Ekologiškiausias sprendimas

Ieškantys tinkamiausio šildymo sistemos sprendimo, dažniausiai lygina jų efektyvumą ir kainą, tačiau vis daugiau žmonių dėmesį kreipia ir į ekologiškumą. Pasak šilumos siurblių „DAIKIN“ atstovo Lietuvoje Vaido Pozniako, jų šildymo sistemos sprendimai puikiai tinka tiems, kurie ieško mažiausiai taršaus varianto.

„Mūsų šilumos siurbliai naudoja elektrą tam, kad iš oro paimtų šilumą ir perduotų į vandenį – taip jie ne tik apšildo namus, bet ir paruošia karštą vandenį. Tačiau labai smagu, jog gaminant šilumą nėra jokių išmetamųjų dujų ar kitų, galinčių pakenkti gamtai, veiksnių“, – džiaugiasi jis.

„DAIKIN“ produkcija

V. Pozniakas priduria, kad elektra užtikrina ne tik žaliausią energiją, bet ir kokybiškiausią šilumą, mat elektros galią mes visada gauname tokią pačią. „Tuo tarpu, jeigu mes naudojame dujas, esame priklausomi nuo vamzdžių, kuriais jos atkeliauja, taip pat kokybės, jeigu malkas – nuo jų sausumo“, – sako atstovas.

Tuo tarpu „DAIKIN“ šilumos siurbliai yra priklausomi tik nuo lauko oro temperatūros.

Tačiau, pašnekovo teigimu, pati šildymo sistema niekuo nesiskiria nuo prijungtos prie dujinio ar kietojo kuro katilo. „Name įrengiama tokia pati šildymo sistema, tiesiog vietoje dujinio ar kietojo kuro katilo pajungiami vidiniai ir išoriniai šilumos siurblio įrenginiai, kurie per vamzdelius ir vieną elektros kabelį perduoda energiją“, – sako V. Pozniakas.

Mokėti – tik už elektrą

Vaidas Pozniakas pažymi, kad pasirinkus šilumos siurblius, skiriasi kai kurių paslaugų kaina. „Jus gali nustebinti didesnės elektros sąnaudos ir mokestis už šias paslaugas. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu turime dujinį katilą manome, kad mokame tik už dujas. Vis tik, reikia nepamiršti, jog dujų katile visada yra siurblys, kuris stumdo vandenį, yra ir kita elektronika. Jų sunaudojama elektra taip pat yra šildymo kaštai, kuriuos reikėtų paskaičiuoti“, – priduria jis.

„DAIKIN“ produkcija

Pasak jo, pasirinkus šilumos siurblius visa šildymo kaštus apimanti sąmata jau yra apskaičiuota, kadangi jie naudoja tik elektros energiją. „Žinoma, yra įvairių niuansų. Pavyzdžiui, kuo daugiau reikia šilumos ištraukti iš oro – tuo daugiau ir tankiau dirba mūsų įrenginiai. Elektros sąnaudos lygiagrečiai koreliuoja su šilumos gamybos kiekiu. Kuo daugiau jos reikia – tuo labiau dirba šilumos įrengimai ir tuo daugiau elektros sunaudojama“, – veikimo principą aiškina V. Pozniakas.

Elektros sąnaudos gali vėl kilstelti šalčiausiu metų laiku, kai termometras nukrenta itin žemai. „Aš visada sakau, kad man, kaip vartotojui, nelabai svarbu, ar mano automobilio sąnaudos yra labai didelės, kai aš kažką lenkiu, nes man tiesiog reikia atlikti manevrą. Taip pat yra ir su šiluma: kai lauke speigas ir temperatūra nukrenta iki -26, man nelabai svarbu, ar tikrai reikės mokėti kažkiek eurų daugiau, aš tiesiog noriu būti užtikrintas, kad namuose bus šilta“, – šypsosi pašnekovas.

„DAIKIN“ produkcija

Vis tik, jo teigimu, nevertėtų jaudintis dėl pernelyg didelių elektros sąnaudų: tereikia pasirinkti tinkamo galingumo šilumos siurblį. Pasirinkus netinkamos galios siurblį, jis negali užtikrinti šilumos namie, o sumažėjus efektyvumui ir norint kompensuoti šilumos stygių, jam tenka dirbti daugiau.

Pasakodamas apie tai, kaip pasirinkti tinkamiausią šilumos siurblio galingumą, pašnekovas pataria atkreipti dėmesį ne tik į namo kvadratūrą, bet ir statybos tipą. „Turime įvairiausio galingumo siurblių. Pavyzdžiui, jeigu tai yra tikrosios A klasės namas, tai 140-150 kv. m. reikėtų 7 kilovatų įrenginio“, – pataria jis.

Tačiau jeigu ruošiatės renovuoti didelės kvadratūros namą, pastatytą 1990-aisiais, jums gali prireikti ir didesnio galingumo siurblio. Pašnekovas priduria, jog gamintojas turi įvairiausių siurblių: siekiančių net 30 kilovatų galios.

Jo teigimu, nevertėtų jaudintis, kad name pritrūks šilumos, mat šiuos siurblius gamina japonai. „Kodėl tai svarbu? Nes jie visada pirmenybę teikia žodžiui – jeigu jau duoda pažadą, tai jį ir įvykdo. Šiuo atveju, jie deklaruoja, kad siurbliai efektyviai dirba iki -25 ar -28 – turime įvairiausių – tai reiškia, taip ir yra“, – sako „DAIKIN“ atstovas.

„DAIKIN“ produkcija

Apskaičiuoja už jus

Vaidas Pozniakas pažymi, kad siurbliai skiriasi ne tik savo galingumu – pirkėjai gali rinktis pagal kelis kriterijus. Apskaičiavę, kokio galingumo siurblio jums reikia, galite pasirinkti, ar jį kabinsite, ar statysite ant žemės. „Taip pat reikia nuspręsti, ar siurblys bus su tūrine karšto vandens talpa, ar ją statysime atskirai“, – pasakoja jis.

Pašnekovas priduria, kad gamintojai siūlo ir hibridinius šilumos siurblius – juose yra ir dujinis katilas, ir šilumos siurblys. „Hibridiniai labiau skirti namo renovacijai. Sakykime, turime seną didžiulį namą, kuriam apšildyti gali nepakakti paprasto siurblio galios. Arba, pavyzdžiui, klientas namie turi baseiną, o gal sūkurinę vonią – žiemos metu reikalingas dujinis šildymas, kad jam paruoštų pakankamą kiekį šilto vandens, kol tuo tarpu namą šildysime šilumos siurbliu“, – aiškina V. Pozniakas.

Jis priduria, kad katilas yra išmanus: į jį reikia suvesti elektros ir dujų kainą. Taip pagal karšto vandens poreikį ir lauko temperatūrą, katilas paskaičiuoja, kuo šildyti yra pigiau: dujomis ar šilumos siurbliu.

„DAIKIN“ produktai ypatingi ir tuo, jog patalpas jie gali ne tik šildyti, bet ir vėsinti – gamintojas siūlo galimybę juose mat juose galima integruoti ir kondicionierius. „Visi mūsų siurbliai turi vėsinimo galimybę, tiesiog prieš užsisakydamas žmogus turi pasakyti, ar nori, ar ne, kad gautų visus reikalingus priedus“, – apie produkcijos galimybes kalba V. Pozniakas.

Užsakymo nr.: PT_82321413