Pasigedo konteinerių

Iki 2019 m. lapkričio mėnesio vilniečiai turėjo galimybę įvairias tekstilės atliekas mesti į specialiai tam pritaikytus konteinerius, tačiau dabar šių atliekų surinkimo konteinerių mieste nebeliko. Pasak „VAATC“ direktoriaus Tomo Vaitkevičiaus, taip atsitiko dėl to, kad miesto nebuvo patenkinta įmonės, kuriai priklausė konteineriai, darbu.

„Ilgą laiką Vilniaus mieste galėjome matyti tekstilei surinkti skirtus konteinerius – jų savininkė buvo viena privati bendrovė. Tačiau savivaldybės netenkino daug dalykų: prie konteinerių susikaupdavo polietileno maišelių kalnai, įmonė dažnai vėluodavo išvežti susikaupusias atliekas, nekontroliavo į konteinerius patenkančio atliekų srauto, tad buvo atsisakyta jų paslaugų“, – aiškina T. Vaitkevičius.

Tekstilės atliekos

Vis tik, gyventojams iškilo klausimas – kur dabar teks mesti jiems nereikalingas tekstilės atliekas? Anot T. Vaitkevičiaus, kol savivaldybė paruoš naująjį tekstilės atliekų surinkimo projektą, Vilniaus gyventojai raginami senus drabužius, avalynę ir kitas tokio tipo atliekas vežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

„Rūšiuoti skatiname visada. Vis dėlto, ne visi žmonės tai daro, o kiti daro nekokybiškai ar teisingai. To priežastys – įvairios: nežinojimas, apsileidimas ir panašiai. Šiuo metu Vilniaus gyventojai senas ir nereikalingas tekstilės atliekas gali atvežti į Vilniaus mieste ir apskrityse veikiančias didelių gabaritų aikšteles“, – sako „VAATC“ vadovas.

Vis tik, jeigu gyventojai iš tiesų neturi galimybių susikaupusias tekstilės atliekų atvežti į didelių gabaritų aikšteles arba šių atliekų jau nebeįmanoma išrūšiuoti, tokiu atveju T. Vaitkevičius siūlo rinktis mažiausią blogybę.

Tekstilės atliekos

„Pati žemiausia grandis – šiukšlinimas, atliekų palikimas prie konteinerių, ko tikrai neturėtų būti. Tad, jei tikrai neturite galimybių teisingai sutvarkyti šių atliekų, jas reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerius. Žinoma, tai – toli gražu ne pats geriausias pasirinkimas. Vis dėlto, šis variantas yra kur kas geresnis nei maišus su drabužiais išmesti tiesiog gatvėje ar miške“, – sako VAATC direktorius.

Per metus vienas gyventojas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles galima atvežti iki 50 kg tekstilės atliekų. Daugiau informacijos rasite adresu: https://www.vaatc.lt/aiksteles/ .

Geros tekstilės gaminai – į naujus namus

Visgi, jeigu jums nereikalingi tekstilės gaminiai yra geros kokybės – nereikėtų skubėti jų išmesti ar vežti į surinkimo aikšteles.

„Jeigu kalbame apie vis dar kokybišką tekstilę, yra kelios galimybės. Viena iš jų – „VAATC“ daiktų dalijimosi stotelės „Dėk'ui“. Nuo kovo mėnesio keturiose Vilniaus regiono stotelėse Dėk'ui: Pilaitės pr. 50, Vilniuje, Vilniaus g. 3G, Šalčininkuose, Vilniaus rajone Grikienių kaime ir Elektrinės g. 14A, Elektrėnuose planuojame priimti ne tik įvairius naudoti tinkamus daiktus, bet ir panaudotus, tačiau tvarkingus, švarius, tinkamus nešioti rūbus. Kita galimybė – pristatyti tekstilę įvairioms labdaros, nevyriausybinėms organizacijoms, bendrijoms, kurios priima drabužius ir avalynę bei pasidalija su tais, kuriems labiausiai jų reikia“, – aiškina T. Vaitkevičius.

Jau įsigijo per 100 naujų tekstilės atliekoms skirtų konteinerių

Tačiau tiems, kurie nerimastingai laukia specialiai tekstilės atliekoms surinkti skirtų konteinerių, Vilniaus savivaldybės administracijos Atliekų tvarkymo poskyrio patarėjas Vytautas Budreika turi gerų žinių – projektą žadama pristatyti artimiausiu metu.

„Vilniaus miesto savivaldybė šiuo metu turi įsigijusi 105 naujus tekstilės rūšiavimo konteinerius, kuriuos 2020 m. sausio mėnesį planuojame išvežioti ir pastatyti prie prekybos centrų visame mieste. Šiuo metu turime susitarimus su „Maxima“, „Lidl“ ir „Norfa“ parduotuvėmis“, – sako V. Budreika.

Pasak jo, į naujuosius tekstilės atliekų konteinerius bus galima mesti tiek panaudotus, tačiau dar tinkamus nešioti rūbus, tiek jau senus ir niekam netinkamus tekstilės gaminius.

„Naujieji šių tekstilės atliekų tvarkytojai įmonė – „Econovus“ užtikrins jų surinkimą ir tvarkymą. Priklausomai nuo gaminio kokybės bus sprendžiama, ar ieškoti jam naujų šeimininkų, utilizuoti, ar sunaikinti“, – aiškina V. Budreika.

Tekstilės atliekos

Pasak jo, toks lokalinis sprendimas yra logiškas ir sveikintinas dėl kelių priežasčių: pasitaikys mažiau atvejų, kai į tekstilės konteinerius pateks kitos atliekos, o taip pat gyventojams įsigijus naujus rūbus, bus paprasta atsikratyti senaisiais.

„Anksčiau tekstilės konteineriai stovėjo greta mišrių komunalinių atliekų konteinerių, tad dėl nežinojimo, netyčiomis ar dar dėl kažkokių kitų priežasčių gyventojai į juos mesdavo tikrai ne vien drabužius ar kitus tekstilės gaminius. Dabar, kai konteineriai bus atskirti, bus galima lengviau identifikuoti, kad tai – konkrečiai tekstilei skirtos talpos. O dėl prekybos centrų teritoriją stebinčių kamerų, pagundų įmesti kažką kito, turėtų sumažėti. Negana to, taip bus patogiau ir patiems gyventojams, kurie turės galimybę išmesti nenaudojamus tekstilės gaminius ten pat, kur įsigyja naujus“, – sako T. Vaitkevičius.

Užsakymo nr.: PT_83123327