„Jaučiuosi kaip loterijoje laimėjusi. Tik ne pinigų, o žinių, naujų įspūdžių ir pažinčių. Labai džiaugiuosi“, – šypsosi Irutė.

Mokytis paskatino gyvenimo aplinkybės

Irutė pasakoja, kad visą gyvenimą darbas nereikalavo skaitmeninio raštingumo žinių, todėl niekada per daug ir nesistengė jomis domėtis ar naudotis.

„Tiesiog gyvenimo aplinkybės susiklostė taip, kad kol dirbau, jokių kompiuterių nereikėjo. Svarbu buvo kavą gerai virti. Bet kai sušlubavo sveikata ir nebegalėjau dirbti, teko kreiptis į Užimtumo tarnybą. Ten ir sužinojau apie nemokamus skaitmeninio raštingumo mokymus. Prieš tai, tik šiek tiek mokėjau naudotis išmaniuoju telefonu, dar taip sutapo, kad tuo metu kompiuterį nusipirkau. Tai dabar visai kitaip gyvenimas atrodo“, – sako Irutė.

Pasak jos, Kaišiadorių bibliotekoje vykę mokymai buvo ne tik labai naudingi, bet ir įdomūs, įtraukiantys.

„Man anksčiau dukra buvo ir elektroninį paštą sukūrusi, ir socialiniuose tinkluose paskyrą, bet aš tik minimaliai „Facebook“ socialiniu tinklu naudojausi – ne labai mokėjau, o ir atrodė reikalo nėra. Tai per mokymų savaitę labai daug išmokom: ir paštą susikurti, ir tekstą, laiškus rašyti. Daug kam stebuklas buvo „Google“ paieškos sistema, kiek visko internete yra“, – įspūdžiais dalijasi Irutė.

Padėti gali visiems

Irutė ypač džiaugiasi mokymu lektore, kuri rado bendrą kalbą su visais – ir tais, kurie su kompiuteriu visai nesusidūrę, ir tais, kurie jau norėjo mokytis specifinių dalykų.

„Lektorė Zina Motiekaitienė buvo labai profesionali ir atidi – visiems rasdavo laiko, paaiškindavo ir padėdavo, jei kildavo klausimų. Mūsų grupė puikiai praleido laiką ir dar tiek daug sužinojome. Norisi visus paskatinti nueiti į artimiausią biblioteką ir užsiregistruoti, nes internetas atveria milijonus naujų galimybių”, – ragina 10-tūkstantoji mokymų dalyvė.

Asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė pastebi, kad į „Prisijungusios Lietuvos“ nemokamus mokymus vis dažniau ateina ne tik senjorai, bet ir žmonės ieškantys darbo, jaunimas, norintis pagilinti turimas skaitmenines žinias.

Irutė Degutienė

„Prisijungusi Lietuva“ jau suvienijo didžiulį būrį žingeidžių, smalsių ir drąsių Lietuvos žmonių. Tų, kurie ateina mokytis į bibliotekas, gyvenimo istorijos bei aplinkybės labai skirtingos, tačiau visus juos vienija drąsa, atvirumas naujovėms. Irutė – puikus pavyzdys. Matome, kad mokymus pasiryžta pradėti labai įvairaus amžiaus žmonės, o technologijos jiems leidžia atversti naują gyvenimo puslapį“, – įsitikinusi L. Križinauskienė.

Pasak jos, kantrūs mokymų lektoriai visada noriai padeda saugiai ir paprastai žengti į skaitmeninę erdvę, o į nemokamus mokymus užregistruoti bei į biblioteką paskatinti ateiti gali ir artimieji, vaikai ar anūkai.

„Prisijungusios Lietuvos“ mokymai šalies bibliotekose laukia visų, norinčių išmokti naudotis kompiuteriu, internetu ar pagilinti jau turimus įgūdžius. Čia sužinosite, kaip naudotis elektroninėmis paslaugomis, užsiregistruoti pas gydytoją, bendrauti internetu su draugais ir artimaisiais, dalytis nuotraukomis, parengti patrauklų gyvenimo aprašymą ir daugybę kitų praktiškų dalykų, kurie palengvins kiekvieno kasdienybę.

Į nemokamus mokymus registruokitės arba registruokite savo artimuosius bet kurioje viešojoje bibliotekoje, www.prisijungusi.lt., el. paštu mokymai@vipt.lt, tel. +370 620 20 961.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_82357735