Lauktos nuolaidos pramogoms

Kaunietės Ingos Janulaitienės šeimoje auga 4 atžalos. Sužinojusi apie naują iniciatyvą, moteris nesudvejojo – iškart pateikė prašymą gauti kortelę. Pasak jos, įvairios nuolaidos labai reikalingos, kai šeimoje auginamas būrys vaikų. „Daugiavaikėms šeimoms praverčia įvairiausios nuolaidos, kadangi visko reikia nemažais kiekiais. Šiek tiek pasigedome pasiūlymų Šeimos kortelės turėtojams Kauno mieste, laukiame, kol jų atsiras daugiau“, – priduria pašnekovė.

I. Janulaitienė jau užregistravo kortelę prekybos centre „Maxima“, kuriame apsiperkant su Šeimos kortele į lojalumo kortelę „Ačiū“ grįžta dvigubai daugiau „Maxima“ pinigų nei pagal standartinę lojalumo programą. Nors kitomis nuolaidomis pasinaudoti dar nespėjo, bet, kaip pati sako, jau yra nusižiūrėjusi patrauklius pasiūlymus, kurios jos šeimai labai pravers.

„Šeimos kortelė labai naudinga lankantis kanceliarinių prekių parduotuvėse. Šioms prekėms dideles nuolaidas prekybos centrai taiko prieš rugsėjį ir jo pradžioje, tačiau mokslo metų viduryje reikalingų daiktų pigiau nenusipirksi. O vaikams tai ¬– būtinos prekės, kurių vis prisireikia. Šaunu, jog gausioms šeimoms suteikiama galimybė jų nusipirkti pigiau“, – džiaugiasi ji.

Tris vaikus auginantis vilnietė Violeta Žurauskienė sako, kad kol kas naudojasi nuolaidomis, taikomomis prekybos centruose. Vis tik, abi daugiavaikės mamos sutinka, jog tris ir daugiau arba vaikus su negalia auginančioms šeimoms ypač praverčia nuolaidos pramogoms.

„Pasinaudosime pasiūlymu pigiau apsilankyti dinozaurų parke, tik palauksime pavasario ar vasaros. Mūsų šeimai aktualūs visi pasiūlymai, susiję su pramogomis, pavyzdžiui, bilietai į kino teatrą ar koncertą. Nueiti į įvairius renginius didelei šeimai – sunku, nes bilietai dažniausiai būna labai brangūs, todėl viliamės, kad atsiras ir daugiau panašių pasiūlymų“, – sako V. Žurauskienė.

Tikisi į kitus miestus keliauti pigiau

Kalbėdamos apie viešąjį transportą, mamos džiaugiasi, jog tiek Vilniuje, tiek Kaune daugiavaikėms šeimoms nemažos nuolaidos taikomos ir be Šeimos kortelės. Vis tik, I. Janulaitienė priduria, jog šiuo metu labai laukia, kada su Šeimos kortele bus pasiūlytos ir kitos nuolaidos transportui.

„Skaičiau, jog nuolaidos bus taikomos ne tik miestų viešajam transportui, bet ir tarpmiestiniam – daugiavaikėms šeimoms tai būtų labai naudinga“, – sako moteris.

Paklausta apie papildomas transporto lengvatas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vyriausioji specialistė Rasa Žemaitė teigė, jog nuveikta nemažai, kad Šeimos kortelių turėtojai viešuoju transportu keliautų su nuolaidomis.

„Ministerija siūlo Transporto lengvatų įstatymo pataisą. Jeigu jai bus pritarta ir ji bus priimta, kiekvienas daugiavaikės ar vaikus su negalia auginančios šeimos narys galėtų keliauti tarpmiestiniu transportu: autobusu, traukiniu ar keltu 50 proc. pigiau“, – sako specialistė.

Šeimos kortelė

Ji priduria, jog ši iniciatyva jau svarstoma – tereikia sulaukti, kol parengto įstatymo pakeitimo projektas bus svarstomas Seime.

Taip pat Šeimos kortelės iniciatoriai kalbasi ir derasi su savivaldybėmis, kad jos suteiktų nuolaidas kortelės turėtojams ir jie galėtų pigiau važinėti miesto transportu.

Lietuvoje veikianti Šeimos kortelė – išskirtinė

Šeimos kortelė Europoje veikia nuo XX amžiaus pradžios – tuo metu tai buvo priemonė padėti skurstančioms šeimoms. Kaip pasakoja R. Žemaitė, šiuo metu kortelė veikia Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Lenkijoje, Latvijoje ir kitose Europos valstybėse.

„Tiesa, Lietuva yra išskirtinė – ji vienintelė nuolaidas taiko ne tik daugiavaikėms, bet ir visoms šeimoms, auginančioms vaikus su negalia. Kortelė taip pat suteikiama ir toms šeimoms, kurios globoja teismo neveiksniu pripažintą vaiką ar prižiūri, slaugo neįgalų ar 55 proc. ir mažesnį darbingumą turintį vaiką“, – kalba ministerijos atstovė.

Norint gauti Šeimos kortelę ir naudotis nuolaidomis, tereikia užpildyti prašymą – tai galima padaryti internetu www.spis.lt arba raštu. Rašytinis prašymas turi būti pateikiamas Socialinių paslaugų priežiūros departamentui – atsiųstas paštu arba pateiktas atvykus į šią įstaigą Vivulskio g. 5.

Kortelę gali gauti tos šeimos, kurios augina tris ir daugiau vaikų, įvaikių ar globotinių iki 18 metų amžiaus. Į gausios šeimos gretas patenka ir pilnamečiai vaikai iki 24 metų, jeigu jie nedirba, neturi savo vaikų ir mokosi bendrojo ugdymo mokykloje, profesinėje mokykloje pagal formaliojo ugdymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą.

Gausioje šeimoje gali būti abu tėvai arba vienas iš jų. Tėvams išsiskyrus, gausios šeimos statusas lieka tam asmeniui, su kuriuo teismo sprendimu lieka gyventi 3 ar daugiau vaikų.

„Prie programos prisijungti šeima gali bet kada – nėra jokio termino, apibrėžiančio, kad prašymų teikti nebegalima. Užpildyti prašymą galima iškart pasikeitus šeimos sudėčiai, pavyzdžiui, tik gimus trečiam vaikui“, – aiškina R. Žemaitė.

Užsakymo nr.: PT_82384799