Tausojant gamtą – sutaupoma

Didėjant saulės jėgainių populiarumui ir Lietuvoje, viena didžiausių šalyje šildymo sistemų prekybos ir įrengimo įmonių – UAB „Vilpra“ – savo asortimentą praturtino nauja prekių grupe – saulės jėgainių sistemomis. Pasak įmonės generalinio direktoriaus Martyno Vėgėlės, šiais laikais ant namų stogų įrengti saulės moduliai jau nieko nebestebina.

„Matome, kad rinkoje atsiranda vis didesnis poreikis ieškoti alternatyvų įprastiems ir taršiems energijos šaltiniams. Dabar žmonės tokius atsinaujinančios energijos šaltinius renkasi dėl dviejų priežasčių – ekologijos ir noro sutaupyti. Kalbant apie ekologiją, saulės elektrinės gamindamos elektrą neišmeta jokių taršių medžiagų į orą, todėl, lyginant su kitomis elektrinėmis, yra saugus ir švarus energijos šaltinis. Reaguodami į tai, supratome, kad atėjo metas savo klientams pasiūlyti patikimų gamintojų saulės energetikos įrangą“, – teigia M. Vėgėlė.

Nors įsirengti saulės elektrinę dabar yra kur kas pigiau, nei tai buvo galima padaryti anksčiau, investicija į šį atsinaujinančios energijos šaltinį vis tiek išlieka nemaža. Vis tik, iki šių metų sausio 31 d. gyventojai gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) dėl paramos nedidelių, iki 10 kilovatų galios gaminančių, saulės elektrinių įsigijimui. Pasinaudojus parama saulės elektrinė atsiperka per 7 metus.

„Tai ES iniciatyva, kuria skatinama atsinaujinanti energetika. Žmonės, kurie planuoja įsigyti saulės elektrines, turėtų paskubėti ir pasinaudoti valstybės siūloma parama. Norint gauti paramą, sąskaitos už įrangą turėtų būti išrašytos ne anksčiau nei 2020 metų sausio 1 d. Pasiskaičiuoti paramos išmokos dydį yra ganėtinai paprasta: užtenka padauginti planuojamos įsirengti saulės elektrinės galią kilovatais iš fiksuoto įkainio – 323 eurų už 1 kilovatą galios. Tad, pavyzdžiui, įsirengus 5 kilovatų saulės elektrinę, bus galima gauti 1615 eurų kompensaciją, o pastačius maksimaliai paramai gauti galimą jėgainę (10 kW) – 3230 eurų“, – aiškina „Vilpros“ prekių grupės vadovas Paulius Kniūkšta.

Įprasta elektra brangs

Nuo šių metų pradžios Lietuvos gyventojai už sunaudotą kilovatvalandę (kWh) moka 14,6 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Visgi, nuo ES vidurkio kol kas esame toli, todėl, pasak P. Kniūkštos, galima teigti, jog elektra kasmet ir toliau brangs.

„Elektros kainos kyla kiekvienais metais, šiemet ji pabrango beveik 15 proc. lyginant su 2019 metais, tačiau Lietuvoje elektros energija net 40 proc. pigesnė už ES vidurkį, o tai tik sustiprina tikimybę kilti kainoms dar daugiau“, – teigia specialistas.

Auganti elektros kaina, anot P. Kniūkštos, yra priežastis, skatinanti dar labiau pagalvoti apie saulės jėgainės įsirengimą.

„Savo namuose elektrą naudojame vis dažniau: veikia įvairūs buitiniai prietaisai, kompiuteriai, nereikia pamiršti ir populiarėjančių elektromobilių. Dabar beveik visi šiuolaikiniai namai turi įrengtus šilumos siurblius, skirtus šildymo sistemai ir vandens paruošimui, kuriems yra reikalinga tik elektra“, – sako „Vilpros“ atstovas.

Ar lietingoje Lietuvoje nepritrūksime saulės energijos?

Galbūt kai kam gali atrodyti, kad dėl Lietuvoje vyraujančių oro sąlygų būtų sunku pasigaminti reikiamą kiekį elektros. Vis tik, P. Kniūkšta tokį stereotipą greitai sugriauna.

