Jau ne vienam Lietuvos gyventojui Turkijos medikai sėkmingai persodino plaukus, padarė grožio operacijas ar net padėjo įgyvendinti didžiausią troškimą – susilaukti palikuonio.

Viena iš populiariausių medicininio turizmo krypčių

Šiuo metu Turkija yra viena populiariausių medicininio turizmo krypčių pasaulyje. Pagal medicinos turistų kiekį ši šalis yra trečia pasaulyje ir populiariausia valstybė į kurią traukia gydytis europiečiai.

Kol kas Turkiją medicinos turizmo srityje lenkia tik JAV ir Vokietija, bet jau iki 2023 metų turkai tikisi, kad jų šalis taps pagrindine pasaulio sveikatos turizmo kryptimi.

Kaip sakė Turkijos medicininio turizmo asociacijos (THTC) vadovas Eminas Camakas, vien pernai šalies ligoninėse gydėsi daugiau kaip 890 tūkstančių pacientų iš kitų šalių. Viliamasi, kad šiemet užsieniečių pacientų skaičius bus perkopęs 1 milijoną.

„Kasmet sulaukiame užklausų dėl gydymo ir reabilitacijos Turkijoje net iš 165 šalių“, – džiaugėsi E.Camakas.

Puikiai paruošti medikai

Medicinos turizmo srityje turkai pirmauja ne tik todėl, kad yra išsidėstę geografiškai patogioje vietoje, tarp trijų žemynų: Europos, Azijos ir Afrikos.

THTC atstovė Lietuvoje Liana Sokolova-Andruškevič pastebėjo, kad daugybės pacientų iš kitų šalių Turkija sulaukia ir dėl puikios paslaugų kokybės. Šalies vyriausybė investavo nemažai pinigų, kad būtų išvystyta medicinos pramonė.

Pasak L. Sokolovos-Andruškevič, Turkijos medikus ruošiančios mokslo įstaigos yra labai gerai vertinamos pasaulyje, nes į jas investuojama daug pinigų. Nenuostabu, kad mokslus Turkijoje baigę medikai sėkmingai įsidarbina ir kitų pasaulio šalių ligoninėse.

Taip pat nemažai Turkijos medikų studijavo arba stažavosi geriausiuose Vokietijos ir JAV universitetuose. Vien JAV universitetus, kaip skelbiama, baigė daugiau nei 10 tūkstančių Turkijoje dirbančių gydytojų, tai yra, apie 80 proc. visų medikų.

Taigi, šios šalies medikai profesionalumu nenusileidžia geriausiems pasaulio specialistams ir yra pasirengę pagydyti daugybę įvairiausių ligų.

Didelis srautas lemia didelę patirtį

L. Sokolova–Andruškevič atkreipė dėmesį ir į tai, kad Turkijos medikai dėl didelio pacientų srauto turi gerokai didesnę patirtį, gydydami įvairias ligas. Todėl neretai šios šalies medikams pavyksta pasiekti sėkmę net ir esant sudėtingiausioms būklėms.

Tarkime, Turkijoje atliekama po 50 pagalbinio apvaisinimo procedūrų per dieną, Lietuvoje – vos po kelias.

Be to, jeigu Lietuvos vaisingumo klinikose dirba tik po kelis genetikus, Turkijoje yra klinikų, kuriose dirba net po 30-50 genetikų, kuriems talkina gausi kitų sričių specialistų komanda. Visa tai padeda garantuoti didesnę sėkmę, kad moteriai pavyks pastoti.

Tuo, beje, jau galėjo praktiškai įsitikinti ir lietuviai. Turkijos klinikose nevaisingumą jau gydėsi dvi lietuvių poros. Viena jų jau sėkmingai laukiasi pirmosios atžalos, nors Lietuvoje dvi pagalbinio apvaisinimo procedūros baigėsi nesėkme. Kitai gydymas tebetęsiamas.

THTDC nuotr.

Tiesa, poroms, kurios nori, kad Turkijos medikai padėtų susilaukti vaikų, keliama viena svarbi sąlyga – vyrui ir moteriai privalu būti oficialiai susituokus. Nebent, procedūra būtų atliekama Turkijai priklausančiame šiaurės Kipre, kur yra liberalesni įstatymai ir vaiko padedama susilaukti ne tik nesusituokusioms poroms, bet netgi vienišoms moterims.

Be to, kaip sakė THTC atstovė Lietuvoje, Šiaurės Kipre galima pasirinkti ir būsimojo vaiko lytį, jeigu, tarkime, šeimoje yra genetiškai perduodamos ligos tik kurios nors lyties palikuonims, ar netgi pašalinti paveldimas ligas iš DNR.

Čia visada prieš pagalbinio apvaisinimo procedūrą daromi embrionų genetiniai tyrimai, siekiant maksimaliai sumažinti nesėkmės tikimybę.

Operuoja ir robotai

Daug kam netikėta sužinoti ir tai, kad Turkija gali pasigirti puikiomis ligoninėmis, aprūpintomis moderniausia aparatūra, nors gydymo paslaugų kainos čia yra žemesnės, negu daugelyje vakarų Europos šalių, kartais net ir negu Lietuvoje.

Ne tik į medikų išsilavinimą, bet ir į naujų ligoninių statybas bei moderniausio medicininės aparatūros pirkimą per pastaruosius 10 metų Turkijos valdžia investavo daugiau nei 25 milijardus eurų.

