Jungtinėje Karalystėje dar 2012 metais trečdalis vaikų nuo 3 iki 4 metų reguliariai naudojosi internetu. Panašūs rodikliai įvairiose amžiaus grupėse vyravo ir kitose Europos šalyse – Vokietijoje, Belgijoje, Austrijoje, Norvegijoje. Tuo tarpu Lietuvoje 2016 metais atliktu tyrimu nustatyta, kad net 82 proc. vaikų nuo 7 iki 16 metų internetu kasdien naudojasi bent kelis kartus.

Sprendimą priima tėvai

Technologijų pritaikymo švietime specialistė Christy Matte savo publikacijoje rašo, kad gero ar blogo laiko supažindinti vaiką su kompiuteriu ir internetu nėra. Tai priklauso nuo auklėjimo stiliaus, šeimos vertybių ir, svarbiausia, nuo to, kaip individualus vaikas pasiruošęs priimti naują informaciją. Anot C. Matte, svarbu atsižvelgti į vaiko raidos tarpsnius. Su kompiuteriu ir kitais interneto prieigą turinčiais prietaisais vaikus galima supažindinti nuo itin jauno amžiaus, o su pačiu internetu – šiek tiek vėliau.

Visų pirma, pabrėžia specialistė, internetas pagrįstas tekstu, todėl vaikas jau turi mokėti pažinti raides ir skaityti. Kai kurie vaikai paruošiamosiose klasėse skaityti išmoksta anksti, 5–6 metų. Tuo metu jau patobulėję ir jų motoriniai įgūdžiai – jie gali mokytis naudotis išmaniuoju telefonu ar kompiuterio klavišais, pele, patys surinkti tekstą.

„Labai svarbu, kad pirmaisiais metais, kai vaikas pradeda naudotis internetu, šalia jo visuomet būtų tėvai. Jie vaiką turi supažindinti su saugiais ir vaikams pritaikytais interneto puslapiais, prireikus padėti surinkti tekstą. Be to, tokio amžiaus vaikui labai svarbu paaiškinti, kad internetas skirtas mokslams, pažinimui, skaitymui“, – sakė specialistė.

Edukologai pabrėžia, kad pradinėse klasėse besimokančio vaiko laikas internete jokiais būdais neturi pakeisti knygų skaitymo, piešimo, žaidimų su draugais lauke, pasivaikščiojimų ir aktyvios veiklos. Tačiau internetas, kaip ir kitos išvardintos veiklos, vaikui gali padėti vystytis ir pažinti pasaulį.

Veiklos internete – pagal amžių

Tėvams patariama su ikimokyklinukais internete žaisti loginius žaidimus, žaidimus, padedančius atpažinti geometrines figūras, spalvas, garsus. Kai kurios interneto svetainės leidžia tėvams sekti vaiko progresą ir rezultatus. Pradinukus patartina supažindinti su įvairiais informacijos šaltiniais internete – elektronine literatūra, skaičiuoklėmis, mokymuisi skirtais žaidimais.

Kalbant apie saugumą internete, vienas iš svarbiausių aspektų, į kurį turi atsižvelgti vaiko tėvai, yra amžius, kada vaikas pradeda naudotis įvairesnėmis internetinėmis paslaugomis, ypač socialiniais tinklais. Kai kurios populiariausios priemonės nebuvo sukurtos atsižvelgiant į jauną vartotojų amžių, tad daugelyje nustatomas amžiaus cenzas. Norėdamas užsiregistruoti į populiariausius socialinius tinklus, vaikas turi būti ne jaunesnis nei 13 metų.

Kitos paslaugos, tokios kaip elektroninis paštas, vaikams iki 13 metų taip pat draudžia susikurti paskyrą. Tačiau abiem atvejais pastebima, kad nėra sukurtų mechanizmų, leidžiančių patikrinti vartotojo amžių – neretai registruodamiesi vaikai pameluoja, įrašydami kitokią gimimo datą ir to pakanka sistemai apgauti, o naudojamų patikrinimų išvengti taip pat nesunku. Todėl siekiant apsaugoti vaiką nuo neigiamos informacijos internete, tėvams patariama vaikui internetu leisti naudotis su priežiūra.

Kada vaikas internetu gali naudotis savarankiškai, be priežiūros, turi nuspręsti patys tėvai. Svarbiausia, kad nuo pat pirmųjų susipažinimo su internetu akimirkų, atžala būtų informuojama apie galimus pavojus ir kaip jų išvengti, o su jais susidūrusi, praneštų suaugusiems.

Užsakymo nr.: PT_82874821