Paskolų refinansavimas – kas tai?

Kreditų refinansavimas, tai kliento turimų įsipareigojimų likučių sumos dengimas, pervedant kredito likutį atitinkančią sumą į esamo kreditoriaus sąskaitą. Tam dažnai sudaroma nauja paskolos sutartis be užstato palankesnėmis mažesnėmis palūkanomis bei pasirenkant patogesnį paskolos grąžinimo terminą ir grafiką. Refinansavus kelias paskolas ar greituosius kreditus kitose kredito įmonėse reikia mokėti tik vieną mėnesinę įmoką vietoje kelių buvusių įmokų.

„Mano.bank“ paskolų skyriaus vadovė Giedrė Kandrotaitė pasakoja, kad kredito refinansavimas yra tinkamas sprendimas, padedantis atsisakyti didelės palūkanų naštos, o pats refinansavimo procesas ganėtinai nesudėtingas.

„Refinansavimas leidžia apjungti skirtingose įstaigose turimus kreditus į vieną paskolą ir taip pagerinti turimų paskolų sąlygas, sumažinti palūkanų naštą ir pratęsti kredito grąžinimo terminą.
Procesas labai paprastas – jis iš esmės yra toks pats, kaip pildant paraišką paprastam vartojimo kreditui, išskyrus, kad reikia pateikti kredito sutartis ir kreditų likučius, naujos sutarties pasirašymo dienai“, – aiškina banko atstovė.

Kodėl tai naudinga?

G. Kandrotaitės teigimu, refinansavimas naudingas visada, jei išeina susimažinti palūkanas. „Jei žinote, kad kitoje kredito bendrovėje mokama bendra vartojimo paskolos kainos metinės norma (BVKKMN ) bus mažesnė, nei mokant dabar – refinansavimas padeda sutaupyti. BVKKMN yra tas rodiklis, kuris parodo, kiek realiai pabrangsta paskola jau su visais mokesčiais. BVKKMN priklauso nuo paskolos termino ir sumos. Pavyzdžiui, „mano.bank“ refinansuojant 3 000 Eur 3 metams, BVKKMN nebus didesnis nei 21,55 proc. Todėl, jei jūsų turimų paskolų BVKKMN yra didesnis nei 25 proc., greičiausiai permokate už kreditą“, – tvirtina pašnekovė.

Refinansuoti verta ir tada, kai norima pasiskolinti daugiau, sujungti keletą kreditų į vieną arba sumažinti mėnesines įmokas.

„Jei atsirado poreikis pasiskolinti daugiau, tačiau jau turite vieną ar kelis kreditus, geriausia refinansuoti esamus įsiskolinimus. Tokiu būdu ne tik pasiskolinsite daugiau, bet ir išvengsite keletos įmokų. Skiriasi įmokų mokėjimo dienos, pavedimus reikia daryti į skirtingas bendroves, tad viena įmoka tiesiog patogiau. Taip pat ir tuo atveju, jei susidūrėte su finansiniais sunkumais ir mokamos mėnesinės įmokos tampa per didele našta. Refinansuojant galima pratęsti terminą, taip sumažinant mėnesines įmokas“, – refinansavimo naudą aiškina „mano.bank“ specialistė.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad refinansavimui, kaip ir bet kokiam kreditui, galioja tokios pačios taisyklės, kokią dalį jūsų mėnesinių įplaukų gali sudaryti kreditas.

„Norint pasiskolinti daugiau kartu su refinansavimu, pirmiausia reikia įsivertinti ar jūsų atlyginimas pakankamas. Pagal įstatymą kredito mėnesinė įmoka negali sudaryti daugiau nei 40% mėnesinių įplaukų“, – teigia G. Kandrotaitė.

Kada yra galimas refinansavimas?

Vienas svarbiausių veiksnių siekiant refinansavimo – stabilumas. „Norint refinansuoti kreditą pirmiausia reikia tvarkingai mokėti turimų kreditų mėnesines įmokas. Nerefinansuojami tie žmonės, kurie turi pradelstų mokėjimų.

Refinansavimo atveju taip pat reikia atkreipti dėmesį į naujo kredito laikotarpį. Pavydžiui, jei jūsų esamo kredito likutis nedidelis ir esate grafiko gale, reikia žiūrėti, kad išdalinus per visą laikotarpį nauja sutartis nebūtų brangesnė“, – aiškina G. Kandrotaitė.

Prieš pereinant į kitą paskolas teikiančią bendrovę, pasak „mano.bank“ atstovės, verta pabandyti pasiderėti dėl kredito pratęsimo termino ar mažesnių įmokų, o neradus kompromiso, atkreipti dėmesį į išeinančios įmonės mokesčius ir ar bus taikomos sankcijos.

„Dažna bendrovė taiko išankstinio dengimo ir sutarties sudarymo mokesčius. Tai gali padidinti kainą. Todėl būtinai reikėtų patikrinti, ar yra su nutraukimu ir sudarymu susijusių mokesčių bei palyginti BVKKMN esamų paskolų ir naujos. „Mano.bank“ nei išankstinio dengimo mokestis, nei sutarties sudarymo mokestis nėra taikomi, nei refinansavimui, nei įprastoms vartojimo kredito sutartims“, – sako pašnekovė.

Kaip pildyti paraiškos formą?

Pildant paraiškos formą https://paraiska.manopaskola.lt/p reikėtų pasirinkti norimą sumą, kuri padengtų visus refinansuojamus įsipareigojimus arba jų dalį. Refinansuojant, galima pasirinkti ir papildomai pasiskolinti, jei tai leidžia pajamos. Tuomet reikėtų pasirinkti didesnę sumą, nei turimi įsipareigojimai. Paskolos paskirtyje nurodyti „Refinansavimas“.

„Peržiūrėję visus duomenis apskaičiuojame, ar mėnesinės įplaukos leidžia pasiskolinti norimą sumą norimam periodui. Jei atsakymas teigiamas, paprašysime kredito sutarčių ir kredito likučių sutarties dienai“, – pasakoja G. Kandrotaitė.

Užsakymo nr.: PT_82143713