų (tiek regionų, tiek parduotuvių direktorių) yra įmonėje „užaugę“ žmonės, prieš daugelį metų dirbti čia pradėję nuo kasininkų, sandėlininkų ar skyrių darbuotojų.

„Žmogus turi suvokti, kaip vyksta darbai, kaip veikia visa sistema, kad galėtų kitus mokyti, todėl pas mus vadovaujančias pareigas retai užima žmonės „iš gatvės“. Dalis darbuotojų, pradėję dirbti prieš dvidešimt metų, kelis kartus pakeitė savo pozicijas, ir šiandien yra vadovai“, – paklaustas apie darbuotojų motyvavimą, pasakoja D. Dundulis.

Vienos Alytaus miesto „Norfų“ direktorė N. Motiejūnienė antrina savo vadovui: „Jaunus žmones tikrai motyvuoja pavyzdys, kad ir mes, vadovai, išmanome ir kasininkų, ir skyrių darbuotojų „duoną“. Karjeros augimo galimybės įmonės viduje juos skatina, kad stenkis, daryk, mokykis, ir visada turi šansą pakilti“.

Norfos kasos

Didžioji dalis „Norfos“ vadovų – iš žemesnių pozicijų

Daugelis nustemba sužinoję faktą, kad didelė dalis „Norfoje“ vadovaujančias pareigas užimančių žmonių – kažkada savo karjerą pradėję nuo kasos aparato ar darbų skyriuose. Tai ne tik motyvuoja, įkvepia jaunus žmones, tačiau ir parodo, kad šioje įmonėje yra vertinamas kiekvienas darbuotojas.

„Kuo daugiau žmonių iš mūsų tarpo kils karjeros laiptais, tuo didės ir noras daugiau pasiekti. Statistikos neturiu, kiek tų pakylimų buvo, tačiau intuityviai sakau, kad turėtų būti apie 70 procentų vadovų. Pastebiu, kad yra dviejų tipų žmonės. Vieni, galbūt, nesugeba, bet labai nori, o kitas tipas – jiems trūksta pasitikėjimo savo jėgomis, tačiau jie turi sugebėjimus. Būtent pastaruosius labiausiai ir norisi motyvuoti, skatinti jų karjeros augimą“, – tvirtina D. Dundulis.

Kuo direktorė, pradėjusi savo karjerą nuo kasininkės pareigų, yra pranašesnė nei žmogus, visada užėmęs tik vadovo pozicijas? „Norfos“ vadovas ir savininkas D. Dundulis sako, kad pirmiausia tuo, kad toks žmogus, „ragavęs“ pirminės grandies darbų, nepasimes net netikėčiausiose situacijose. „Jis sugebės ir tinkamai sudėlioti prekes, ir supras, kaip elementariai naudotis kasos aparatu, jei, esant neplanuotai situacijai, tektų perimti šiuos darbus.“

Dirbti kaip sau, nors ne sau

Alytaus regiono prekybos tinklų „Norfa“ vadovė Dalia Ludavičienė, įmonėje dirbanti jau daugiau nei trylika metų, sako, kad darbuotojo sėkmė ir galimybės kilti karjeros laiptais pirmiausia priklauso nuo jo požiūrio.

„Reikia dirbti kaip sau, nors ir žinai, kad ne tu įmonės savininkas. O taip mąsto žmonės, turintys labai didelę atsakomybę. Ši savybė yra privalumas kiekvienam – ir vadovui, ir bet kuriam kitam darbuotojui. Jei žmogui darbas reikalingas savirealizacijai, jis nori dirbti ir uždirbti – jam gerai seksis, tačiau jeigu mato tik pareigas – aukštyn kilti tikrai nepavyks. Tiesa, „Norfose“ labai daug atsakingų, darbščių žmonių.“

Dainius Dundulis

Kokios vadovo savybės jį daro sėkmingu?

