Mirksime penkis kartus rečiau

Posakis „atrodo, jog akys – pilnos smėlio“ atsirado ne veltui – jis gana taikliai apibūdina pojūčius žmogaus, varginamo sausų akių sindromo. Tačiau gydytoja pastebi, jog yra ir kitų simptomų. „Žmogus jaučia diskomfortą akyse, gali justi net svetimkūnį. Be abejo, ir paraudimas, nuovargis, perštėjimas, niežėjimas, traiškanojimas. Akys gali ir ašaroti – taip bandydamos kompensuoti drėgmės stygių“, – apie juos pasakoja specialistė.

Akių gydytojos teigimu, oficialios statistikos, kiek žmonių skundžiasi sausų akių sindromu, nėra. Vis tik, manoma, kad nuo akių sausumo kenčia apie 30 proc. populiacijos. Problema, pasak O. Čereškienės, nesunkiai pastebima praktikoje: tokie akių nusiskundimų turintys pacientai sudaro pusę visų besilankančių privačiose gydymo įstaigose.

Ji pasakoja, kad nuo šio sindromo kenčia įvairaus amžiaus žmonės, vis tik, skiriasi jo atsiradimo priežastys. „Žmonėms, kuriems yra virš 40 metų, natūraliai pradeda mažėti ašarų, kaip ir kitų liaukų, sekrecija. Tai ir tampa pagrindine priežastimi, kodėl juos vargina sausos akys“, – apie priežastis kalba O. Čereškienė.

Gydytoja priduria, kad jaunesnių žmonių akys sausėja dėl gyvenimo būdo. „Jaunimo akims kenkia darbas kondicionuojamose patalpose, taip pat dažnas ir ilgas žiūrėjimas į kompiuterio ar telefono ekraną. Blogai ne pačios technologijos, o tai, kaip tai yra daroma: akys yra įsitempusios 7 ar daugiau valandų per dieną ir būtent dėl to žmogus mirksi net penkis kartus rečiau nei turėtų. Taip ašarų plėvelė tiesiog išgaruoja“, – perspėja oftalmologė.

Išsausėjusios akys

Tačiau akys išsausėti gali ir dėl aplinkos veiksnių: sauso oro, tiesioginių saulės spindulių, dūmų, vėjo, nepakankamai drėkinamų kambarių. Didėjančio sergamumo priežastimis gali tapti ir kitos akių ligos, uždegimai ar operacijos.

Reikia keisti gyvenimo būdą

Norint išvengti sausų akių sindromo, reikėtų pasirūpinti gera apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių – geriausia rinktis poliarizuotus saulės akinius, kurie užtikrins apsaugą ir nuo kitų regai pavojingų atspindžių. Taip pat reikėtų mažinti laiką, praleidžiamą prie kompiuterio ir, atvirkščiai, daugiau aktyviai leisti laisvalaikį, geriausia – lauke. Svarbu pasirūpinti ir tinkama mityba, kad akims užtektų jiems reikalingų vitaminų.

Tačiau Olgos Čereškienės teigimu, pajutus sausų akių sindromo simptomus, jų negalima ignoruoti, mat situacija – tik blogės. Pasak jos, itin susirūpinti reikia tada, kai žmogui tai pradeda trukdyti kasdienę veiklą, o nemalonūs pojūčiai vargina dieną iš dienos.

„Visų pirma, žmogus gali padėti pats sau. Kaip jau minėjau, labai daug įtakos turi gyvenimo būdas. Jeigu tiksliau, jis lemia 20-30 proc. ligų. Todėl gyvenimo būdą reikėtų keisti. Dirbdami prie kompiuterio darykite pertraukas: ilsinkite akis kartą per valandą 10 minučių žiūrėdami į tolį, susikurkite daugiau veiklos lauke – kad neturėtumėte galimybės nuolat žiūrėti į telefoną ar kitą elektroninį prietaisą“, – pataria specialistė.

Į pagalbą – dirbtinės ašaros

Vis dėlto, jeigu akių poilsis nepadeda ir žmogų toliau vargina sausų akių sindromas, gydytoja oftalmologė rekomenduoja drėkinti jas patiems. Tam reikėtų naudoti dirbtines ašaras, kurios praplauna, sudrėkina, sutepa akis ir atstato trūkstamus natūralių ašarų elementus.

„Jeigu ašarų plėvelė išgaruoja, dirbtinės ašaros ją papildo ir atstato vientisumą. Taip akis vėl gali normaliai funkcionuoti. Drėkindamas dirbtinėmis ašaromis, žmogus iškart pajus, jog nyksta akies dirglumas, sausumas, perštėjimas, paraudimas“, – sako specialistė.

Ji priduria, kad geriausia akių drėgmę atstatyti dirbtinėmis ašaromis, panašiausiomis į žmogaus ašarų sudėtį. „Pirmiausia atsirado izotoniniai tirpalai, po to – gaminami metilceliuliozės pagrindu. Tačiau šiandien sausų akių sindromas darosi vis aktualesnė problema, todėl išryškėja kenksmingas konservantų poveikis – ilgainiui jie patys gali tapti akies dirgikliu ir neigiamai paveikti ašarų plėvelės vientisumą“, – teigia O. Čereškienė.

Visų gaminamų ašarų pakaitalų pagrindas – įvairūs inertiški polimerai. Jie papildo natūralių ašarų sudėtį ir padeda atstatyti jų plėvelę – taip akys apsaugomos nuo nuovargio.

Akių gydytojos teigimu, dar vis labiau populiarėja dirbtinės ašaros be konservantų, pagamintos hialurono pagrindu. „Pavyzdžiui, „Ocuhyl C“ dirbtinių ašarų sudėtis labai primena natūralių. Kadangi vis dažniau dirbtines ašaras žmonėms tenka vartoti nuolat, reikia rinktis būtent tokias, kurios bus artimiausios mūsų organizmui“, – priduria specialistė.

Išsausėjusios akys

Hialuronas įeina į regos organų stiklakūnio ir sąnarinių skysčių sudėtį, tad kūnas ją labai gerai toleruoja bei natūraliai skatina akį atsinaujinti.

Pasak jos, tai itin aktualu žmonėms, nešiojantiems kontaktinius lęšius, mat ilgainiui jie taip pat gali tapti dirgikliu ir netgi sausų akių sindromo priežastimi. Tačiau, kaip teigia Olga Čereškienė, renkantis dirbtines ašaras „Ocuhyl C“, gaminamas be konservantų, nebereikia rūpintis, kad jie pažeis kontaktinius lęšius.

Pasakodama apie šių lašų vartojimą, oftalmologė O. Čereškienė sako, kad jis – individualus. „Tai priklauso nuo žmogaus ir sausų akių sindromo sunkumo laipsnio. Jeigu pakankama trijų kartų per dieną, reiškia reikia lašinti triskart per dieną. Tačiau, jeigu reikia per lašinti kas valandą – vadinasi, taip pacientas ir turėtų daryti“, – pataria specialistė.

Ji priduria, kad dirbtinių ašarų perdozuoti negalima, mat akis pasiima tiek dirbtinių ašarų ir drėgmės, kiek jai reikia, o nereikalingą kiekį tiesiog pašalina.

Atidarytas dirbtinių ašarų „Ocuhyl C“ buteliukas galioja 3 mėnesius, kadangi kamštelis sterilizuoja įeinantį orą, tad preparatas išlieka švarus.

Užsakymo nr.: PT_82485215