Nenuostabu, kodėl svarbiausias mūsų organizmo raumuo ilgainiui gali pradėti silpnėti ir neaprūpinti kiekvieno organo deguonimi ir maisto medžiagomis. Būtent dėl šios priežasties, atsiranda rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tad kaip pasirūpinti savo širdimi?

Dvi esminės taisyklės ir širdis jums padėkos

Širdies ir kraujagyslių ligos lemia daugiau kaip pusę visų mirties atvejų Lietuvoje, o sergamumas šiomis ligomis didėja. Tokias pasekmes paprastai sukelia netaisyklingas gyvenimo būdas ir abejingumas savo sveikatai. Todėl, anot Kauno klinikinės ligoninės gydytojo kardiologo Artūro Jakuičio, rūpinimasis savo sveikata, o ypatingai širdimi, kiekvienam turi tapti kasdieniniu ritualu, kaip kasrytinis dantų valymas.

Šį įprotį išsiugdyti nesunku, tereikia laikytis esminių taisyklių. Viena jų – fizinis aktyvumas.

„Žinoma, skirtingo amžiaus žmonėms jis skirtingo pobūdžio ir intensyvumo. Vyresnio amžiaus žmonėms, tikrai nebūtina persistengti, pakanka paprasčiausio pasivaikščiojimo parke savo malonumui. Jeigu kalbėti apie jaunesnius, 40-50 metų amžiaus žmones, jie turėtų judėti daugiau, o jei dar turėtų savo mėgstamą veiklą, pavyzdžiui, važinėti dviračiu, bėgioti ar plaukioti baseine – tai išvis būtų sveikintina“, – sako gydytojas kardiologas.

Tačiau, anot A. Jakuičio, be aerobinės veiklos, o ypač garbaus amžiaus sulaukusiems gyventojams, nemažai dėmesio reikėtų skirti ir įvairiems tempimo pratimams.

„Su amžiumi sąnarių atliekamos funkcijos vis blogėja, o tempimo pratimai juos stiprina ir padeda išlaikyti kūno mobilumą. Kai pastarasis yra pakankamai geras, sąnariai kenčia mažiau, o judėti tampa lengviau. Nepamirškite, kad judėjimas skatina kraujotaką, kurios pagalba, jūsų organizmas aprūpinamas gyvybiškai reikalingomis medžiagomis“, – primena gydytojas specialistas.

Antroji taisyklė, apie kurios svarbą kalbama kone dešimtmečius, tačiau jos vis dar nesilaiko daugelis – subalansuota mityba.

Ieva Sauserytė

„Senstant mūsų organizme vykstanti medžiagų apykaita lėtėja, Todėl mūsų organizmui ima stigti įvairiausių medžiagų, kurių nepakankamai pasisavinama iš maisto. Todėl pilnavertė ir taisyklinga mityba – būtina. Reikia valgyti daug daržovių ir vaisių – juose gausu antioksidantų, kurie stabdo organizmo senėjimą. Nepamirškite daugiau polinesočiųjų rūgščių turinčių produktų, o ypač naudingos šių rūgščių rūšies – Omega 3 ar 6. Labai svarbūs ir baltymai, kurių mūsų organizmas per dieną turi gauti nuo 1-1,5 g/kg, o jeigu žmogus yra veganas arba vegetaras, tokio kiekio baltymo tikrai negauna, todėl reikėtų vartoti baltymo papildus.

Taip pat, venkite cukraus, kurio vartojimas sukelia sisteminį organizmo uždegimą, todėl greičiau senėja organizmo audiniai ir pažeidžiamos kraujagyslės. Jeigu turima antsvorio, reikėtų vengti riebių maisto patiekalų, kurių sudėtyje yra daug sočiųjų riebalų, atsakingų už padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Būtina nepamiršti ir miego, kuris atlieka labai didelį ir svarbų vaidmenį mūsų organizme. Jis didina atsparumą stresui ir kontroliuoja cukraus lygį kraujyje“, – pataria A. Jakuitis.

Maisto papildai širdžiai – būtini

Dar prieš daugiau nei dešimtmetį, pasak gydytojo kardiologo, maisto papildai širdies stiprinimui buvo vertinami neigiamai, tačiau gydymo praktika rodo, kad maisto papildai žmogaus organizmui būtini.

„Taip yra dėl to, kad maistas, kurį valgome dabar – mažiau maistingas, jame nebėra tiek daug mūsų organizmui reikalingų mitybinių medžiagų. Atrodo, maitinamės sveikai, valgome daržoves ir kitus sveikus maisto produktus, tačiau su jais negauname tiek daug mums reikalingų maisto medžiagų, kuriomis turėtume pilnavertiškai aprūpinti organizmą“, – sako Kauno klinikinės ligoninės gydytojas kardiologas A. Jakuitis.

Elementariu to pavyzdžiu, anot gydytojo, galėtų būti polivitaminai, kurie ypač reikalingi šaltuoju sezonu. Būtina išskirti ciberžolę, kuri turi daug gerųjų savybių, stiprina imunitetą, o svarbiausia gerina širdies ir kraujagyslių būklę, tačiau jos su vartojamu maistu negauname, todėl rekomenduojama vartoti maisto papildus, turinčius šį prieskonį savo sudėtyje.

Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė, sako pastebėjusi, kad į vaistinę užsukantys žmonės dažnai teiraujasi, kaip pasirūpinti savo širdimi ir kokius vaistus vartoti.

„Atsakymas į visus klausimus neretai būna vienas ir vienintelis – geriausias vaistas – fizinis aktyvumas ir sveika subalansuota mityba. Tačiau dažnai, kaip ir minėjo gydytojas kardiologas, įvairių maisto medžiagų, reikalingų širdies ir kraujagyslių stiprinimui, gauti su maistu nepakanka, todėl į pagalbą ateina vaistiniai augalinės kilmės maisto papildai. Į jų sudėtį dažniausiai įeina kalis, magnis, gudobelės, česnakas, kininių arbatmedžių lapų ekstraktas, žuvų taukai bei B grupės vitaminai. Iš tiesų, tokių preparatų turimas asortimentas labai platus, belieka tik išsirinkti tinkamiausius, ir svarbiausia per daug neišlaidaujant, visuomet galime pasiūlyti papildus už mažą kainą“, – sako vaistininkė ir priduria, kad visuomet galima išsirinkti tokius, kuriuos nusipirkus nenukentės per daug piniginė, o širdimi bus pasirūpinta.

Užsakymo nr.: PT_83516693