„Netikiu pašaukimu. Viskas įmanoma, jei tik sunkiai dirbi“, – pradėjo pasakojimą Ieva. Daugiau nei 10 000 programinės įrangos inžinierių burianti bendruomenė Lietuvoje atvira naujiems talentams, o Ievos atvejis – puikus pavyzdys, kaip greitai naujokas gali įsilieti į programinės įrangos vystymo verpetą. Būdama teisininke, Ieva net neįsivaizdavo kada nors tapsianti programuotoja.

„IT sektorius dažnai laikomas labiau vyriška profesija. Turbūt moterims trūksta sėkmingų savo lyties programuotojų pavyzdžių,“ – spėja ji. Baigusi mokyklą Ieva net nesvarstė studijų technologijų srityje, ji pasirinko teisės studijas Vilniaus Universitete. Baigusi jas įsidarbino vienos finansinių operacijų bendrovės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos skyriuje, kuriame jai puikiai sekėsi vadovauti komandai. Savo laisvą laiką Ieva skyrė mokymuisi ir svarstė dirbti toje įmonėje tik laikinai. Vis dėlto, finansų sektoriuje ji pasiliko dirbti 3 metams. Galiausiai supratusi, kad nenori atidėlioti savo profesinių ambicijų, ryžosi imtis pokyčių.

Ieva Stanynaitė

Pakeisti karjerą pastūmėjo draugo mama

„Pradėjusi dirbti su finansinių operacijų priežiūra, netrukau suprasti, kad tokio pobūdžio darbas – ne man. Laikiau šią patirtį laikinu gyvenimo etapu ir vis dėlto, man sekėsi, tad nepastebimai pralėkė net treji metai. Idėja pakeisti savo karjeros kelią ilgai kirbėjo mano viduje. Visada buvau imli matematikai, mėgau spręsti logines užduotis, nuolat lankiausi „VIlnius Girls Code“ susitikimuose, tačiau meluočiau sakydama, kad nebuvo baimės ar abejonių priimant sprendimą 180 laipsnių kampu apversti savo karjerą aukštyn kojomis“, – prisipažįsta Ieva.

Lemiamas lūžis įvyko tada, kai dvejones persiorientuoti į programavimo sritį išgirdo Ievos draugo mama. Ji, turėdama daugiau gyvenimiškos patirties, patikino, kad sunkumai keičiant profesiją – laikini ir padrąsino ryžtis pokyčiams.

Ryžtis karjeros pokyčių Ievą padrąsino ir informacijos paieška internete – įvedusi užklausą „ar galiu pradėti programuoti, jei man 26“, Ieva akimirksniu pamatė, kiek daug žmonių visame pasaulyje susiduria su ta pačia dilema kaip ir ji.

„Daugybė žmonių atsiduria panašioje kryžkelėje, o amžius tam – visiškai nesvarbus. Radau žmonių, kuriems yra virš 40-ies ir jie ryžosi išmokti programuoti“, – sako Ieva.

Išėjusi iš darbo, ji pradėjo mokytis programuoti, žiūrėdama mokomuosius vaizdo įrašus internete ir bandydama spręsti užduotis. Po kurio laiko Ieva pradėjo programuoti smulkius projektus, o vos po 3 mėnesių mokymosi, aplikavo programavimo praktikos pozicijai. Dar po 2 mėnesių jai buvo pasiūlyta prisijungti dirbti įmonėje „E.mokykla“ – Ieva kompanijai iki šiol jaučiasi dėkinga už parodytą pasitikėjimą ir duotą šansą.

„Programinės įrangos vystymo versle mane labiausiai žavi galimybė dirbti ir kurti apsuptai ypač intelektualių ir palaikančių žmonių. Nors visi turime skirtingas užduotis, visada galime tikėtis patarimo iš komandos narių“, – džiaugiasi Ieva.

Lemiamu karjeros pokyčio momentu Ieva teigia supratusi, kad vis dar yra pakankamai jauna mokytis naujų dalykų ir gali išmokti tą, ką visuomet norėjo: amato, kurį būtų įdomu dirbti ir matytųsi konkretus darbo rezultatas.

Ieva Stanynaitė

„Buvau tikrai pavargusi nuo darbo, kuris buvo orientuotas į operacijų vykdymą, bet ne rezultato siekimą. Norėjau kurti kažką tikro. Programavimas – puikus pasirinkimas, nes siekiant mokytis rašyti kodą aukštasis išsilavinimas technologijų srityje nėra būtinas. Programavimas yra daugiau nei geležinės logikos taisyklės, o karjera IT gali tau duoti kur kas daugiau nei galėtum numanyti. Būdamas sumaniu ir kūrybingu, kuri realią vertę savo įmonei ir klientams, o šis jausmas – nepakartojamas“, – sako jaunesnioji programuotoja Ieva.

Programavimas – disciplina, reikalaujanti kūrybiškumo

„Be visų viešai žinomų darbo IT įmonėse privalumų, mane labiausiai motyvuoja laisvė būnant komandoje turėti galimybę priimti sprendimus pačiai, siūlyti savo idėjas, drąsiai prisiimti atsakomybę ir akimirksniu išsiaiškinti, ar tavo pasirinktas sudėtingos problemos sprendimas veikia. Jausmas sukūrus kažką vertingo ir apčiuopiamo – stipriausia motyvacija“,– sako Ieva.

Ateityje ji tikisi matyti daugiau moterų, besirenkančių karjerą technologijų srityje ir didesnį vaikų įtraukimą į programavimo pasaulį mokyklose.

„Studijavau teisę su dar bent 4 merginomis, kurios vėliau tapo programuotojomis. Iš 19 programinės įrangos inžinierių mano komandoje – bent 7 baigė mokslus ne IT. Jie studijavo psichologiją, muziką, architektūrą, ekonomiką ir 4 iš jų tapo „senior“ lygio programinės įrangos inžinieriais. Šie skaičiai rodo, kad kiekvienas galime sukti savo karjerą ten, kur norime“, – dalijasi Ieva.

Apie programuotojos kelio pasirinkimą ir dažniausiai pradedantiesiems kylančius klausimus, programavimo kalbos ir mokymosi būdo pasirinkimą, savo vertės kūrimą technologinėje įmonėje ir visus populiariausius mitus sklandančius apie programinės įrangos inžineriją, Ieva dalinsis savo pranešime kasmetiniame „We Can Code“ renginyje Kaune, gruodžio 7 dieną.

Daugiau informacijos: www.wecancode.lt

Užsakymo nr.: PT_82879309