Domisi vis daugiau žmonių

Architektė Deimantė Narbutaitė pasakoja, kad per pastarąjį dešimtmetį žmonių, kurie renkasi interjero dizainerių paslaugas, skaičius stebėtinai išaugo.

„Per pastaruosius dešimt metų išaugo pasitikėjimas interjero dizaineriais. Manau, kad tai yra susiję su atėjusiu suvokimu, kad pats vienas visko padaryti tiesiog negali. Žmonės supranta, kad kiekvienas yra savo srities profesionalas. Lygiai taip pat, kaip ne visi gali atlikti jų darbą, taip ir jie ne visada yra pajėgūs susitvarkyti su interjero ir būsto remonto ar įrengimo užduotimis“, – sako interjero dizainerė.

D. Narbutaitės pasiteiravus, kaip dažnai jos klientai būsto įrengimui ar remontui renkasi vartojimo kreditą, dizainerė sako pastebinti keletą tendencijų.

„Tenka pasikalbėti su klientais. Jei tai šeima, dažniausiai vienas iš suaugusiųjų ima kreditą būstui, kitas – jo įrengimui. Pastebime nemažai atvejų, kai paskolą klientas pasiima tam, kad suremontuotų jau turimą seną būstą“, – sako architektė.

Pagrindinė priežastis, kodėl vis daugiau žmonių naudoja kreditą būsto remontui, pasak specialistės, yra noras taupyti savo laiką bei išteklius.

„Žmonės nori greitai įsirengti ir turėti gražius namus. Jie nenori laukti, kol remontuojant vieną buto dalį, nusidėvės kita. Įsirengdami ar remontuodami būstą vienu kartu, klientai užsitikrina, kad vientisas interjero dizainas dar ilgai puoš jų namus“, – teigia D. Narbutaitė.

Asociatyvi nuotr.

Nelaukė – ėmėsi darbų

Palikimu seną būta gavusi vilnietė Jūratė pasakoja ilgai negalvojusi – taupyti ar imti vartojimo kreditą ir iškart atnaujinti būstą.

„Atsižvelgdami į buto vietą, nusprendėme jį išnuomoti, tačiau būstas reikalavo remonto. Įvertinome sąmatą, potencialią nuomos kainą, kiek galime skirti nuosavų lėšų, o kokios sumos dar trūksta. Pasiėmę vartojimo kreditą, atlikome remontą, atnaujinome baldus ir buitinę techniką. Paskolą pasirinkome dėl to, jog norėjome viską padaryti greitai – taupymui nepakako laiko, kadangi norėjome spėti būstą suremontuoti iki numatyto termino“, – sako moteris.

Prieš pasiimdama paskolą Jūratė sako daug bendravusi su pažįstamais, turėjusiais panašios patirties, tačiau daugiausia naudos, pasak jos, davė konsultacijos su specialistais.

„Informacijos ieškojome internete, domėjomės draugų ir pažįstamų patirtimi, rekomendacijomis. Tačiau daugiausia informacijos ir patarimų, vis dėlto, suteikė kredito specialistai: kas sudaro kredito kainą, koks optimalus kredito laikotarpis, kokios galimybės kreditą grąžinti anksčiau termino. Taip pat buvo aktualu sužinoti, kokios galimybės, esant reikalui, pakeisti kredito sąlygas, pavyzdžiui, įmokų mokėjimo dieną, atidėti kredito dalių grąžinimą ir panašiai“, – pasakoja moteris.

Jūratės paklausus, kokį patarimą ji galėtų duoti galvojantiems apie būsto remontą, moteris teigia, kad svarbiausia yra teisingai įsivertinti savo galimybes bei pasirinkti tinkama kreditorių.

„Mūsų atveju remontas buvo investicija, kuri leido gauti papildomų pajamų. Įvertinome potencialią nuomos kainą, kiek norime ir galime pasiskolinti, o taip pat – paskolos atsiperkamumą. Paskola bet kokiu atveju turi būti gerai apsvarstytas sprendimas. Būtina nusimatyti, kokią dalį šeimos pajamų galime ir norime skirti mėnesio įmokoms. Taip pat nežinia, kada gali atsirasti nenumatytų papildomų išlaidų“, – sako vilnietė.

Kreditas – būsto remontui

„Mano.bank“ paskolų skyriaus vadovė Giedrė Kandrotaitė atskleidžia, kad net kas trečias jų klientas skolinasi būtent būsto remontui ar įrengimui, o pagrindinė to priežastis – noras gerai gyventi „čia ir dabar“.

„Žmonės labiau vertina gyvenimą šia diena, o kreditas suteikia galimybę įsigyti norimą daiktą ar paslaugą nelaukiant 1, 2 ar 5 metų. Žinoma, niekas nedraudžia taupyti. Bet nemaža dalis žmonių nesugeba sutaupyti namų remontui, kadangi atsiradus poreikiui, pinigus išleidžia kažkam kitam – tiems dalykams, kurių, atrodo, jiems reikia labiau. Kreditas suteikia disciplinos: žmogus žino, kad reikia grąžinti, todėl atsiranda motyvacija“, – sako G. Kandrotaitė.

Asociatyvi nuotr.

Banko atstovė pasakoja, kad vis daugiau žmonių nenori gyventi pastoviame remonte ir susidurti su situacija – kol atsirado sofa, paseno spinta.

„Darbų metu remonto sąmata dažnai padidėja, todėl nusprendus įsigyti kokybiškesnį daiktą, kuris džiugins ilgus metus, prireikia papildomų pinigų. Be to, remonto metu, darbai dažnai pabrangsta eigoje, o su darbininkais ir tiekėjais reikia atsiskaityti laiku. Kreditas – tai būdas viską turėti iškart ir nesibaiminti, jog bėgant metams į būstą reikės nuolat investuoti“, – teigia „mano.bank“ atstovė.

G. Kandrotaitė sako, kad šiandien lietuviai skolinasi ganėtinai drąsiai, tačiau prieš tai visada gerai išanalizuoja skirtingus pasiūlymus ir variantus.

„Žmonės paskolas ima pakankamai ryžtingai. Žinoma, jie teiraujasi išankstinio grąžinimo sąlygų, klientams rūpi, kiek bendrai sumokės, jei laikysis paskolos grafiko. Taip pat paklausia, kiek sumokėtų, jei kreditą gražintų per trumpesnį laiką, lygina pasiūlymus su kitomis kredito bendrovėmis, pagalvoja ir ganėtinai greitai priima sprendimą“, – teigia „mano.bank“ paskolų skyriaus vadovė.

Visas vartojimo kreditą sąlygas būsto remontui „mano.bank'e“ galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_82202573