Dėmesys renovacijai sparčiai auga

Metų renovacijos projekto rinkimus ne pirmą kartą inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri administruoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje. Rinkimų metų skaitytojų verdiktui bus pateikta 18 įgyvendintų projektų, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo atnaujinta daugiau kaip 300 daugiabučių. Šiuo metu šalyje vyksta dar daugiau nei 400 namų atnaujinimo darbai, o nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau nei 2400 daugiabučių.

„Skaičiai kalba patys už save – mūsų administruojama programa padėjo ne tik sumažinti energijos sąnaudas daugiabučiuose, bet prisidėjo ir prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo bei miestų atsinaujinimo. Tai parodysime ir metų renovacijos projekto rinkimų metu. Rinkimų tikslas ne tik pasidalinti gerąja patirtimi, bet ir įtraukti visuomenę teikti savo pasiūlymus ir balsuoti. Mums svarbu išsiaiškinti, kokiems projektams visuomenė teikia prioritetą, į kokias įgyvendintas priemones atsižvelgia, ar tai energijos taupymas, inovatyvių šaltinių diegimas, kvartalinė renovacija, ar kiti kriterijai“, – pasakoja Valius Serbenta, BETA direktorius.

Jo teigimu, rinkimais taip pat stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių modernizavimo svarbą. Susidomėjimas BETA administruojama programa sparčiai auga – pernai metų pabaigoje „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė, kad net 77 proc. Lietuvos gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, pastatytuose iki 1993 m., norėtų atnaujinti savo daugiabutį.

Siūlyti projektus ir balsuoti kviečiama visuomenė

Pretendentai į Metų renovacijos projektą visuomenei bus pristatomi nuo vasario 24 d. BETA „Facebook“ puslapyje bei naujienų portale Delfi.lt , kuriame taip pat vyks ir atviras balsavimas. Jau nuo šių metų pradžios BETA priėmė daugiabučių siūlymus iš daugiabučių atnaujinimo projektų administratorių. Rinkti metų projektą bus galima iš pirminio BETA atrinkto kandidatų sąrašo, tačiau gyventojai taip pat kviečiami teikti ir papildomus projektus.

„Rinkdami namus stengėmės parodyti kaip renovacija vyksta visoje Lietuvoje ir didmiesčiuose ir mažose miesteliuose, kaip skirtingos priemonės pritaikomos skirtingų daugiabučių gyventojų poreikiams. Matome kaip tipiniai sovietiniai daugiabučiai įgauna individualumo, o kai kurie net tampa inovatyvūs. Nors ir sudarėme preliminarų geriausių projektų sąrašą, vis tiek kviečiame įsitraukti ir visuomenę, bei teikti savo pasiūlymus. Kaip jau žinome, sėkmingai atnaujintų daugiabučių istorijos dažnai yra aptarinėjamos ir pačių gyventojų tarpusavyje, todėl skatiname įsitraukti ir pranešti apie tokius projektus ir mums – įtrauksime juos į pretendentų sąrašą, o apie kokybiškai modernizuotą daugiabutį papasakosime ir visai Lietuvai“, – skatina V. Serbenta.

Metų renovacijos projektų apdovanojimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu komentaru, kodėl jie yra verti būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti el. paštu info@betalt.lt arba žinute BETA „Facebook“ puslapyje iki vasario 28 d.. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio mėn. pradžioje.

Kokiais kriterijais vadovautis?

Būsto energijos taupymo agentūra visuomenę skatina aktyviai balsuoti, tačiau kviečia susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą gavo daugiabučio gyventojai po modernizavimo darbų.

„Visus balsuosiančius kviečiame atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą, bet atsižvelgti ir į platų kriterijų ratą. Tai tokie parametrai kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinius diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas, projekto indėlis į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą ne tik kieme, bet ir gatvėje, rajone ar net miesto mastu“, – teigia V. Serbenta.

Anot jo, tiek inžinerine, tiek moraline prasmėmis daugiabučių atnaujinimas yra visai valstybei svarbus procesas, kurio poveiki – platus. Kasdien dažniau apie tai galvojame per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje renovacija yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Atviro balsavimo Delfi.lt platformoje metu bus atrinkti tris daugiausiai skaitytojų balsų surinkę projektai, kurie bus apdovanoti Būsto energijos taupymo agentūros renginio metu.

Užsakymo nr.: PT_83535685