Žmonės noriai dalijasi daiktais

Šiuo metu Vilniuje „VAATC“ iniciatyva įrengtos veikia jau 7 daiktų dalijimosi stotelės „Dėk‘ui“. Įmonės direktorius džiaugiasi sėkminga stotelių tinklo plėtra ir gyventojų noru ne išmesti daiktus, o jais dalintis su kitais.

„Surenkamų ir išdalijamų daiktų kiekis rodo, kad gyventojai į vartojimą žiūri vis atsakingiau. Atiduodami daiktus žmonės ne tik prisideda prie žiedinės ekonomikos, bet ir suteikia laimės tiems, kuriems jų reikia labiausiai“, – sako Tomas Vaitkevičius.

Keturiose iki šiol veikusiose dalijimosi stotelėse per keturis veiklos mėnesius išdalinta arti 2000 daiktų – jeigu šie daiktai virstų atliekomis, jų svoris siektų 40 tūkst. kilogramų.

Priims ir dideliais kiekiais

Kaip sako „VAATC“ vadovas, sėkmingai plečiantis stotelių veiklai atsirado galimybė priimti didesnius kiekius daiktų, todėl įmonės yra kviečiamos dalytis nebereikalingais, bet tinkamais naudoti pagal tiesioginę paskirtį įvairiais daiktais, prekėmis ar medžiagomis.

„Pastebėjome, kad įmonės jaučia vis didesnį poreikį atiduoti jiems nereikalingus daiktus, neparduotas prekes, remontui ar apdailai tinkamas medžiagas. Verslininkai dažnai atnaujina biurus ar kompanijos patalpas, o po remonto lieka daug nebereikalingų, bet gerų, kokybiškų ir naudojimui puikiai tinkančių daiktų. Žinoma, kai kurios įmonės daiktais dalijasi su savo darbuotojais, tačiau dabar jie galės juos nesunkiai bei be didesnių rūpesčių perleisti ir į kitų žmonių rankas – stotelėse „Dėk‘ui“ jau esame pasirengę priimti daiktus iš verslo atstovų. Tad kviečiame atvykti į stoteles ir aktyviai dalyvauti dalijantis tiek mažesniais, tiek ir dideliais jų kiekiais“, – apie tai, kodėl nusprendė kviesti įmones dalintis, pasakoja T. Vaitkevičius.

Pasak vadovo, visai nesvarbu, kokius daiktus įmonės norės atiduoti: ar nebenaudojamus baldus, ar po biuro atnaujinimo likusias apdailai skirtas medžiagas. Vis tik, prieš atvežant daiktus, verta prisiminti, kad jie privalo būti tinkami naudoti pagal paskirtį, neužteršti, tvarkingi ir nesulūžę.

T. Vaitkevičius kviečia Vilniaus mieste esančias įmones daiktus vežti į didžiausią „Dėk’ui“ stotelę, esančią Graičiūno g. 36D, Vilniuje, o kitas Vilniaus regione esančias įmones – į bet kurią jų rajone esančią stotelę „Dėk‘ui“ arba didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.

Tiesa, verta atkreipti dėmesį į stotelės „Dėk‘ui“, esančios Greičiūno 36D, darbo laiką. Kol kas šioje stotelėje daiktai bus priimami tik dvi dienas per savaitę – antradienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 17 val.

Dar viena naujovė – užuolaidų surinkimas

„VAATC“ vadovas informuoja, kad nuo šiol visose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse priimamos ir dieninės užuolaidos. Surinktos užuolaidos bus panaudotos siekiant įgyvendinti gražią ir prasmingą idėją – jos pavirs daugkartiniais maišeliais.

„Trakų bendruomenė sugalvojo iš nebereikalingų dieninių užuolaidų siūti maišelius, kurie pagaliau galės pakeisti vienkartinius plastikinius. Ši idėja kilo bendruomenės „Pozityvūs Trakai“ narei Danai, kuri pastebėjusi ypač didelius turistų paliekamų ir išmetamų plastikinių maišelių kiekius, nusprendė tam surasti alternatyvą. Šiam tikslui susivienijo visa bendruomenė, kuri su didžiuliu užsidegimu ir vidine motyvacija siuva daugkartinio naudojimo maišelius“, – apie iniciatyvą pasakoja Tomas Vaitkevičius.

Ir toliau plės stotelių tinklą

Naujosios daiktų dalijimosi stotelės „Dėk’ui“ įsikūrė Šalčininkų savivaldybėje: Šalčininkuose Vilniaus g. 3G, Eišiškėse Malūno g. 20 ir Šalčininkų rajone Jašiūnų kaime.

Iniciatorių teigimu, dalijimosi daiktais stotelių „Dėk’ui“ tinklą planuojama plėsti ir toliau: numatyta, kad iš viso jam priklausys 23 stotelės, iš kurių 11 bus įrengta Vilniaus mieste, 12 – kitose Vilniaus regiono savivaldybėse. Kaip sako „VAATC“ atstovas, lapkričio 27 d. planuojama atidaryta stotelę Širvintų rajone Šniponių kaime, gruodžio 3 d.– Elektrėnuose Elektrinės g. 14a, gruodžio 11 d. – Švenčionių rajone Maleikėnų ir Pliauškių I kaimuose, o gruodžio 17 d. – Ukmergėje, Garseniškių g.5.

Daiktus į stoteles galima atvežti darbo dienomis, atsiimti – tik ketvirtadieniais. Gyventojai daiktų nuotraukas gali matyti interneto svetainėje www.stoteledekui.lt, kurioje gali rezervuoti ir jiems patikusius daiktus (ne daugiau nei 3).

Įmonės atstovai atkreipia dėmesį, jog daiktus susiruošę rezervuotis asmenys turėtų būti atidūs ir įsitikinti, ar norimas daiktas yra jiems patogioje „Dėk‘ui“ stotelėje. Daugiau informacijos www.vaatc.lt

Medžiaga parengta pagal VAATC užsakymą. Turinys apmokėtas.

Užsakymo nr.: PT_82845829