Pasak Vilniaus savivaldybės vyriausiosios patarėjos seniūnijų ir bendruomenių klausimais Daivos Mikulskienės, seniūnaitis ar seniūnaitė turėtų būti rūpestingas žmogus, energingas ir atsidavęs, kuriam rūpi jo gyvenamosios teritorijos problemos. Tai žmogus, kuris geba ir žino, kokiais būdais galima padėti bendruomenės gyventojams, sprendžia toje vietovėje iškilusias problemas, tarpinė grandis tarp gyventojų ir institucijų, atstovaujanti jų interesams. Kalbant apie atstovaujamų gyventojų skaičių, jis yra įvairus – nuo kelių šimtų žmonių Grigiškėse iki penkių tūkstančių, tarkim, Žirmūnuose”, – pasakojo patarėja.

Kaip vieną iš pagrindinių savybių patarėja įvardija žmogaus bendruomeniškumą. „Paprasčiau tariant, tai yra mano kaimynas, kuriuo aš pasitikiu, kad jis tikrai pasirūpins ir perduos priimantiems sprendimus tai, ką mes, gyventojai, susitarėme”, – aiškino D.Mikulskienė.

Vilniuje yra 189 seniūnaitijos. Seniūnaičiai renkami nuo 2011 metų, tai palyginus vis dar nauja pareigybė. Šie bendruomenių atstovai dirba visuomeniniais pagrindais, darbų kliūva nemažai, o atlygis – simbolinis. Seniūnaičiui su jo veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms apmokėti skiriama išmoka, už kurią atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per metus. Šios išmokos dydį ir atsiskaitymo tvarką nustato savivaldybės Taryba. „Siekiame, kad savivaldoje seniūnaičių balsas būtų vis labiau girdimas“, – teigė pašnekovė.

Miroslavas Bielinis, Šnipiškių Seniūnaičių sueigos pirmininkas ir Giedraičių seniūnaitijos seniūnaitis, pripažino, kad norint šiose pareigose galima kalnus nuversti. Iš prigimties ūkiškas vyras džiaugėsi nuveiktais darbais įgyvendinant vandens ir nuotėkų tinklo plėtrą: „Įgyvendinta dujų pravedimo Giedraičių gatvėje iniciatyva leido prisijungti dujas pigiau, gyventojai sutaupė tūkstančius eurų ir pagerino buitines sąlygas“, – pasakojo seniūnaitis. Aktyviam vilniečiui rūpėjo aplinkos ir gatvių rekonstrukcijos priežiūros, paveldo puoselėjimo ir apsaugos klausimai, šventinių renginių organizavimas ir šnipiškiečių bendruomenės interesų atstovavimas. Jo iniciatyva įrengti treniruokliai ir supynės vaikų žaidimų aikštelėje „Drakono pieva“, krepšinio stovai Kintų g. aikštelėje, pėsčiųjų perėjos ir greičio ribojimo kalneliai Giedraičių gatvėje. „Ne kartą teko pačiam remontuoti sugadintas supuokles, bibliotekėlę ir skelbimų stendus, taigi darbų iš tiesų tiek, kad spėk suktis“, – šypsojosi seniūnaitis.

Jo teigimu, seniūnaitis – tarpinė grandis tarp seniūnijos ir savivaldybės. Skirtingai nuo seniūnų, kurie skiriami miesto administracijos, seniūnaičiai savo pareigas užima gyventojų pasitikėjimo principu – yra išrenkami. Į šias pareigas gali kandidatuoti kiekvienas norintis pokyčių, nebijantis atsakomybės ir pasišventęs atstovauti bendruomenei žmogus. „Mes – seniūno akys ir ausys, geriausiai pažįstantys bendruomenės narius, todėl galime perduoti svarbiausias naujienas, gyventojų nusiskundimus, lūkesčius ir norus. Iš savo patirties galiu pasakyti – šis darbas, nors ir nelengvas, tačiau prasmingas ir įdomus“, – pripažino M.Bielinis.

Elektroninio ryšio priemonėmis savo valią gyventojai gali išreikšti seniūnaičių rinkimams skirtoje interneto svetainėje: https://ebalsavimas.vilnius.lt, patvirtindami savo tapatybę elektroninėmis identifikavimo priemonėmis. Seniūnaičių rinkimas raštu vyksta apklausiant seniūnaitijos gyventojus. Apklausą vykdo kandidatas į seniūnaičius arba jo atstovas. Apklausoje dalyvaujantis seniūnaitijos gyventojas anketoje pats įrašo savo vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, datą ir pasirašo.

Užpildytas ir pasirašytas anketas kandidatai į seniūnaičius pateikia atitinkamos seniūnijos rinkimų komisijai seniūnijos darbo metu arba el. paštu ebalsavimas@vilnius.lt, pasirašydami kvalifikuotu el. parašu ne vėliau kaip kitą darbo dieną pasibaigus balsavimui raštu. Jei pateikimo diena yra nedarbo ar šventinė diena, užpildytos anketos nurodytais būdais pateikiamos kitą darbo dieną.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos užsakymą. Turinys apmokėtas.

Užsakymo nr.: PT_82931985