IELTS – neabejotinai populiariausias tarptautinis anglų kalbos egzaminas pasaulyje, kurį kasmet laiko daugiau nei 3 milijonai žmonių. Lietuvoje šį egzaminą vykdo Britų taryba, egzamino dalis raštu trunka 2 val. ir 40 min. (klausymas – 40 min., rašymas ir skaitymas – po 60 min.), o kalbėjimo – nuo 11 iki 14 min. vienam kandidatui.

Įmonės „Kalbų partneriai“ bendrasavininkė ir dėstytoja Indrė Malinovskaja pasakoja, kad didžioji dalis moksleivių, baigusių mokyklą ir papildomai nesiruošusių šiam egzaminui, gauna 5 arba 5,5 vertinimo balą, kurio neretai nepakanka stojimui į norimą užsienio universitetą.

„Kuo aukščiau yra reitinguojamas universitetas, tuo didesnių IELTS egzamino balų jis reikalauja. Žinoma, reikalaujami balai taip pat priklauso ir nuo studijų krypties. Be jokio pasiruošimo tikėtis gerai išlaikyti egzaminą yra išties sudėtinga, todėl papildomai ruoštis šiam egzaminui yra normali ir labai dažna praktika“, – sako I. Malinovskaja.

Pagrindinė klaida

Papildomas pasiruošimas, pasak kalbų mokyklos vadovės, taip pat nėra lengvas – reikalauja specifinių anglų kalbos žinių.

„Medžiagos internete, kaip ruoštis egzaminui, yra labai daug, tačiau nustatyti šaltinių patikimumą yra gana sudėtinga: ne visa lengvai pasiekiama informacija yra tiksli. Šiuo atveju padėti gali Britų taryba, kuri suteikia nemokamą prieigą prie skaitymo ir klausymo užduočių, tačiau informacijos, kaip patobulinti savo žinias ir padidinti norimą gauti balą, suteikti negali“, – aiškina I. Malinovskaja.

Neretai, ruošdamiesi laikyti IELTS egzaminą, žmonės ieško specialistų pagalbos. Vis tik papildomos anglų kalbos mokytojų ar korepetitorių paslaugos ne visada atneša teigiamų rezultatų.

Pasak I. Malinovskajos, viso to priežastys yra labai paprastos. „Reikia suprasti, kad daugelis anglų kalbos mokytojų, kurie moko mokyklose, neturi papildomų žinių, reikalingų ruošti mokinius IELTS egzaminui. Jie gali puikiai parengti mokinį valstybiniam anglų kalbos egzaminui, bet visiškai nesugebėti perduoti reikiamos informacijos apie IELTS. Parengimas brandos egzaminui ir IELTS skiriasi“, – pažymi pašnekovė.
IELTS egzamino vertinimo kriterijai, užduočių pateikimas ir reikalavimai, anot vadovės, yra visiškai kitokie nei įprastai sutinkami valstybinio anglų kalbos egzamino metu.

„Pavyzdžiui, rašymo dalyje reikia aprašyti statistines diagramas, ko nėra brandos egzamine, o klausymo dalyje įrašą leidžiama išgirsti vieną, o ne du kartus. Be to, užduočių atlikimo laikas yra labai limituotas, tad gebėjimas greitai perprasti užduotį yra ypatingai svarbus“, – teigia moteris.

Egzaminas

I. Malinovskaja pasakoja, kad dėstytojai, kvalifikuoti rengti mokinius šiam egzaminui, turi praeiti Britų tarybos rengiamus mokymus ir nuolat tobulintis, kurie leidžia išmanyti egzamino struktūrą, ypatybes, taip pat gilinti savo žinias, nes kasmet yra išleidžiamos naujos testų knygų, šiek tiek keičiasi egzamino užduotys.

Žmogus, atvykęs mokytis į IELTS egzamino paruošimui kvalifikuotas mokyklas ar dėstytojus, pasak pašnekovės, pirmiausia gali tikėtis didelio dėmesio ir individualaus darbo, atsižvelgiant į jo poreikius ir sugebėjimus.

