Pirma užduotis – kalbėtis

Telia Global Services Lithuania“ edukacinio projekto „EduCare“, skirto skatinti saugų vaikų elgesį internete, ekspertas Marius Minsevičius pirmiausia pabrėžia, kad nėra vieno būdo, kuris galėtų visapusiškai apsaugoti vaikus nuo pavojų internete. „Labai svarbu, kad suteikdami vaikams prieigą prie technologijų, išmokytume juos jomis naudotis saugiai ir padėtume atrasti tai, kas internete yra geriausia ir vertingiausia“, – sako M. Minsevičius.

IT ekspertas teigia, kad internetas vaikui gali būti grėsmingas tiek, kiek vaikas yra žingeidus. „Internetas gali būti nepalankus tiek turiniu, tiek nepageidaujamomis pažintimis socialiniuose tinkluose, tiek ir iš laiko planavimo pusės – nemaža dalis suaugusiųjų prie ekranų praleidžia daugiau laiko negu planavo, o vaikams išlaikyti sveiką balansą gali būti dar sunkiau“, – pastebi M. Minsevičius.

Jo požiūriu, pagrindiniai dalykai, nuo kurių suaugusieji turi saugoti vaikus internete, yra patyčios, kibergrobuonys, asmeninių duomenų atskleidimas, elektroniniai sukčiai, virusai ir netinkamas turinys. „Šias problemas galima iš dalies išspręsti nustačius turinio filtravimą internete ar įdiegus nuo nepageidaujamo turinio apsaugančias programas. Tačiau visa tai neveiks, jei nemokysime savo vaikų, kas yra saugus elgesys internete ir kaip žengti pirmuosius žingsnius jame. Suteikdami prieigą prie interneto, mes turėtume nepamiršti nuolat domėtis, kuo jie jame užsiima“, – sako pašnekovas.

Naudingosios programėlės

Norintiems papildomos pagalbos apsaugoti vaikus internete M. Minsevičius rekomenduoja išbandyti nemokamą „Google“ programą „Family Link App“, kurią galima parsisiųsti iš gamintojo parduotuvės. Ji veikia „Android“ ir „iOS“ įrenginiuose. Pasak IT eksperto, ši programa suteikia tėvams galimybę nuotoliniu būdu valdyti aplikacijų įdiegimą, matyti naudojimosi telefonu išklotinę, stebėti, kur vaikas yra ir esant reikalui įjungti ar išjungti internetą.

Kitas specialisto rekomenduojamas sprendimas yra programėlė „Screentime“. Ji veikia prenumeratos principu – mokamas metinis, apie 30 eurų siekiantis mokestis. Programėlę galima įdiegti į visus vaikų naudojamus įrenginius („Android“ ir „IOS“). „Ji ne tik padeda apriboti laiką, kurį vaikai praleidžia prie tam aplikacijų, bet ir padeda sukurti lanksčius indvidualius sprendimus, pavyzdžiui, galima riboti laiką ir papildomai apriboti nepageidaujamą turinį. Ji taip turi lokacijos nustatymo funkciją, kaupia turinio vartojimo statistiką, kurią tėvai gali pasiekti prisijungę per interneto puslapį arba programėlėje savo telefone“, – sako M. Minsevičius.

Slėpti ar ne?

„EduCare“ projekto atstovas nepataria tėvams slėpti nuo vaikų tai, kad jų išmaniuosiuose įrenginiuose įdiegtos jų veiklą stebinčios ir ribojančios programėlės.
„Ankščiau ar vėliau vaikai tikrai supras, kad jų telefonas veikia šiek tiek kitaip negu kitų vaikų. Todėl patarčiau atvirai kalbėtis su vaiku, kodėl įrenginiuose, kuriais jis naudojasi, mes įdiegiame papildomas programėles, – sako M. Minsevičius. – Dar prieš įdiegiant programėles į įrenginį, manau, svarbu teisingai vaikui iškomunikuoti, kodėl jų reikia, paaiškinti, kad tai darome jo saugumo vardan ir kad pasiliekame galimybę matyti, ką jis veikia internete ir ar yra jame saugus. Taip pat verta sutarti ir dėl laiko, kuris bus praleidžiamas internete ir pagal šį susitarimą su vaiku nustatyti apribojimus, apie kuriuos jis aiškiai žinotų.“

Vaikai – pažangesni, nei atrodo

M. Minsevičius sako, kad tuo, jog vaikai yra gana pažangūs technologijose, įsitikina vykdami į vaikų dienos centrus su „EduCare“ programa, kurios tikslas – pasakoti vaikams apie saugumą internete. „Net ir dešimties metų amžiaus vaikas gali daug papasakoti apie internetą, jo turinį, saugius slaptažodžius ar kur rasti tai, ko jam negalima. Paklausę, kiek vaikų (8-13 metų), lankančių Vaiko dienos centrą, yra aktyvūs socialiniuose tinkluose, paprastai sužinome, kad maždaug 90 proc. jų turi Facebook paskyras. Beje, jas dažniausiai sukuria tėvai, nes pats socialinis tinklas užregistruoti paskyras leidžia tik asmenims nuo 13 metų“, – pastebi IT ekspertas.

Vienintelis būdas, pašnekovo įsitikinimu, užtikrinti vaikų saugumą internete yra nuolatinis kalbėjimasis su jais, domėjimasis, kas jiems svarbu, kaip jie leidžia laiką internete, mokymasis kartu su jais, nuoširdus paaiškinimas, kodėl dalį turinio ar laiko leidimo intervalą prie įrenginių mes norime apriboti. „Jei vaikai nesupras ribojimų prasmės – kodėl tai svarbu ir nuo ko mes norime juos apsaugoti, jie ieškos ir tikrai suras būdus juos apeiti“, – įsitikinęs M. Minsevičius.

Užsakymo nr.: PT_82596961