Vieni tokių pavyzdžių pasaulyje – dronais pristatomos prekės ar net transportuojami organai. Sveikatos apsaugos miniserija prieš porą savaičių informavo, kad netolimoje ateityje dronai, o ne kurjeriai, pacientams Lietuvoje galės pristatyti vaistus. Kol kas tai dar tik kalbos, tačiau kai kuriose srityse dronai jau dabar pakeičia žmones atlikdami sudėtingas užduotis.

Dronai virš sąvartyno – kam to reikia?

Vienas toks pavyzdys – Vilniaus regiono nepavojingų atliekų sąvartynas. Šiuo metu jame jau sukaupti apie 2 milijonai tonų atliekų ir kiekvieną dieną jų padaugėja maždaug 800-tais tonų. Kaip pasakoja Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro atstovai, anksčiau po sąvartyną vaikščiodavo žmonės ir matuodami aiškindavosi, kur atliekas dar galima pilti, o kur jau nebe. Taip pat, skaičiuodavo, kaip auga sąvartyno kaupas, vertindavo, kaip jame vyksta atliekų tvarkymas.

Tačiau viskas pasikeitė prieš metus, kai tokiam darbui sąvartyne buvo pradėti naudoti dronai ir speciali lietuviškos informacinių technologijų bendrovės „Pixpro“ sukurta programa. Dabar užtenka dronu apskraidyti sąvartyną ir, gautas nuotraukas susikėlus į specialią programą, įvertinti gautą informaciją.

„Po kiekvieno praskridimo dronu matome, kaip ir kurioje vietoje auga atliekų kaupas. Skraidome kas tris mėnesius. Per neskraidymo laikotarpį jau žinome, kiek tonų atliekų atvažiavo į sąvartyną, o iš dronų pagalba gautos informacijos matome, kaip jos buvo sudėtos, kaip paaugo atliekų kaupas, ar jo šlaitai per statūs, ar per gulsti ir pan.“, – pasakoja Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) gamybinio proceso tarnybos vadovas Aurimas Uldukis.

Padeda kontroliuoti sąvartyno aukštį

Didžiojoje Britanijoje ir Lietuvoje veikianti „Pixpro“ įmonė – viena pirmųjų pasaulyje ėmėsi kurti pažangiausius programinius fotogrametrijos sprendimus. Jie padeda įvairioms pramonės šakoms, tokioms kaip kasyba, architektūra, geodezija ir kitos.

Įmonės rinkodaros vadovė Asta Sabaitė pasakoja, kad bendrovės sukurta programa atlieka objekto analizę iš nuotraukų. Iš drono padarytų nuotraukų yra gaunama visa reikalinga informacija ir atkuriamas tikslus objekto 3D modelis, kuris leidžia lengvai matuoti atstumus, nustatyti koordinates, skaičiuoti atliekų tūrius.

Atliekų sąvartynas

„Objektas atkuriamas tokiu principu – viena nuotrauka turi persidengti su kita nuotrauka, o kita turi užkabinti ir dalį kitos. Kai visos nuotraukos sukeliamos į programą, yra ieškomi bendri objekto taškai skirtingose nuotraukose. Kai sukuriamas vadinamasis pirmasis taškų debesis, tai leidžia suvokti 3D modelio kontūrą, pradedama lipdyti papildoma informacija, atkuriama tekstūra, gaunamas realistinis 3D modelis“, – sako A. Sabaitė.

Sąvartyno prižiūrėtojai džiaugiasi, kad naujosios technologijos labai palengvina darbą ir leidžia atlikti kontrolės funkciją.

„Mes planuojamės, kaip ir kur dėlioti atliekas. Sąvartynas nėra tiesiog atliekų krūva. Atliekų kaupą reikia sistemingai statyti. Be to, sąvartyno projekte yra numatyta, kokio aukščio gali būti kaupas. Statant sąvartyną buvo numatytas 151-no metro virš jūros lygio aukštis. Jo viršyti negalime ir tai kontroliuojame su dronais“, – pasakoja VAATC atstovas A. Uldukis.

Speciali programėlė ir virš atliekų kalnų kylantys dronai padeda ir kuo efektyviau išnaudoti paties sąvartyno plotą.

„Atliekos pas mus atvežamos purios. Yra mechanizmai, kurie jas suspaudžia taip, kad į vieną kubinį metrą įterptume kuo daugiau tonų. Dabar mes galime šitą procesą kontroliuoti. Pagal tai, kiek tonų atliekų atvežta ir kiek kubinių metrų paaugo sąvartynas, mes matome, koks tų atliekų sutankinimas. Tuomet galime spręsti, ar reikia tankinti daugiau, ar ne. Jeigu daugiau tankini, sudegini daugiau kuro – tai tampa neefektyvu, be to kenkia aplinkai. Jeigu per mažai – prarandi naudingą sąvartyno tūrį“, – teigia A. Uldukis.

Populiarumas auga

Programėlės kūrėjai sako pastebintys, kad Lietuvoje supratimas, jog išmaniosios technologijos gali palengvinti darbą, didėja.

„Tie, kas dirba matavimų srityje, mielai išbando naujoves, tačiau paprastiems vartotojams, tai kartais tampa šiokiu tokiu iššūkiu. Iš pradžių jie išsigąsta dėl programos naudojimo, bet kai pradeda naudoti, supranta jos naudą. Be to, mes esame šalia, padedame, tai tikrai populiarėja“, – pasakoja bendrovės „Pixpro“ atstovė.

Tad jeigu pakėlę akis į viršų pamatysite droną, nenustebkite, kad jis fotografuoja ne gražius vaizdus, o atlieka svarbų ir rimtą darbą. Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras neslepia, kad pasitelkus bepilotę skraidyklę ir specialią programą darbas atliekamas greičiau bei tiksliau.

Užsakymo nr.: PT_82968641