Pavojingiausia ligos išsivystymo priežastis – virusinė infekcija

Specialistų teigimu, gimdos kaklelio vėžys gali išsivystyti dėl kelių priežasčių. Visų pirma tai priklauso nuo moters būklės – nusilpusios imunosistemos, ankstyvo lytinio gyvenimo pradžios, nesaugių lytinių santykių, daugkartinės partnerių kaitos ar kelių gimdymų. Neretai ligos atsiradimo priežastimi gali tapti rūkymas, ilgalaikis kontraceptinių tablečių vartojimas ar lytiniu būdu plintančios infekcijos.

Vis tik, specialistai atskleidžia, kad bene dažniausia ligos priežastimi tampa žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija. Ši virusinė ir dažnai lėtinė liga gali sukelti ne tik įvairius odos, lytinių organų gleivinių pažeidimus, bet ir ikivėžinius pakitimus ar net vėžinius susirgimus.

Šiandien aptinkama daugiau nei 200 skirtingų ŽPV tipų, tačiau gimdos kaklelio vėžį gali sukelti 14 aukštos rizikos infekcijos tipų: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Ši infekcija yra perduodama lytinių santykių ar kitokio artimo gleivinių bei odos sąlyčio metu. Dažniausiai žmogaus organizmas yra linkęs šį virusą įveikti pats, vis tik, jeigu taip nenutinka ir ŽPV lieka moters organizme, didėja rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu.

Ekspertai sutinka, kad visame gimdos kaklelio vėžio vystymosi procese dominuoja begalė veiksnių, kurių visų neįmanoma sukontroliuoti. Vis dėlto, periodiškai bent kartą per vienerius metus apsilankius pas ginekologą ir atlikus tikslesnį citologinį tyrimą iš skystos terpės galima aptikti dar ikivėžinius pakitimus – tai padėtų laiku skirti reikalingą gydymą ir padėtų išgelbėti daugiau nei 60 proc. moterų.

Prevencinėje programoje naujiena – galimybė atlikti pažangesnį tyrimą

Prevencinėje gimdos kaklelio vėžio programoje gali dalyvauti moterys, kurioms yra nuo 25 iki 59 metų. Kaip sako VUL Santaros klinikų gydytoja akušerė ginekologė doc. dr. Žana Bumbulienė, moterys, patenkančios į šią amžiaus grupę, dėl šio onkologinio susirgimo gali nemokamai išsitirti kartą per 3 metus. Vis dėlto, pasak jos, kas kiek laiko moteris turėtų atlikti citologinį tyrimą yra labai individualu.

„Jeigu išsityrus buvo gautas sunerimti verčiantis atsakymas, gali tekti jį kartoti kas metus. Kai gaunami trys geri atsakymai kas metus, vėl galima tirtis kas trejus. Jeigu moteriai viskas gerai, galima laikytis rekomendacijos ir tirtis kas trejus metus – tačiau, viskas priklauso ir nuo rizikos faktorių“, – aiškina specialistė.

Žana Bumbulienė

Šiemet prevenciškai pagal programą atėjusi pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio moteris jau turi du pasirinkimus – atlikti paprastą, neautomatizuotą citologinį tyrimą arba naujesnį automatizuotą tyrimą, atliekamą mėginį imant į skystąją terpę ir jį filtruojant. Tiesa, renkantis pastarąjį teks padengti piniginį skirtumą – apie 10 eurų.

Vis dėlto, gydytojos teigimu, automatizuotas citologinis tyrimas iš skystosios terpės – kur kas efektyvesnis, tikslesnis, o pačią ligą gali aptikti dar ankstyvoje stadijoje. Ž. Bumbulienė teigia, kad pagrindinis šio tyrimo privalumas yra tas, jog automatizuotu plonasluoksnės skystos citologijos metodu atskiriamos ir pašalinamos diagnostikai nereikalingos priemaišos, taip pagerinant kliniškai svarbių ląstelių vizualizaciją.

