Kai vyskupas Albertas 1211 m. vasarą padėjo Rygos katedros kertinį akmenį, jis tikriausiai negalėjo numatyti, kad viena didžiausių šventovių Baltijos šalyse kada nors gali, šiek tiek perdėtai sakant, nugrimzti į žemės gelmes.

Tačiau atsitiko taip, kad dešimtis karų pragyvenusiai Rygos katedrai lemtingu išbandymu tapo požeminio vandens lygio kritimas. Mat katedra, kaip ir kiti istoriniai Rygos pastatai, stovi ant ąžuolinių polių, kurie į Dauguvos pakrantės žemę buvo įkalti prieš amžius.

Pastaraisiais dešimtmečiais gruntinio vandens lygis pradėjo kristi. Viena iš priežasčių – ant Dauguvos upės pastatytos Rygos hidroelektrinės poveikis. Kol mediniai poliai likdavo vandenyje, viskas būdavo gerai. Tuo tarpu vandens lygiui senkant poliai ėmė kyšoti ore ir pradėjo irti. Apie šventyklos sėdimą bylojo daugybė plyšių pastato sienose, todėl tai buvo tik laiko klausimas – kada imtis kapitalinių renovacijos darbų.

Rygos katedrą valdanti Latvijos evangelikų liuteronų bažnyčia kreipėsi į „URETEK“ komandą ieškodama alternatyvių sutvirtinimo būdų. Vykdant bandomuosius darbus buvo pritaikyta „URETEK“ technologija: po pastatu 4 metrų gyliu išvirkščius geopolimerinių sakų, jos sutankino aplink polius esantį dirvožemį. Tokiu būdu injekcijų vietose sėdimą pavyko sustabdyti. Šiuo metu tęsiama pastato stebėsena.

„Uretek Baltic“ OÜ darbus atliko ypač atsakingai, nes Rygos katedra – unikalus objektas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

„Uretek“ nuotr.

Kai reikia pakelti nusileidusį istorinį pastatą, „URETEK“ technologija yra geriausias sprendimas. Tokie darbai atliekami be vibracijos, nekeliant pavojaus kitiems seniems namams ir netrukdant pastate vykstančios gyvenimo bei verslo veiklos.

Kas yra „URETEK“?

Bendrovės istorija prasidėjo praeito amžiaus aštuntame dešimtmetyje Suomijoje, kai du suomiai, vienas – statybos inžinierius, o kitas – chemikas, sėdėjo verandoje ir gurkšnojo alų žvelgdami į smunkančią kaimyno daržinę. Buvo nusėdęs ne tik stogas ar sienos, tačiau ir pamatai. Vadinasi, priežasties reikėjo ieškoti dirvožemyje. Vyrai ėmė svarstyti, ar galima būtų rasti tokią technologiją, kuri leistų atkurti buvusį pastato aukštį ir stabilizuoti gruntą, tačiau nereikalautų kasimo darbų. Taip gimė revoliucinė idėja – sustabdyti pastato nusėdimą, išvirkščiant į dirvą geopolimerinių sakų.

Aštuntame dešimtmetyje Suomijoje buvo įgyvendintas pirmas tokio pobūdžio projektas. Nuo tada „URETEK“ technologija visame pasaulyje padėjo pakelti daugiau nei 150 000 stambių objektų ir nesuskaičiuojamą kiekį nuosavų namų. „URETEK“ geopolimerinėmis sakomis galima užpildyti beveik bet kokį paviršių. Ne mažiau svarbu yra tai, kad ši tarptautiniu mastu sertifikuota technologija labai saugi aplinkai – geopolimerinės sakos neteršia požeminio vandens.

„Uretek“ nuotr.

Panašiai kaip ir Rygos katedros atveju, „URETEK“ technologija sėkmingai pritaikyta sustabdant istorinio kilmingųjų namo smukimą Talino senamiesčio Tompėjos dalyje bei tiesinant į šoną pasvirusį universiteto profesoriaus N. Pirogovo paminklą Tartu mieste.

