Tokioms finansinę naštą mažinančioms Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtoms įstatymo pataisoms jau pritarė Seimas, jos įsigalios 2020 m. liepos 1-ąją.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, šie pokyčiai turėtų padėti sunkiausiai besiverčiantiems – senjorams ir neįgaliesiems, kurie dažnai negali įsigyti jiems reikalingų kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos priemonių, nes neišgali sumokėti priemokos.

Nuo liepos 1-osios vaistus ir medicinos pagalbos priemones įsigyti neprimokėdami nė cento galės neįgalūs ir pensinio amžiaus sulaukę žmonės, kurių už praėjusį mėnesį gautos pajamos neviršys 95 proc. praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydžio (dabar jis yra 176–251 euras, priklausomai nuo šeimos narių skaičiaus). Be to, nemokamai kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones gaus ir visi vyresni nei 75-erių amžiaus žmonės.

„Socialiai neteisinga, kad tie žmonės, kuriems pagalbos reikia labiausiai, turi mažesnes galimybės ją gauti. Dažniausiai priemoka siekia vos kelis eurus, tačiau įsivaizduokime, kad žmogus serga keliomis ligomis, jam reikia kelių skirtingų vaistų – taip bendra priemokų suma per mėnesį gali smarkiai išaugti. Tai reiškia, kad itin mažas pajamas gaunančiajam gali tekti rinktis – ar sotesnis duonos kąsnis, ar jam būtini vaistai.“, – sako viceministrė.

Kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemokų atsisakymas valstybei kitąmet kainuos apie 4 mln. eurų. Be to, duomenų perdavimui ir suderinimui reikės atlikti tam tikrus informacinių sistemų pakeitimus, kuriems preliminariai reikės dar 306,5 tūkst. eurų.

Nebereikės rizikuoti savo sveikata

„Dažnai pacientai negalėdavo įsigyti visų vaistų arba juos vartodavo rečiau nei paskyrė gydytojas, mat taupydavo tabletes. Taip jiems tekdavo daryti dėl to, kad neužtekdavo pinigų vaistams. Tai reiškia, kad dėl nepritekliaus žmonės nesilaikė gydytojų priskyrimų ir taip rizikavo savo sveikata“, – sako SAM atstovė.

K. Garuolienė tikina, kad šios pataisos turėtų tapti didžiuliu pokyčiu, leisiančiu žmonėms lengviau atsipūsti: jie galės įsigyti reikiamų vaistų ir gauti medicinos pagalbą nejusdami papildomos finansinės naštos.

„Įsigaliojus naujovėms, žmonėms nebereikės galvoti, ar šį mėnesį jie išgalės įsigyti reikiamus kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones, ar jiems užteks pinigų. Taip galėsime užtikrinti, kad dėl nepritekliaus senoliams, neįgaliems žmonėms nebereikės rizikuoti savo sveikata“, – sako viceministrė.

Kad šie pasikeitimai bus naudingi, mano ir patys senjorai – 73 metų vilnietė Danutė (DELFI redakcijai pavardė žinoma) neslepia, kad kiekvieną mėnesį už vaistus tenka sumokėti ganėtinai daug, o jos pajamos – labai nedidelės.

„Pati vartoju medikamentus nuo širdies ritmo sutrikimo, kurie kiekvieną mėnesį man kainuoja virš 15 eurų, jeigu prireikia kitų papildų – tenka sumokėti ir daugiau“, – pasakoja vyresnio amžiaus moteris.

Ji priduria, kad vaistus tenka pirkti ir jos vyrui, kuris turi problemų su širdimi, taip pat serga diabetu. Jam per mėnesį tenka atsisveikinti su daugiau kaip 60 eurų vaistams, tad taip pat neslepia, jog, gaudamas kompensuojamus vaistus nemokamai, vyras galės lengviau atsipūsti.

Skirsis tik vienas dalykas

SAM atstovė pabrėžia, kad šios naujovės jokios papildomos naštos pacientams nesukurs – žmonėms nereikės pateikti pažymų ar panašių dokumentų.

„Visus duomenis turi administruojančios institucijos, kurios yra ir bus atsakingos už tai, kad sistemose būtų matoma, jog vaistai ar medicinos pagalbos priemonės žmogui turi būti kompensuojamos be jokios priemokos“, – aiškina ji.

Kaip ir iki šiol, žmonės galės įsigyti tuos pačius kompensuojamus vaistus ir medicinos pagalbos priemonės, įtrauktas į kompensuojamųjų vaistų kainyną. Skirtumas vienas – nebereikės mokėti priemokos.

Kitose šalyse jau veikia

Ruošiantis pokyčiams, buvo žvelgiama į įvairius pavyzdžius Europos Sąjungos valstybėse. Tiesa, vieningos sistemos nėra: Ispanijoje ir Slovėnijoje papildomos finansinės lengvatos, įsigyjant kompensuojamus vaistus, taikomos bedarbiams, negaunantiems pašalpų. Austrijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje numatyta, kad mėnesinė ar metinė priemokų vaistams suma negali viršyti 2 proc. pacientų gaunamų pajamų.

„Mes pasirinkome panašų modelį taikomą Latvijoje ir Norvegijoje. Jį Lietuvai pasiūlė Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo plėtros organizacija (EBPO)“, – sako Sveikatos apsaugos viceministrė.

Užsakymo nr.: PT_82797687