Taip teigiamai paveikia ne tik puikus poilsis Turkijoje. Tiesa yra ta, kad vis daugiau lietuvių per atostogas patiki Turkijos medikams savo sveikatą ir grožį. Juk paslaugos čia ne tik kokybiškos, bet dažnu atveju ir gerokai pigesnės.

„Trijų dantų implantai su cirkonio vainikėliais Turkijoje kainuotų apie 1800 eurų. Lietuvoje tai kainuotų apie 3 tūkstančius eurų. Už lietuvišką kainą išeitų dar ir dešimties dienų pragyvenimas Antalijoje, trijų žvaigždučių viešbutyje. Taigi už 3 tūkstančius eurų Turkijoje gauni ir atostogas, ir implantus“, – sakė Turkijos medicininio turizmo asociacijos (THTC) atstovė Lietuvoje Liana Sokolova–Andruškevič.

Plaukų persodinimas daugiau nei perpus pigesnis

Be dantų implantavimo lietuviai Turkijoje noriai renkasi ir kitas estetines paslaugas. Pavyzdžiui, plaukų personimą. Čia jis irgi gerokai pigesnis nei kitose Europos šalyse, netgi Lietuvoje.

Pavyzdžiui, Lietuvoje vieno plauko persodinimas kainuoja 1 eurą. Taigi, visos galvos plaukų atauginimas kainuotų apie 5 tūkst. eurų.

Turkijoje tokia pati operacija kainuotų daugiau nei perpus pigiau – 1,5-2 tūkstančius eurų. Žinoma, prie šios sumos prisidės dar ir kelionės bei apgyvendinimo išlaidos, bet vis tiek pavyks sutaupyti, nes 3-4 dienų trukmės apgyvendinimas 5 žvaigždučių viešbutyje, įskaitant atvažiavimą iš ar į oro uostą, kainuotų apie 2 tūkst. 500 eurų, jeigu paslaugas pirktumėte per THTC. Apgyvendinimas pigesniame viešbutyje kainuotų dar mažiau.

Plaukų persodinimo operacija trunka 8-9 valandas. Pacientui užtenka atvykti į kliniką operacijos išvakarėse, o jau praėjus dienai po procedūros galima važiuoti namo.

Operacijos metu persodinami paties paciento plaukai. Jie imami iš pakaušio, kuris paprastai būna labiau apžėlęs, jeigu reikia, vyrui plaukai gali būti paimti ir iš barzdos, ir sodinami į viršugalvį.

Operacija ir gijimas nėra skausmingi. Tačiau kurį laiką persodintus plaukus teks ypatingiau prižiūrėti, plauti specialiu šampūnu.

Ir nors po 2-3 mėnesių dalis persodintų plaukų natūraliai iškrenta, jų vietoje atauga nauji. Tad žmogus gali ir toliau džiaugtis vešlesne šukuosena be pakartotinos operacijos.

Po 9 nesėkmingų operacijų Lietuvoje pagaliau gali kvėpuoti

Į Turkiją žmonės iš viso pasaulio mielai važiuoja ir dėl kitų grožio operacijų: nosies korekcijos, krūtų didinimo arba mažinimo. Turkijos medikai sėkmingai rekonstruoja net ir labai sužalotus veidus.

Štai panevėžietė Renata paauglystėje patyrė ypač sunkią traumą – važiuojančią dviračiu ją partrenkė automobilis. Dėl to buvo smarkiai sužalotas gražios merginos veidas: pusę jo tiesiog nuplėšė, prakiuro gomurys, iškrito dantys, buvo deformuota nosis. Nuo to laiko Renatai buvo sunku prakvėpuoti viena nosies puse.

Vėliau Renatai Lietuvoje buvo atliktos devynios plastinės operacijos. Nė viena jų nesibaigė sėkmingai – žaizdos visada užpūliuodavo, o rezultatas vis nebūdavo toks, kokio tikėjosi.

Renatos kančias sumažino tik Turkijos medikai. Moteris kreipėsi į THTC atstovus Lietuvoje, kurie padėjo surasti sutikusius ją operuoti medikus Stambule.

THTDC nuotr.

Turkijoje atlikta operacija pagaliau buvo sėkminga. Moteris teigė pasijutusi, kaip naujai gimusi: po keturias valandas trukusios sudėtingos operacijos ji pagaliau galėjo normaliai kvėpuoti, o avarijoje sužalota nosis tapo gerokai dailesnė.

Dabar moteris vėl kraunasi lagaminus į Turkiją, nes jai reikalinga ir per tą pačią avariją sužalotos akies operacija. Moteris nė akimirkai nesudvejojo, kad akį operuoti taip pat patikės turkams.

Labiausiai Renatą nustebino Turkijos medikų rūpestis ja. THTC asociacijoje dirbantis medikas daktaras Ferhatas Kayanas ne tik padėjo surasti tinkamiausią ligoninę lietuvės gydymui, bet ir pats asmeniškai rūpinosi Renata po operacijos: dėjo ant veido ledukus, kad neliktų mėlynių, pats suleisdavo vaistus.

