Mūsų visuomenėje vyrauja kelios stereotipinės nuomonės apie tai, kas yra ir kaip vyksta metinis pokalbis. Vieni nusiteikia kovingai, nes kažkodėl yra įsitikinę, jog vadovas akcentuos tai, ką darėte blogai, kiti į pokalbį ateina pasiryžę įrodyti, jog yra verti atlyginimo pakėlimo. Vis dėlto, reikia suprasti, kad metinis pokalbis nėra nei kova, nei vienpusis vertinimas – šis pokalbis skirtas kolegiškai aptarti praėjusių metų rezultatus bei išsikelti naujus tikslus.

Visų pirma, kad pokalbis būtų sklandus bei abipusiai efektyvus, skirkite laiko jam pasiruošti, net jei vadovas to nereikalavo ir nepateikė konkretaus klausimyno. Idealu, jeigu visus metus žymėjotės atliekamas užduotis bei atsakomybes – tai padės jums aiškiau matyti savo pergales ir pralaimėjimus, padės įvertinti, kuriose srityse esate stiprus, o kuriose turite erdvės tobulėjimui. Svarbiausia taisyklė – būkite atviri sau: įsivardinkite, kas jūsų darbe jums patinka, kas nepatinka, atsakykite kodėl, įvertinkite savo silpnąsias ir stipriąsias savybes, apgalvokite, kaip galite patobulėti ir kokios priemonės reikalingos jūsų augimui. Jeigu būsite tinkamai pasiruošęs, pokalbis praeis ne tik lengvai ir maloniai, bet ir atneš apčiuopiamą naudą.

Pokalbį įprastai moderuoja vadovas – leiskite jam tai daryti. Efektyvaus pokalbio besitikintis vadovas pats užves temas apie jūsų stiprybes, silpnybes, praėjusių metų pasiekimus, ateinančių metų tikslus, o galų gale prieis ir prie atlyginimo klausimo.

Vadovai dalinasi, kad nemažai darbuotojų į pokalbį ateina nusiteikę įrodyti savo vertę, tačiau dažnai persistengia. Todėl verčiau parodykite, kad jums nuoširdžiai rūpi profesinės pergalės. Vidinis džiaugsmas tuo, ką pasiekėte, asocijuojasi su motyvacija, o kiekvienas vadovas džiaugiasi motyvuotais komandos nariais.

Be abejo, aptardami praėjusių metų rezultatus, turėsite šnekėti ir apie nepavykusius projektus ar netinkamai atliktus darbus. Tai, neabejotinai, yra nelaukiamiausia metinių pokalbių dalis, tačiau privalote būti pasiruošę konstruktyviai kritikai. Supraskite, kad vadovas nesistengia jūsų nuvertinti – jam svarbu, kad tobulėtumėte. Jei į pokalbį ateisite atlikęs namų darbus, ši pokalbio dalis bus ne tik efektyvi, bet ir įdomi – galėsite įvardinti savo nuomonę, išgirsti vadovo poziciją, pasiūlyti jums priimtinus sprendimo būdus ir kartu surasti geriausias išeitis, siekiant gerinti įgūdžius bei rezultatus.

Savo stiprybių ir silpnybių žinojimas bei priėmimas leidžia tikslingai ir adekvačiai išsikelti tikslus ateinantiems metams. Išklausykite vadovo lūkesčius, išsakykite savo vertinimą ir, svarbiausia, nebijokite sau kelti iššūkius. Atvirai pasidalinkite su vadovu, jei jums keliami tikslai yra per aukšti ar neleidžiantys išpildyti jūsų profesinių ambicijų. Iniciatyva bei motyvacija visada yra naudinga visoms pusėms, o pastangų reikalaujantys iššūkiai padės augti ne tik įmonei, bet ir jums patiems.

Žinoma, nepamirškite, jog vadovai irgi yra žmonės – kiekvienas su savo asmenybe, mąstymu ir nusiteikimu. Jūsų asmeninė pozicija turi labai didelę įtaką tam, koks bus pokalbis, todėl, visų pirma, derėtų pamiršti visus išankstinius, ypač stereotipinius, įsitikinimus ir nusiteikti konstruktyviam dviejų kartu dirbančių žmonių pokalbiui. Galų gale, vidinis jūsų nusiteikimas, parodyta motyvacija ir realistinis matymas padės tiek jums, tiek vadovui ryžtingai žengti į naujų iššūkių kupinus metus.

Daugiau patarimų rasite: http://www.soprana.lt/lt/blogas

Užsakymo nr.: PT_83269325