Taigi nenuostabu, kad Turkijos ligoninėse operacijos daromos į pagalbą pasitelkiant ir robotus, tokius, kaip JAV sukurta chirurginė sistema „Da Vinci Xi HD“.

Šis medicinos robotas turi 3D aukštos kokybės vaizdo sistemą ir gerokai lankstesnius nei žmogaus rankos „riešus“. Tai chirurgams padeda atlikti subtiliausias minimaliai invazines operacijas, sėkmingai pasiekiant net sunkiai prieinamas vietas, tokias, kaip prostata.

Robotų pagalba atliekamos operacijos yra saugios. Kadangi joms atlikti užtenka nedidelio pjūvio, gerokai sutrumpėja pooperacinio sveikimo trukmė ir iškyla kur kas mažesnė komplikacijų tikimybė.

Palatos – tarsi viešbučių kambariai

Įspūdingai atrodo ir ligoninių palatos. Kai kurios jų, ypač privačiose ligoninėse, labiau panašėja į prabangių viešbučių kambarius su palubėje kabančiais televizoriais, net šalia įrengtomis virtuvėlėmis ar kambariais artimiesiems.

Tik specialios ligonių lovos ar greta jų esanti įranga išduoda, kad čia – ne viešbutis, o ligoninė.

Valstybinių ligoninių palatos taip pat yra įrengtos moderniai, o pačios ligoninės aprūpintos puikia įranga.

Kainos gerokai mažesnės

Anot THTC atstovės Lietuvoje, Turkijoje teikiamos pačios įvairiausios medicinos paslaugos – nuo dantų implantavimo, plaukų persodinimo iki įvairių rūšių vėžio gydymo, reabilitacijos, organų transplantacijos ar pagalbinio apvaisinimo.

Lietuviai ypač domisi plaukų persodinimo, jau minėto pagalbinio apvaisinimo, dantų implantavimo ir grožio paslaugomis Turkijoje. Kai kurios šių paslaugų, pavyzdžiui, dantų implantavimo ar plaukų persodinimo, yra pigesnės negu Lietuvoje, net ir pridėjus kelionės bei apgyvendinimo išlaidas.

Pavyzdžiui, vieno danties implantavimas čia kainuotų apie 500 eurų, pagalbinis apvaisinimas – apie 3 800 Eur, plaukų persodinimas – apie 1 700 eurų.

L. Sokolova–Andruškevič šyptelėjo, kad medicinos turistus į Turkiją vilioja ir galimybė patogiai suderinti gydymą su poilsiu nuostabiuose šalies kurortuose. Taigi, iš Turkijos žmonės grįžta ne tik pailsėję, bet ir gražesni ar sveikesni.

THTDC nuotr.

Ekstremaliais atvejais skraidina sraigtasparniu

Yra ir dar viena svarbi priežastis, kodėl žmonės iš įvairių pasaulio šalių važiuoja gydytis į Turkiją. Tai – operatyvumas.

Jeigu kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, planinės ortopedinės operacijos gali tekti laukti ne vieną mėnesį, Turkijoje ji gali būti padaryta kur kas greičiau.

Be to, su THTC bendradarbiauja pagrindinės Turkijos oro linijos „Turkish Airlines“, kurios iš Vilniaus į Stambulą gali nuskraidinti per mažiau nei 3 valandas.

O ypatingais atvejais, pavyzdžiui tuomet, kai žmogus iš kitos šalies laukia organo transplantacijos ir atsiranda donoras, pacientas gali būti atskraidinamas į Turkiją netgi sraigtasparniu.

Kur kreiptis, norint gydytis Turkijoje?

Norintiems važiuoti gydytis į Turkiją L.Sokolova-Andruškevič rekomendavo kreiptis į THTC atstovus Lietuvoje, jiems pateikti visus reikiamus medicininius išrašus apie ligą ir dokumentus apie atliktus tyrimus, pavyzdžiui, kompiuterinę tomografiją ar rentgeno nuotraukas.

Turimi duomenys siunčiamos į THTC priklausančias klinikas, ir laukiama atsakymo, kurios sutiktų pacientą priimti.

Gavus atsakymą pacientas pasirenka jam priimtiniausią pagal vietą, kainą ar atsiliepimus gydymo įstaigą ir mediką, su kuriuo prieš tai gali pabendrauti internetu, ir užrašomas gydymui.

„Žmogui daugiau niekuo nereikia rūpintis. Mes patys jam užsakome ir nuperkame bilietus, suorganizuojame arčiausiai klinikos esantį apgyvendinimą, kelionę iš oro uosto į gyvenamąją vietą, kliniką, skiriame vertėją ir pan.“, – kalbėjo L.Sokolova-Andruškevič, pridūrusi, kad kiekvieno paciento gerove asmeniškai rūpinasi THTC atstovaujantis medikas – niekas prieš ir po operacijos nepaliekamas likimo valiai.

THTC vienija net 375 sertifikuotos gydymo įstaigas, tarp kurių yra valstybinės ir privačios ligoninės, reabilitacijos ir SPA centrai. Dalis jų akredituotos „Joint Commission International“, kas rodo ypač aukštą jose teikiamų paslaugų kokybę.

Tai vienas aukščiausių įvertinimų, kokį gali gauti sveikatos priežiūros įstaiga pasauliniu mastu. Iš viso 61 klinika turi šį standartą, beje, tai didžiausias akreditacijų skaičius, kurį bet kokia šalis yra kada nors pasiekusi.

Susisiekite:

+37067328855
lithuania@thtdc.org
thtdc.org

Užsakymo nr.: PT_83120481