„Norfos“ įmonių savininkas D. Dundulis prisipažįsta, kad šiuo metu jis jau nebedalyvauja visų vadovų pasirinkime: „Regionų vadovai geriausiai mato žmones, kurie potencialiai tinkamiausi kilti karjeros laiptais. Manau, kad vadovais tampa tie, kurie sugeba spręsti nestandartines situacijas ir su jomis susitvarkyti. Kitaip tariant, turi gebėjimą valdyti krizes“.

Vienas sėkmingiausių verslininkų Lietuvoje taip pat mano, kad geras vadovas visada pasižymi puikiais organizaciniais sugebėjimais. Būtini ir geri bendravimo įgūdžiai su žmonėmis – tiek darbuotojais, tiek klientais.

„Dar viena itin svarbi savybė, kuria dažniausiai pasižymi žmonės, dirbę keliose parduotuvės grandyse – darbo proceso suvokimas ir puiki orientacija joje“, – apie sėkmingą vadovą samprotauja D. Dundulis.

„Darbuotojo savarankiškumas, drąsa sakyti savo mintis, geros kolektyvo atmosferos kūrimas – tai pamatiniai prioritetai, kai renkame vadovus“, – pabrėžia D. Ludavičienė, kurios viena iš atsakomybių – atrinkti parduotuvių vadovus.

Pasak jos, žmogus, pradėjęs nuo fasavimo skyriaus ar kasininko pozicijos, supranta, kaip vyksta visas procesas, kokie yra darbo tempai, krūviai, todėl dar viena svarbi vadovo ypatybė – parduotuvės darbo pažinimas. Kaip pavyzdį pašnekovė pateikia situaciją, kad parduotuvės vadovas turi pamatyti, ar darbuotojui gerai sekasi konkreti pozicija, jei ne – padėti jam atrasti, kas labiau patiks ir tiks.

„Mes norime, kad žmonės pasiliktų, todėl stengiamės suderinti visų poreikius: gauti norimą atlikto darbo rezultatą, tačiau, tuo pačiu, turėti patenkintus darbuotojus. Nesiseka kasoje? Nieko tokio. Pasiūlysime savo jėgas išbandyti mėsos, pieno skyriuose ir t.t. Taip gimsta kompromisai, kuriuos pasiekti pavyksta tik žmonėms, išmanantiems visus parduotuvės procesus nuo „A iki Z“. Vadovui „iš gatvės“ suvaldyti tokį procesą būtų gerokai sunkiau“, – pasakoja D. Ludavičienė.

Ko nori iš darbuotojo, toks turi būti ir pats

Nesvarbu, kokias pareigas žmogus užima „Norfos“ ar „Rivonos“ įmonėse, visgi yra kelios pamatinės savybės, kurių iš jo tikimąsi: atsakomybė ir darbštumas. „Blogiausia, kai sužinai, kad žmogus į darbą eina, tačiau darbo neatlieka, rezultatų nėra. Seniau stebėdavome, kiek laiko, pavyzdžiui, kasininkai dirbo. Tai yra buvę tokių kuriozų, kai pamatydavai, kad iš aštuonių valandų žmogus tik dvi sėdėjo kasoje“, – pasakoja D. Dundulis.

Šiandien mūsų visuomenė yra laisva. Visi renkasi, į kokią parduotuvę eiti, kokį universitetą lankyti, kiekvienas priima sprendimus pagal savo norus, sugebėjimus, galimybes. Pasirinkimo laisvę akcentuoja ir D. Dundulis: „Taip pat kiekvienas žmogus renkasi ir vietą, kur jis nori dirbti. Tačiau atlikti savo pareigas reikia taip, kad aplinkiniams ir sau kurtume vertę. Manau, kad visose srityse labai svarbu elgtis taip, kaip norėtum, kad su tavimi būtų elgiamasi. Aš vis ir sau, ir kitiems kartoju – nepamirškite ne tik reikalavimų kitiems, bet to paties norėkite ir iš savęs. Yra daug gerų kelių, svarbu surasti tą, kuris konkrečiam žmogui yra tinkamiausias“.

Užsakymo nr.: PT_83571007