„Aš paaiškinsiu labai paprastai. Tarkime, jūs norite atskirti pelenus nuo grūdų. Kaip jūs juos atskirsite? Ar laikysite puodelyje, ar vieną sluoksnį išbersite ant rankos ir tada atskirsite? Žinoma, kad antras būdas geresnis. Kodėl taip kalbu? Todėl, kad gydytojui paėmus paprastą mėginį nuo gimdos kaklelio, vienu sluoksniu išdėlioti ant stikliuko neišeina, dedama visa „krūva“, – apie tai, kuo skiriasi citologinių tyrimų metodai, pasakoja gydytoja ginekologė.

Mėginį įdėjus į skystąją terpę ir automatizuotu būdu išfiltravus, jį išdėlioti ant stikliuko vienu sluoksniu – kur kas paprasčiau. Kaip sako specialistė, automatizuotu skystųjų terpių metodu yra atskiriamos nereikalingos tepinėlio priemaišos, o likusios vien tik gimdos kaklelio ląstelės tvarkingai išdėliojamos ant stikliuko vienu sluoksniu. Citologui kur kas lengviau pastebėti ląstelių pakitimus. Taip nustatoma daugiau ankstyvų stadijų, iki vėžinių gimdos kaklelio pakitimų.

„Jeigu citologas mato tik „košę“, jis to mėginio tiesiog negali įvertinti ir turi parašyti, kad tepinėlis netinkamas tyrimui. Ką tai reiškia? Kad moteris vėl turės ateiti, jai vėl pakartotinai paims tepinėlį. Kaip tai supranta pacientė? Kažkas blogai, su manimi blogai, man patologija, tik gydytoja nesako. Žinoma, čia visai ne dėl to, tiesiog tepinėlis dažnai būna netinkamas vertinti, imant jį paprastai, ne į skystąją terpę. Tokio atsakymo praktiškai nebūna, kai citologinį tyrimą atliekame automatizuotu būdu, skystojoje terpėje“, – aiškina doc. dr. Žana Bumbulienė.

Be to, paprasto, neautomatizuoto tyrimo mėginio negalima imti mėnesinių metu, ciklo viduryje, kad nebūtų per daug gleivių.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad citologinį tyrimą atliekant skystųjų terpių metodu, netinkamų tirti tepinėlių skaičius sumažinamas iki 10 kartų.

Gimdos kaklelio tyrimas

Aptinka ankstyvesnius pakitimus

Be to, pasak specialistų, atliekant tyrimą skystųjų terpių metodu kur kas dažniau aptinkama iki vėžinė gimdos kaklelio būsena – kai ląstelės jau pradėjusios kisti, tačiau naviko dar nėra ir vėžiui užkirsti kelią yra gana nesudėtinga. Lygiai taip pat nustatoma daugiau ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio navikų.

Tam antrina ir gydytoja ginekologė Ž. Bumbulienė ir priduria, kad atliekant šį tyrimą iš to paties tepinėlio galima atlikti papildomus tyrimus – nustatyti žmogaus papilomos virusą, lytiškai plintančias infekcijas.

„Sakykime, mes pacientei mėginį paėmėme ant paprasto stikliuko, o tyrimo rezultatai pasirodo įtartini. Vadinasi, pacientę reikia iškviesti vėl, antrąkart paimti tepinėlį, jau tada į skystąją terpę, tam, kad padaryti kitus tyrimus. Tyrimą iškart atliekant skystojoje terpėje, šito nereikia. Kai gydytojas nuspręs, kokio jam tyrimo dar papildomai reikės – ar, sakykime, ŽPV, kad įvertinti riziką, ar kitų lytiškai plintančių ligų, o gal onkogeninės rizikos, vėlgi, galės atlikti iš to paties mėginio, tad pacientei nereikės atvykti vėl“, – teigia gydytoja doc. dr. Žana Bumbulienė.

Daugiau informacijos apie automatizuotą skystosios citologijos tyrimą iš skystosios terpės:

Užsakymo nr.: PT_83405977