„Labai svarbu yra sužinoti, kokiame žinių lygyje yra atėjęs mokinys. Pavyzdžiui, į mūsų mokyklą atėjęs žmogus, be jokio pasiruošimo, gauną testą, kurio pagalba nustatome stipriąsias ir silpnąsias jo puses. Tik po to pradedame dirbti bei sudarome individualias programas kiekvienam savo mokiniui. Vėliau darbas „Language Coaching“ mokykloje dažniausiai vyksta 3–5 žmonių grupėse“, – sako kalbų mokyklos vadovė.

Kursų trukmė, pasak I. Malinovskajos, priklauso nuo mokinio sugebėjimų, norimų patobulinti įgūdžių bei laiko informacijos įsisavinimui, todėl gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

Gavo daugiau balų nei tikėjosi

Anglijos Niukaslo universitete medicinos studijas nusprendusi tęsti Živilė prisimena savo patirtį rengiantis IELST egzaminui.

„Kai nusprendžiau, kad noriu mokytis užsienyje, kaip mat pradėjau domėtis IELTS egzaminu. Iš žmonių, kurie jau buvo laikę šį egzaminą, teko ne kartą išgirsti, kad užduotys yra labai specifinės ir skiriasi nuo tų, kurias teko atlikti mokykloje. Pavyzdžiui, skaitymo užduotyje yra pateiktas klausimas, į kurį privaloma atsakyti konkrečia struktūra formuojant atsakymą“, – pasakoja mergina ir priduria, kad dėl to nusprendė eiti į specialius pasirengimo IELTS egzaminui kursus.

Živilės studijų konsultantas pasiūlė jai „Language Coaching“ Kalbų partnerių mokyklą, kurioje kaip sako pati mergina, ne tik patobulino savo anglų kalbos žinias, bet ir svarbiausia – sužinojo, kaip atliekant skirtingas užduotis gauti daugiau balų.

Živilė, IELTS egzamine surinkusi 7,5 balo, sako nežinanti, ar pačiai jai būtų pavykę pasiekti reikiamą rezultatą, tačiau pažymi, kad sėkmė priklauso ir nuo paties mokinio indėlio.

Neprireikė laikyti valstybinio egzamino

Apie tai, kad reikės laikyti IELTS egzaminą Eimantas sako pradėjęs galvoti dar 10-oje klasėje, kai vienas iš pasirinkimų pabaigus mokyklą buvo studijos užsienyje.

„Paskutiniais metais mokykloje dar nebuvau tikras dėl savo ateities, kur norėsiu tęsti mokslus, todėl nusprendžiau, kad laikyti IELTS egzaminą man bus naudinga. Tai – tarptautinis egzaminas, todėl tinka daugeliui pasaulio universitetų. Be to, tikėjau, kad tai bus puiki praktika ruošiantis valstybiniam anglų kalbos egzaminui“, – prisimena vaikinas.

7,5 balo IELTS egzamine surinkęs Eimantas buvo atleistas nuo valstybinio anglų kalbos brandos egzamino – užskaityta 100 proc. „Jei IELTS egzamine gauni bent 6,5 balo, tavo valstybinį egzaminą užskaito kaip išlaikytą aukščiausiu procentu, todėl man teliko parašyti prašymą ir mano mokyklos baigimo atestate puikavosi šimtukas“, – apie netikėtą sėkmę pasakoja vaikinas.

Aukštu balu išlaikyti IELTS egzaminą, kaip sako pats Eimantas, jam padėjo papildomas mokymasis su specialistais. „Iš pradžių „Language Coaching“ mokykloje anglų kalbos mokiausi C1 lygiu. Norėjau tiesiog praplėsti savo žinias. Kažkada dėstytojai užsiminiau, kad rengiuosi laikyti IELTS egzaminą, o ji man paaiškino, kad čia pat yra galimybė pasiruošti ir šiam egzaminui. Čia man patiko kolektyvas, mokymosi metodai, todėl nusprendžiau, kad tai turėtų būti puiki vieta ruošiantis IELTS egzaminui“, – prisimena Eimantas.

Užsakymo nr.: PT_82375311

Dalintis
Nuomonės