Koks socialinių tinklų pasaulis pasitinka jaunus žmones?

Labai dviprasmiškas. Nemanau, kad socialiniai tinklai yra absoliutus blogis. Vieną vertus, ten labai lengva save lyginti, nuolat matyti, kad kažkam už tave geriau sekasi, kūnas gražesnis, kelionės įdomesnės ir apskritai visa kasdienybė itin marga. Tada nuolat jautiesi nepakankamas ir save engi. Sąmoningai turime suvokti, kad, deja, yra žmonių, kurie mieliau dalinasi tik gražiąja savo gyvenimo puse. Tačiau merginos, kurios nuolat kelia gražias savo nuotraukas, gali būti, visai savęs nemyli ir už to nupoliruotų nuotraukų kulto išties slypi desperatiškas noras kažkam patikti ir įtikti. Tuo pačiu metu tikiu, kad socialinės medijos gali būti vieta, kur kitus padrąsiname ir palaikome. Savo „Instagram“ esu įkėlusi ir savo netobulo nuogo kūno nuotraukų ir rodau daug kasdienybės, kur ne viskas sekasi darbuose arba santykiuose. Tikiu, kad taip kitame ekrano gale esantys žmonės gali lengviau atsipūsti: visi mes netobuli, o gyvenimas – ne varžybos.

Žinomus žmones seka nemaža auditorija jaunų žmonių. Kokią žinutę jauniems žmonėms turėtų perduoti daug sekėjų turintys žmonės? Ar jie apskritai turėtų jausti kažkokią kaip ir atsakomybę ir prisidėti formuojant jų tikrąjį suvokimą?

Manau, tai kiekvieno reikalas. Tuo ir graži demokratija - kas ką nori, tas tą šneka. Visiems yra vietos. O auditorija, tai yra žmonės, nėra kvaili, labai tikiu, kad esame sąmoningi ir galime atsirinkti. Šiais metais dalyvaudama visuomeniniuose projektuose važinėju po mokyklas, vaikams ten papasakoju savo istoriją, kuri nuo mokyklos laikų nebuvo lengva. Kalbu apie nuo alkoholio mirusį tėtį, skausmą ir mirties sąvokos nepriėmimą, kuriuos išgyvenau bėgdama iš pamokų, eidama blogais keliais, kol nesuvokiau, kad į gyvenimą turiu kabintis pati. Pasakoju, kad nežinojau, kur stoti, kaip ne iš pirmo karto radau svajonių profesiją. Pasakojant šias istorijas matau, kaip vaikai atsipalaiduoja, lyg akmuo nuo širdies nukrenta. Nors taip atvirai viską pasakoti sunku, jaučiu, kad tai prasminga.

Paaugliai neretai turi kažkokius idealus socialiniuose tinkluose ir kai kurių siekiamybė tampa būti tokiu, koks yra jų „dievukas“. Ką paauglys turėtų suprasti apie sužavėjusį žmogų ir jo gyvenimą?

Na, aš norėjau būti Jennifer Lopez. Visi visada dievukų turėjom. Nemanau, kad sekti socialinių tinklų gražuoles yra blogas dalykas – išmokstama pasidažyti. Vis tiek didžioji dalis paauglių to nori, tai bent jau neatrodys, kaip aš 13 metų – nepasidažiusi, o prisimalevojusi veidą. Nereikia suabsoliutinti socialinių medijų, jos gali būti didžiulis katalizatorius progresui, mokymuisi, patikėjimui, kad jei kitas žmogus taip gali, galiu ir aš. Tik nereikia ir priimti už gryną pinigą visko, ką ten matome. Ne tik paaugliams, visiems mums, o į sporto klubą eiti ne dėl to, kad nemylime savęs ir mylėsime, tik jei gražiai atrodysim, bet dėl to, kad judėjimas padeda gerai jaustis ir sveikai gyventi.

Jūs pati labai daug kalbate apie tikrumą socialiniuose tinkluose. Kodėl tai svarbu?

Nes yra daug netikrumo! Pati daug laiko praleidau save lygindama su kitais, nuolat ant savęs pykdama, kad dar nepakankamai stengiuosi, kol supratau, kad... ne viskas yra taip, kaip žmonės tai išfotografuoja. Rinkausi ne tyliai sau pykti, o pati kažką keisti. Būtų daug smagiau nuolat kelti tik profesionalias savo nuotraukas, bet nemanau, kad nuo to pasaulis taps geresnė vieta mums visiems. Be to, tai, kuo dalinuosi, išgyvenu pati, mokausi tų pamokų, tiesiog tai darau garsiai.

Nevengiate dalintis ir nesėkmėmis ar problemomis, kurios kyla. Ar lengva tai daryti socialiniuose tinkluose?

Tikrai ne. Nors niekada nesusilaukiau akivaizdaus „hate'o“, buvo sunku rašyti pirmus įrašus, ypač pradžioje vis galvodavau, kad kiti pagalvos, jog esu nevykėlė. Visi mes instinktyviai norime, kad mus priimtų, gerai apie mus galvotų. Tačiau suvokiau, kad svarbiausia, ką aš pati apie save galvoju, tada pasidarė daug lengviau. O skaitant komentarus ir net laiškus, kuriuos gaunu, pasidarė akivaizdu: tokio dialogo reikia ir yra labai daug žmonių, kuriems tai padeda pamilti save.

Užsakymo nr.: PT_82909085