Be istorinių pastatų ir įvairių infrastruktūros objektų „Uretek Baltic“ OÜ atlieka grunto stabilizavimo darbus nuosavų namų ir daugiaaukščių teritorijose. Pavyzdžiui, Tartu mieste dėl statybininkų klaidos ėmė sėsti naujai pastatytas daugiabutis ir pakito jame esančių grindų nuolydis. „URETEK“ komanda atkūrė daugiau nei 500 kvadratinių metrų ploto grindų horizontalumą ir sutvirtino po pastatu esantį dirvožemį iki 0,4–2 m gyliu. Stabilizavimo darbai truko tris darbo dienas, tačiau gyventojams nereikėjo niekur kraustytis. Problema, kuri pradžioje atrodė neišsprendžiama, buvo pašalinta gana neskausmingai.

Panašus atvejis pasitaikė Latvijoje: dėl blogai įrengto sandarinimo grindys nusėdo iki 30 mm ir ėmė trūkinėti. Naudojant „URETEK“ technologiją buvo atkurtas grindų horizontalumas ir pradinis aukštis. Taikant įprastinius metodus būtų reikėję kuriam laikui iškeldinti žmones iš namų, tuo tarpu „URETEK“ darbą atliko vos per 4 valandas.

Netrukdanti technologija

„URETEK“ technologija netrukdo klientų kasdieniam gyvenimui – žmonės gali likti savo namuose, prekybos centrų nebūtina uždaryti remontui, dideli infrastruktūros projektai įvykdomi vos per kelias dienas ar naktis. Visa tai palengvina klientų gyvenimą ir leidžia sutaupyti dideles pinigų sumas.

Šiuos privalumus užtikrina „URETEK“ patentuotos technologijos unikalumas – įšvirkšti medžiagą į reikiamą vietą ir ją išdžiovinti galima per trumpą laiką.

„Uretek Baltic“ vadovas Romanas Reineris-Latyševas (Roman Reiner-Latõšev) kaip pavyzdi mini Ventspilio prekybos centre „Rimi“ atliktus darbus. „URETEK“ komanda susidūrė su pažįstama problema – šį kartą reikėjo pakelti apie 4500 kvadratinių metrų nusėdusių grindų ir atkurti jų horizontalumą.

„Uretek“ nuotr.

Prekybos centro uždarymas remonto laikotarpiui buvo neįmanomas, todėl „URETEK“ specialistai darbą pradėdavo 22:30 vakare ir baigdavo ryte, prieš parduotuvei atidarant duris pirkėjams. Kitą vakarą vėl prasidėdavo darbas. Tokiu būdu per mėnesį visos parduotuvės grindys buvo pakeltos į numatytą aukštį, tačiau remonto darbų klientai net nepastebėjo. Šis projektas virto tikru iššūkiu, nes reikėjo dirbti naktimis ir nejudinti lentynų. Nakčiai jos buvo užklojamos, o ryte viskas turėjo būti sutvarkyta ir paruošta pirkėjų apsilankymui. „URETEK“ komanda šias nelengvas užduotis atliko puikiai.

Kaip pažymėjo prekybos centro savininkai, „URETEK“ technologija tokiu atveju yra vienintelis tinkamas sprendimas, nes prekybos centro uždarymas nors trumpalaikiam remontui sukeltų didelius finansinius nuostolius.

„Esame dirbę labai sudėtinguose objektuose ir sugebame priimti tikrai didelius iššūkius. „URETEK“ technologija pasiteisino kaip viena iš nedaugelio alternatyvų. Tokį darbą, kuris būtų reikalavęs didelių žemės kasimo ir statybos darbų, mes atliekame per trumpą laiką ir netrukdome kliento objektų kasdienės veiklos,“ pridūrė R. Reineris-Latyševas.

Užsakymo nr.: PT_82756975