Ne viskas, kas gerai skamba, yra tiesa

Lietuvos bankų asociacijos ekspertai pataria visada itin gerai skambančius pasiūlymus tikrinti dvigubai. Tai galioja tiek prekėms, kurias siūlo įsigyti už daug mažesnę kainą nei tai padarytume prekybos centro parduotuvėje. Tai galioja paslaugoms, kurios realiai kainuoja daug daugiau nei yra siūloma skelbime socialiniame tinkle.

Sukčiai sukuria internetines parduotuves panašias į tas, kur dažniausiai ar daugiausiai lankotės. Paprasčiausias būdas jas atskirti – dėmesingai pažiūrėjus į svetainės adresą. Jis būna kitoks nei įprastos parduotuvės, iš kurios perkate. Nepasitikėkite didelėmis nuolaidomis, išpardavimais. Visada geriausia pasigilinti, kiek jūsų norima prekė ar paslauga kainuoja kitose vietose. Itin maža kaina ar didelės nuolaidos turėtų būti pirmasis aiškus signalas, jog tai gali būti apgaulė.

Naudokitės tik oficialiomis programėlėmis

Gavote laišką su nuoroda į finansų paslaugų tiekėjų tinklalapius ar žinutę su raginimu užeiti į rekomenduojamą puslapį ir atnaujinti savo duomenis? Lietuvos bankų asociacija nerekomenduoja atidarinėti šių nuorodų. Visada geriausia naudotis oficialiomis programėlėmis. Gavote kvietimą atnaujinti duomenis? Atsidarykite oficialią programą ir tik ten veskite savo elektroninės bankininkystės duomenis.

Kodėl svarbu naudotis oficialiais tinklalapiais? Programėlėse yra integruotas autentiškas elektroninės bankininkystės svetainės adresas. Kitu atveju – atsidarius žinutėje nurodytą adresą – galite pakliūti į sukčių spąstus ir taip jiems suteikti prieigą prie savo sąskaitos.

Bendraukite oficialiais, jums gerai žinomais kontaktais

Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Audrius Matonis pokalbio metu nuolat pabrėžia, jog svarbiausias dalykas, norint būti saugiu internete – nepulti pasitikėti jokiais žmonėmis.

Atsidarę savo elektroninį paštą ten galite rasti ne tik susirašinėjimus su žmonėmis, kuriuos pažįstate ar žinote, tačiau ir visokiausių pasiūlymų, reklamų, nuorodų ar raginimų atlikti kažkokį veiksmą.

Lietuvos paštas rekomenduoja: gavus laišką su nuorodomis ir nurodymais, jog reikia pervesti kažkur kažkokią pinigų sumą ar patvirtinti savo asmeninius duomenis, nepulti vykdyti šių prašymų. Dažniausiai sukčiai apsimeta kažkokiu žmogumi iš jūsų aplinkos arba pareigūnų, kuris turi kažkokius įgaliojimus, banko atstovu, jog įtikintų, kad atsiųsti prašymai yra tikri.

Ekspertai rekomenduoja netęsti bendravimo elektroniniu paštu, iš kurio gautas prašymas ar raginimas. Esant galimybei susisiekti su nurodymą duodančiu asmeniu įprastais jo kontaktais – jei tai banko atstovas, paskambinti į banką ir pasitikslinti dėl operacijos būtinumo, jei tai kažkoks tariamai artimas žmogus, kuriam reikia finansinės pagalbos, tiesiog paskambinti ar parašyti ten ar tais kontaktais, kuriais dažniausiai su juo bendraujate.

Audrius Matonis

Viešas internetas ar svetimas kompiuteris – geriau nepalikti savo duomenų

Apie tai, kad svarbu sukurti stiprų slaptažodį savo asmeninėms paskyroms, kalbama daug ir dažnai. Lietuvos policija taip pat pabrėžia, jog labai svarbu stebėti, prie kokio tinklo jungiatės ir kokiu kompiuteriu ar išmaniuoju įrenginiu naudojatės. Rekomenduojama nesijungti prie asmeninių paskyrų naudojantis svetimu kompiuteriu ar viešu internetu. Arba bent įsitikinti, jog tikrai niekur nėra palikta duomenų.

Sukčiams neretai užtenka prisijungimų prie jūsų elektroninio pašto, jog galėtų perimti susirašinėjimus su žmonėmis, kad gautų informaciją, kuri būtų reikalinga įtikinti apgavyste. Tad labai svarbu saugoti ne tik savo dabartinių anketų prisijungimus, tačiau užtikrinti, jog nebenaudojamos anketos ar elektroniniai paštai būtų saugūs.

Svarbiausia – nepamesti detalių

Ekspertai pataria nepasiduoti jokiam spaudimui ir išlaikyti budrumą visose situacijose. Kartais detalės, jog tai apgaulė, būna labai akivaizdžios. Bet jos nepastebimos, nes papuolus į sukčiaus kuriamą įtemptą situaciją, praleidžiama tai, ko praleisti negalima: gramatinės klaidos, puslapio adresas, nurodyti netikri kontaktai ar nerealistiška kaina.

Užsakymo nr.: PT_82603515