Pateikus paraišką kompleksiškai modernizuoti daugiabutį galima gauti dalinį valstybės finansavimą (30 proc.) kompensuoti daugiabučio energinį efektyvumą didinančias priemones. Pavyzdžiui, šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymą ar keitimą, ventiliacijos, rekuperacijos sistemų pertvarkymą, stogo ir išorinių sienų šiltinimą, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimą ar langų keitimą, liftų atnaujinimą ir inovatyvių energijos šaltinių – saulės kolektorių, geoterminio šildymo sistemos diegimą.

Papildomus 10 proc. valstybė kompensuoja modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir kt. Tai reiškia, kad valstybės teikiama parama gali siekti 40 procentų. Taip pat šimtaprocentinė kompensacija teikiama parengti atnaujinimo projektą, visiškai padengiamos ir projekto administravimo bei statybos techninės priežiūros išlaidos. Taip pat, valstybė pilnai padengia visas nepasiturintiems gyventojams tenkančias renovacijos išlaidas.

Ne tik mažesnės šildymo sąskaitos

Priklausomai nuo investicijų į namo modernizavimą atnaujintas daugiabutis vidutiniškai sutaupo 50–60 proc. pastato šildymui naudojamos energijos ir pasiekia ne mažesnę nei C energinio efektyvumo klasę. Daugiau nei perpus sumažėjusios sąskaitos už šildymą yra viena esminių priežasčių, skatinančių gyventojus teikti paraiškas renovacijai.

Tačiau sumažėjusios sąnaudos šildymui nėra vienintelė priežastis pradėti modernizuoti būstą. Daugiabučio atnaujinimas prisideda prie geresnės gyvenimo kokybės bei didina būsto vertę, kadangi renovuotas būstas yra patrauklesnis nuomai ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

„Šilumos mazgo atnaujinimas, vamzdynų keitimas kartu su sienų, stogo apšiltinimu ir kitomis energinį efektyvumą didinančiomis priemonėmis prikelia daugiabutį naujam gyvenimui. Vienu metu išsprendžiamos visos būsto problemos, o po renovacijos daugiabučiai tampa sandarūs, šilti, taupūs ir estetiškai patrauklūs“, – akcentuoja Valius Serbenta, BETA direktorius.

Renovacijai numatytas biudžetas – 150 mln. Eurų

Paskutiniojo kvietimo metu yra numatyta daugiabučių renovacijai skirti 150 mln. eurų, o energinį efektyvumą didinančioms priemonėms skiriama finansavimo dalis sudarys 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų vertės.

Mažoji renovacija

Terminas teikti paraiškas pirmą kartą vykstančiai mažosios renovacijos programai, kurioje teikiama 30 proc. valstybės parama atnaujinti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas, bus priimamos iki liepos 1 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma – 5 mln. eurų.

Mažojoje renovacijoje finansavimas teikiamas keičiant elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinant senus susidėvėjusius automatinius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje.

Taip pat mažojoje renovacijoje finansuojamos kitos papildomos priemonės, kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Pagal paskelbtą kvietimą paraiškas mažajai renovacijai gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Daugiau informacijos apie kvietimus rasite BETA tinklapyje www.betalt.lt. Paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose.

Užsakymo nr.: PT_83235793