L.Sokolova–Andruškevič pasakojo, kad ne vienas Turkijoje gydęsis lietuvis taip pat, kaip ir Renata, stebėjosi tuo, kaip gerai Turkijos medikai prižiūri savo pacientus ir rūpinasi jais po procedūrų, kad ir kokios jos būtų: estetinė operacija ar pagalbinis apvaisinimas.

„Jūs – ir taip labai graži“

Dėl puikios paslaugų kokybės ir žemesnių kainų į Turkijos medikus kreipiasi ir žmonės, norintys padailinti savo veidą ar kūną: padidinti ar sumažinti krūtis, patiesinti nosį.

Tiesa, kartais Turkijos medikai gali atsisakyti pacientą operuoti.

L.Sokolova–Andruškevič prisiminė atvejį, kai į juos kreipėsi graži lietuvė, nusprendusi pasidailinti nosį.

Suradus kliniką ir nusiuntus moters nuotraukas, Turkijos medikai paklausė, ar moteris jau darėsi nosies operaciją. Paaiškėjus, kad taip, turkai atsisakė operuoti lietuvę, motyvuodami tuo, kad ji yra ir taip labai graži.

Pigiau, bet ne prasčiau

Vis dėlto, kodėl Turkijoje kainos yra pigesnės? L.Sokolova–Andruškevič sakė, kad tai lemia didelis pacientų srautas.

Turkija yra trečia pagal populiarumą medicinos turizmo šalis pasaulyje ir pirma Europoje. 2018 metais Turkijos klinikos priėmė daugiau kaip 890 tūkst. užsienio pacientų, o 2019 metais, kaip sakė Turkijos medicininio turizmo asociacijos vadovas Eminas Cakmakas, tikimasi sulaukti jau netoli 1 milijono žmonių.

THTDC nuotr.

Dėl milžiniškų pacientų srautų šalyje atliekama gerokai daugiau procedūrų, pavyzdžiui, vienas chirurgas per dieną atlieka po 3-4 plaukų persodinimo procedūras, tad jų savikaina tampa mažesnė.

Ir tikrai neverta nerimauti, kad Turkijoje paslaugos bus žemesnės kokybės. Turkijoje paruošti medikai yra puikiai vertinami ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje. Maža to, nemažai šios šalies medikų stažavosi arba baigė mokslus JAV ar Vokietijoje.

Be to, Turkijos klinikos (tiek privačios, tiek ir valstybinės) yra ypač šiuolaikiškos ir aprūpintos pačia moderniausia aparatūra. Per pastarąjį dešimtmetį šios šalies valdžia į naujų ligoninių statybas ir įrangos įsigijimą investavo per 25 milijardus eurų!

Viskuo pasirūpina THTC atstovai

Visiems, norintiems suderinti savo atostogas Turkijoje su sveikatos gerinimu ar pasigražinimu, L.Sokolova-Andruškevič siūlė kreiptis į THTC atstovus Lietuvoje. Jie paprašys pateikti medicininius išrašus apie būklę ir, jeigu reikia, atlikti tam tikrus tyrimus, pvz., kompiuterinę tomografiją.

Turimi duomenys bus suvesti į „Map2Heal“ sistemą, apimančią visas THTC priklausančias klinikas ir liks sulaukti atsakymo, kurios klinikos sutiktų pacientą priimti.

Gavus atsakymą pacientas pasirenka jam priimtiniausią pagal vietą, kainą ar atsiliepimus gydymo įstaigą ir mediką, su kuriuo prieš tai gali pabendrauti nuotoliniu būdu, ir užrašomas gydymui.

„Į mus besikreipiančiam žmogui daugiau niekuo nereikia rūpintis. Mes patys jam užsakome ir nuperkame bilietus, suorganizuojame arčiausiai klinikos esantį apgyvendinimą, kelionę iš oro uosto į gyvenamąją vietą ar kliniką, skiriame vertėją ir pan.

THTDC nuotr.

O jeigu žmogus pats sugalvotų internetu susirasti kliniką ir susitarti dėl gydymo, jis pats už save ir būtų atsakingas. Ir, neduok Dieve, kas nors nepasisektų ar iškiltų kokių nors klausimų – jam juos su turkais tektų spręsti pačiam.

Per THTC važiuoti nėra brangiau, bet žymiai saugiau“, – neabejojo L.Sokolova-Andruškevič.

THTC vienija net 375 sertifikuoas gydymo įstaigas, tarp kurių yra valstybinės ir privačios ligoninės, reabilitacijos ir SPA centrai. Dalis jų akredituotos „Joint Commission International“, kas rodo ypač aukštą jose teikiamų paslaugų kokybę.

Tai vienas aukščiausių įvertinimų, kokį gali gauti sveikatos priežiūros įstaiga pasauliniu mastu. Iš viso 61 klinika Turkijos turi šį standartą, beje, tai didžiausias akreditacijų skaičius, kurį bet kokia šalis yra kada nors pasiekusi. Lietuvoje tokį įvertinimą turi tik trys klinikos.

Susisiekite:

+37067328855
lithuania@thtdc.org
thtdc.org

Užsakymo nr.: PT_83131939