Jaukus miestelis už 2,5 val. kelionės

Apie 2,5 val. trunkanti kelionė iki Suvalkų kainuos 8 eurus į vieną pusę. Jei nuspręsite likti nakvoti, pačiame mieste galite rasti nakvynę, kuri dviem žmonėm kainuos nuo 25 eurų. Jei kelionės tikslas bus ne pats miestas, bet pasivaikščiojimas po Vygrių nacionalinį parką, nakvynę galite užsisakyti kaimo sodyboje ar mažesniame miestelyje: Suvalkų apylinkėse itin išvystyta turizmo ir poilsio industrija, tad per vieną iš populiarių nakvynės paieškos svetainių tai padarysite tikrai nesunkiai.

Šv. Aleksandro bažnyčia (A. Žiliuko nuotr.)

70 tūkst. gyventojų turinčio miesto Senamiestį galima apžiūrėti per porą valandų. Palyginti nedidelis, gana jaukus, pagrindiniai istoriniai paminklai – bažnyčios ir pora tikrai vertų aplankyti parkų. Pirmasis būtų Konstitucijos parkas su rotondomis poilsiui, įvairiais smulkiosios architektūros elementais ir želdiniais bei prisišliejusiais dviem maldos namais, vienas jų – Šv. Aleksandro bažnyčia, rekomenduojama kaip lankytina vieta.

Kito parko turėtų nepraleisti keliautojai su vaikais. Tai lenkų poetės ir rašytojos Marijos Konopnickos parkas, kuri, bent jau sprendžiant pagal parko tematiką, labiausiai išgarsėjo knygomis vaikams apie nykštukus. Čia rasite jai skirtą skulptūrą su kalbančiu suoliuku, ant kurio prisėdę galite išgirsti jos kurtą pasaką. Netoliese „stebuklingas“ vamzdis, kurio pagalba gali susikalbėti du žmonės per kelias dešimtis metrų. M. Konopnickos nykštukų skulptūrėlės išdėliotos visame Senamiestyje, o šiame parke yra schema, kaip juos galima rasti.

Vygrių kamaldulių vienuolynas (A. Žiliuko nuotr.)

Vasarą Suvalkuose rekomenduojama aplankyti Arkadijos lagūną, kur įrengti paplūdimiai, o žiemą pasimėgauti vandens pramogomis kviečia Suvalkų vandens parkas.

Įspūdinga Vygrių giria

Jei esate pasivaikščiojimų gamtoje mėgėjas, neaplankyti Vygrių nacionalinio parko būtų tikra nuodėme. 30 kv.km ploto parke yra 42 ežerai ir 190 km pėsčiųjų ir dviračių trasų. Pradėti beveik bet kurią iš jų galima prie kelis kilometrus nuo Suvalkų centro įsikūrusio Vygrių miško muziejaus.

Vygrių nacionalinis parkas (A. Žiliuko nuotr.)

Atvykus trumpam rekomenduojama prasieiti vienu iš įrengtų 4 pažintinių takų – Miškas (Las), Sausasis (Suchary), Ropliai (Płazy), Ežerai (Jeziora) ir Giria (Puszcza). Takai patrauklūs ne tik vaizdingomis gamtos panoramomis, įdomia informacija apie gamtą ir vietovę, bet ir tuo, kad realiai kiekvienas gali pasirinkti tokio ilgio taką, kuris tinka asmeniškai jam.

Pavyzdžiui, pasirinkus Sausąjį taką, kuris eina palei keturis mažus pradėjusius užpelkėti ežeriukus, ties kiekvienu iš jų galima grįžti.

Norintiems rimtesnių išbandymų – aibė pasirinkimų. Maršrutus galima pačiam susidėlioti iš atskirų takų tinklo atkarpų priklausomai nuo to, ką norite pamatyti ir kokio ilgio kelią norite įveikti. Nacionaliniame parke įrengta 15 stovyklaviečių, tad galite čia net atvykti su palapinėmis, tik detalesnės informacijos kur galima jas statyti ir kūrenti laužus reiktų pasiteirauti informacijos centre, kuris yra pačiuose Suvalkuose ir netoli Vygrių parko muziejaus.