„Jei pas mus daug lyja ir retai pasirodo saulė, netiesa, kad energijos nepavyks išgauti. ES saulės apšvietos duomenimis, Lietuvoje pagrindinė saulės energijos gavyba prasideda maždaug balandį ir baigiasi rugsėjo gale. 1 kilovatas instaliuotos elektrinės pagamina apie 1000 kilovatvalandžių per metus, todėl saulės energijos mūsų šalyje pakanka, jog elektrinė būtų veiksminga“, – teigia ekspertas.

Pasak jo, saulės elektrinės veikia taip, jog galėtų sandėliuoti sukauptą energiją, todėl visai nebūtina, kad ištisus metus šviestų saulė.

„Tuo metu, kai gaminama energija, ji iškart yra naudojama namams ar objektui, o jei yra gaminamas perteklius, jėgainė jį atiduoda į tinklą „pasaugoti“. Vėliau, pavyzdžiui, žiemą, kai elektros yra pagaminama labai mažai, sukauptą energiją galima naudoti iš tinklo operatoriaus, tereikia sumokėti už vadinamą „saugojimą“, – aiškina P. Kniūkšta.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia, pasak P. Kniūkštos, reikėtų apsispręsti, kokio galingumo saulės jėgainė jums yra reikalinga. Pagrindinis kriterijus, kuriuo reikėtų vadovautis sprendžiant elektrinės pajėgumą, – namo ar objekto elektros sąnaudos.

„Pagal tai galima nustatyti, ar jums reikalinga saulės elektrinė bei kokio galingumo ji turėtų būti. Jei jūs per metus sunaudojate, tarkime, 6 tūkstančius kilovatvalandžių elektros, tai jas padalinus iš 1000 (saulės elektrinės pajėgumas nuo 1 kilovato), gauname saulės jėgainės dydį – 6 kW galios“, – teigia specialistas.

Įsivertinus, kokio pajėgumo elektrinės jums prireiks, kol dar galioja valstybės parama (iki sausio 31 d.), galima teikti paraišką kompensacijai gauti.

„Pačią paraišką paramai gauti galite užpildyti apsilankę Aplinkos projektų valdymo agentūros internetiniame puslapyje www.apva.lt, prisijungę prie elektroninių valdžios vartų. Pastebime, kad į mus kreipiasi vis daugiau saulės jėgainių įsirengimu suinteresuotų žmonių, o mes, jei yra poreikis, visada suteikiame pagalbą ir pasiūlome geriausią variantą. Gavus atsakymą dėl paramos, įrengti elektrines galime per mėnesį po sutarties pasirašymo“, – sako P. Kniūkšta.

Na ir svarbiausias uždavinys – pasirinkti tinkamą įmonę, kuriai patikėsite savo saulės elektrinės įrengimo darbus.

„Svarbu pasirinkti patikimą įmonę, kuri yra stabili ir turi gerą vardą rinkoje. Reikia rinktis patikimų gamintojų produkciją, t. y. tokių, kurie lyderiauja pasaulyje. Manome, kad „Vilpra“ yra viena iš įmonių, galinčių savo klientams pasiūlyti tokius gaminius. Įmonė atstovauja tik aukščiausios kokybės gamintojus, o rinkai siūlo konkurencingas kainas bei aukštos kokybės servisą“, – tikina P. Kniūkšta.

Anot jo, įsigiję saulės elektrinę iš „Vilpros“, galite būti tikri, kad galiojančios gamintojų garantijos bus tinkamai administruojamos bei visi serviso darbai bus atliekami laiku.

„Tai labai svarbu saulės elektrinių vartotojams, nes įsirengus gamintojo, kuris neturi atstovo Lietuvoje, saulės elektrinę, gali tekti garantinio atvejo sprendimo laukti ir kelis mėnesius ar net siųsti įrangą gamintojui bei užtrukti dar ilgiau. Tuo tarpu „Vilpros“ ekspertai padės jums paskaičiuoti reikiamą elektrinės galią, o naudodami profesionalias planavimo programas, sumodeliuos būtent jūsų stogui tinkamą saulės elektrinę bei paskaičiuos investicijos naudą ir atsiperkamumą. Daugiau informacijos apie saulės jėgaines galite sužinoti apsilankę „Vilproje“, – sako P. Kniūkšta.

Užsakymo nr.: PT_83362777