Biuras – ne tik darbui

Sveikindamas visus, atvykusius į biuro atidarymą, A. Kubilius pasidalijo savo lūkesčiais. „Tikimės, kad ši vieta bus ne tik kasdieninio darbo organizavimo, bet ir diskusijų, ginčų vieta, kuri mums padėtų turėti daugiau Europos Lietuvoje bei daugiau Lietuvos Europoje“, – kalbėjo jis.

Biurą papuošė garsių mūsų šalies menininkų-karikatūristų paroda „Lietuva ES jau 15 m. – linksmai“. Ji veiks iki lapkričio vidurio. Pasveikinti parlamentarus su naujo biuro atidarymu ir pristatyti parodą į renginį atvyko ir keli karikatūrų autoriai: Jonas Varnas, Rimantas Dovydėnas, Rolandas Vičys bei Jonas Lenkutis.

„Nors mūsų paroda skirta 15 metų Europos Sąjungoje sukakčiai, piešiniai sukurti dar 2001 metais ar net anksčiau, kai dar nebuvome įstoję. Mūsų darbus galima pavadinti ne tik juokingais, bet ir pranašiškais, nes tuo metu dar nežinojome, kaip viskas bus, kaip atrodysime Europos kontekste, bet, visgi, kai ką pavyko atspėti“, – su džiaugsmu kalbėjo karikatūristas J. Lenkutis.

Pasveikinti su naujo biuro atidarymu atvyko ir A. Kubiliaus, R. Juknevičienės ir L. Mažylio kolegos iš TS-LKD: Irena Degutienė, Emanuelis Zingeris, Ingrida Šimonytė bei kiti Seimo nariai. Sveikinimo žodį tarė ir ELP delegacijai priklausanti Aušra Maldeikienė, kuri, pasak A.Kubiliaus, ateityje gali prisijungti prie bendro biuro.

Biuras veiks erdviose patalpose, pritaikytose ne tik parlamentarų veiklai, bet ir seminarams, konferencijoms, parodoms.

Artimiausioje ateityje numatoma atidaryti bendrus biurus ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Dėmesys - Rytų Partnerystės klausimams

Europos Parlamente Andrius Kubilius ketina daug dėmesio skirti Rytų Partnerystės klausimams. Rugsėjo pabaigoje jis buvo išrinktas EURONEST parlamentinės asamblėjos, svarbiausio forumo Europos Parlamente, kuriam tenka didžiausia atsakomybė formuoti Parlamento poziciją dėl Rytų Partnerystės politikos, pirmininku.

„Sieksiu, kad ši institucija Parlamente taptų efektyvia ir dinamiška platforma kalbėti ir diskutuoti apie Rytų Partnerystės politikos svarbą, apie atskirų šalių pažangą ir iššūkius, su kuriais jos susiduria”, – sakė EP narys.

Parlamentaras praeitą savaitę pasiūlė sukurti specialų Ukrainos taikos proceso priežiūros komitetą.
„Taika yra ne tik Ukrainos reikalas. Ukraina yra ir Rusijos agresijos, ir ES bei Vakarų nesugebėjimo sustabdyti šio agresyvaus elgesio auka. Todėl pasiūliau sukurti specialų Ukrainos taikos proceso priežiūros komitetą Europos Parlamente. Tokia speciali grupė Parlamente yra sukurta prižiūrėti BREXIT procesą“, – apie iniciatyvos svarbą kalbėjo jis.

A. Kubiliaus teigimu, Ukrainos vadovybę reikia pagirti už valią siekti taikos. Tačiau to nepakanka – Ukraina nusipelnė rimtesnės paramos šalies vyriausybės siūlomoms reformoms.

Europarlamentaras taip pat priklauso delegacijai ES ir Ukrainos parlamentiniam asociacijos komitete bei Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetui.

Kylant radikalizmo bangoms – svarbu prisiminti praeitį

Istorinės atminties klausimai, jaunosios kartos švietimas, buvusių sovietinių valstybių europinė integracija – vieni iš europarlamentarės Rasos Juknevičienės veiklos prioritetų. Jos Molotovo-Ribentropo pakto 80 metinių proga inicijuotą rezoliuciją rugsėjo mėnesį priėmė Europos Parlamentas.

R. Juknevičienės teigimu, į Rytus nuo ES išorinės sienos esančios valstybės – pavyzdžiui, Ukraina, Moldova ir Sakartvelas – tebėra Kremliaus akiratyje ir sunkiai iš jo veržiasi. Pasak politikės, šios šalys vis dar jaučia Molotovo-Ribentropo pakto pasekmes, todėl ES ir NATO pareiga – padėti šalims, siekiančioms įsijungti į Euroatlantinę laisvės, saugumo ir demokratijos erdvę.

„Tikra Molotovo-Ribentropo pakto reikšmė yra gerai žinoma analitikams ir istorikams. Tačiau apie jį mažai žinoma plačiojoje Europos visuomenėje, ypač jaunimo tarpe. Vis tik šių dienų pasaulyje ano laikotarpio pamokos yra itin svarbios, nes ir vėl kyla radikalizmo, populizmo banga, kurstomas priešiškumas Europai, todėl būtina stiprinti Europos atsparumą išorės grėsmėms, tokioms kaip informaciniai karai“, – tikina R. Juknevičienė.

Europarlamentarė buvo išrinkta ES ir Armėnijos parlamentinio partnerystės komiteto, ES ir Azerbaidžano parlamentinio bendradarbiavimo komiteto bei ES ir Gruzijos parlamentiniame asociacijos komiteto pirmininko pavaduotoja. R. Juknevičienė dirbs ir Vystymosi, taip pat Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitetuose.

Užsakymo nr.: PT_82525513