Vilioja nakvyne vienuolyne

Taip pat galima pasivaikščioti sužymėtais takais palei Suvalkus supančius ežerus. Jų pakrantės gana tankiai apgyvendintos, tačiau ežero panoramos tikrai nuostabios, kaip ir pakeliui galimi aplankyti istoriniai objektai. Vienas didingiausių – Vygrių kamaldulių vienuolynas, atrodantis lyg viduramžių gynybine siena apjuosta pilis.

Iki šiol veikiančio vienuolyno žemes iš Italijos atvykusiems kamaldulių vienuoliams 1667 m. padovanojo Jonas Kazimieras Vaza. Pažaislį primenančiame barokiniame vienuolyno ansamblyje savo apartamentus kadaise turėjo Jonas Paulius II, dabar čia įrengtas jo muziejus. Šiame vienuolyne kukliai įrengtuose kambariuose keliautojams galima pernakvoti, o vienuolyne veikiančiame nacionalinių patiekalų restorane – užkąsti.

Vygrių kamaldulių vienuolynas (A. Žiliuko nuotr.)

„Rail Baltica“ darbai Kaune

Šiuo metu Suvalkus traukiniu pasiekti patogiausia kauniečiams ar šiame maršrute esančių Marijampolės ir Kazlų Rūdos miestų gyventojams iš kur „Rail Baltica“ geležinkeliu traukinys iki Lenkijos vyksta tiesiogiai.

Planuojantiems į Kauną iš Vilniaus vykti traukiniu reikia įsivertinti, kad kelionė truks kiek ilgiau nei anksčiau, nes dėl vykdomų darbų Kauno geležinkelio mazge traukiniai iš Vilniaus važiuoja tik iki Palemono, nuo kurio iki geležinkelio stoties teks vykti specialiu autobusu.

Taip yra dėl Kauno mazge vykdomų „Rail Baltica“ statybos darbų, kurių metu nuo Kauno geležinkelio stoties iki Palemono bus nutiestas europinio standarto geležinkelis bei vykdomi kiti „Rail Baltica“ linijos įrengimo darbai, kuriuos ketinama baigti iki 2021 metų vasario pabaigos, nors maršrutas Vilnius-Kaunas bus atidarytas greičiau.

Šiuo metu statomas „Rail Baltica“ geležinkelio ruožas Kaunas – Palemonas yra sudėtinė Kauno geležinkelio mazgo dalis. Kauno geležinkelio mazgas, taip pat apimantis Jiesia-Kaunas, Jiesia-Rokai ir Rokai-Palemonas ruožus, bus vienas moderniausių geležinkelio mazgų per kurį važiuos didžioji dalis visų „Rail Baltica“ linija važiuojančių traukinių.

Ruožas Jiesia-Kaunas baigtas rekonstruoti dar 2015 m. rugpjūtį, o Jiesia-Rokai ruožas – 2018 m. spalį. Kauno geležinkelio mazgo ruože Kaunas – Palemonas šiuo metu vykdomi pagrindiniai „Rail Baltica“ geležinkelio tiesimo darbai: šalia 1520 mm pločio vėžės geležinkelio kelio tiesiamas naujas 1435 mm pločio vėžės geležinkelio kelias, statomi tuneliai automobiliams ir pėstiesiems, įrengiami iešmai kartu su visa kita reikalinga „Rail Baltica“ geležinkelio infrastruktūra.

Baigus įgyvendinti projektą „Rail Baltica“ iš Kauno bus galima lengvai ir greitai pasiekti ne tik Augustavą, Balstogę bei Varšuvą, bet ir Panevėžį, Rygą, Taliną, Helsinkį.

Už šį turinį atsakingas tik autorius. Europos Sąjunga neatsako už galimą jame pateiktos informacijos naudojimą.

Užsakymo nr.: PT_82878435