Kaip kilo mintis sukurti „Šeimos kortelę“?

L. Kukuraitis: Tai komplekto, kurį vadiname šeimos stiprinimo paketu, sudėtinė dalis. Tai dar viena papildoma priemonė šeimoms stiprinti. Turėti ją nutarėme matydami tokios kortelės pavyzdžius Latvijoje, Lenkijoje. Kitas motyvas, kodėl nutarėme turėti Šeimos kortelę, yra susijęs su demografinėmis prognozėmis. Nors keisti statistinių rodiklių su ja nepavyks, bet kortelė būtų naudinga kaip priemonė, kurianti palankesnę aplinką šeimai. Jei pažiūrėtume statistiką, Lietuvoje nėra didelio noro turėti daugiau nei du vaikus. Šeimų, turinčių du vaikus, yra pakankamai daug, o auginančių tris, palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, yra labai mažai.

Ar tai paskatins šeimas išdrįsti susilaukti trečio vaiko?

L. Kukuraitis: Šeimos kortelė nėra priemonė, kuri skatintų šeimas susilaukti trečiojo vaiko, ji pagelbėtų auginti vaikus patiriant mažiau išlaidų. Mes siekiame sukurti šeimai tokias sąlygos, kad jos būtų saugios, kad žinotų, jog ir valstybė, ir aplinka yra palanki šeimai. Šeimos kortelė.

Ar „Šeimos kortele“ galės naudotis visi tos pačios šeimos nariai?

J. Pocienė: Šeimos kortelė bus vardinė ir ant joje bus įrašyti visų šeimos narių vardai ir pavardės. Vieną kortelę gaus tos šeimos, kuriose yra iki 6 žmonių. Jei jų šeimoje daugiau, pavyzdžiui 7–8, tuomet tokia šeima iš karto gauna kelias korteles.

Nuolaidos pradės galioti nuo rugsėjo 1 d., kada šios kortelės pasieks pirmuosius savininkus?

J. Pocienė: Pirmosios Šeimos kortelės į šeimų namus pasibels paskutinėmis rugpjūčio dienomis.

L. Kukuraitis: Jos jau išsiųstos registruotu paštu, kad būtų apsaugoti asmens duomenys, jas pristatys kurjeris arba jos atsiimti reikės nuvykti į artimiausią pašto skyrių gavus informacinį pranešimą.

Jeigu šeima užpildė prašymą, bet vis dėl to nesulaukė Šeimos kortelės, kur žmogui kreiptis, jeigu taip nutiko?

L. Kukuraitis: Pateikus prašymą Šeimos kortelė pagaminama per 30 darbo dienų ir išsiunčiama registruotu paštu. Jei nepavyksta jos užsakyti ar jos gauti laiku, raginame kreiptis į Šeimos kortelės administratorių – Socialinių paslaugų ir priežiūros departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SPPD) atstovus. Taip daug naudingos informacijos rasite interneto svetainėje www.seimos-kortele.lt.

Linas Kukuraitis

Ar stengiamasi pasiūlyti tas nuolaidas, ko šeimoms reikia. Natūralu, kad prieš artėjančius mokslo metus didėja mokyklinių prekių poreikis?

S. Lomotienė: Dabar pats įkarštis. Rugpjūtis – tas mėnuo, kai visos šeimos ruošiasi artėjantiems naujiems mokslo metams. Jaučiame didelį susidomėjimą ir paprastų šeimų, ir daugiavaikių šeimų. Tame šeimų rate yra daug nuolatinių mūsų klientų, kurie nekantriai laukia Šeimos kortelės ir džiaugiasi tokia iniciatyva.

Ar renkantis partnerius atsižvelgiama į tikslinės auditorijos – daugiavaikių šeimų ir neįgalius vaikus prižiūrinčių šeimų – poreikius?

J. Pocienė: Šeimas kvietėme dalyvauti apklausoje ir nurodyti paklausiausias prekes. Iš 316 dalyvių 85 proc. nurodė, kad labai svarbios mokyklinės prekės. Žinoma, kai pasibaigs šis etapas, prasidės žieminių drabužių, avalynės, sportinio inventoriaus paieškos. Šeimoms reikia nuolaidų visose sferose, nes jos turi skirtingų poreikių. Galbūt vienus labiau trauks pramogos, kitiems bus svarbūs būreliai. Tikimės, kad kortelės partnerių daugės ir bus siūlomos didelė nuolaidų pasiūla. Labai svarbu, kad atsirastų kuo daugiau norinčiųjų prisijungti iš vaikų ugdymo. Būreliai, stovyklos ir pramogos gausioms šeimoms kartais tampa prabanga.

Šiuo metu nuolaidų sąraše yra nemažai partnerių iš didžiųjų miestų, ar nebus taip, kad regionai liks užribyje?

L. Kukuraitis: Kad nesukurtume dar vienos nelygybės regionuose, raginame savivaldybių merus ir administracijas tapti Šeimos kortelės ambasadoriais, aktyviai dalyvauti skatinant verslumą regionuose. Beje, kurti nacionalinio lygio Šeimos kortelę mus paskatino savivaldybių patirtis. Alytaus miestas pirmasis įsteigė panašią kortelę ir pritraukė per 200 partnerių, teikiančių nuolaidas gausioms šeimoms Alytaus krašte. Šiuo pavyzdžiu gali sekti ir kitos savivaldybės, tą jau padarė Lazdijų savivaldybės administracija. Visi kartu turime dirbti, kad visose savivaldybėse esančioms šeimoms būtų geriau.

Šiuo metu prie Šeimos kortelės partnerių prisijungė nemažai įmonių, bet, žinoma, norėtųsi matyti jų daugiau. Per kiek laiko pavyko sudominti tiek partnerių?

L. Kukuraitis: Pirmieji kvietimai didiesiems tinklams išsiųsti gegužę. Liepos 1 d., kuomet įsigaliojo Šeimos kortelės įstatymas, partneriai kreipėsi tiesiogiai, rodydami savo iniciatyvą bendradarbiauti. Dabar esame pasirašė 17 sutarčių, su 60 atstovų dar tariamės dėl nuolaidų. Tikimės, kad partnerių daugės, taip pat ateityje prisijungs ir valstybiniai partneriai, siūlantys lengvatas transportui, kad važiuojant traukiniu ar tarpmiestiniu autobusu būtų suteikta 50 proc. nuolaida.

Kaip šeimoms pranešama, kad jos turi teisę į Šeimos kortelę?

J. Pocienė: Daugiavaikių šeimų asociacijos MES atstovai jau važinėja į miestelių šventes ir bendrauja su žmonėmis, atsako į jiems iškilusius klausimus. Beveik kiekvieną savaitę būname vis kitame mieste. Kokiame? Galima sužinoti www.seimos-kortele.lt interneto svetainėje. Laukiame atvykstant ne tik šeimų, bet ir vietos verslininkų, kuriems taip pat naudinga, tikėkimės, ateityje taptų madinga būti Šeimos kortelės partneriu.

Jurgita Pocienė

Artėjant rugsėjo 1-ajai kyla daug klausimų būsimiems kortelės turėtojams, kokie jie?

J. Pocienė: Vienas iš pagrindinių klausimų, kaip gauti Šeimos kortelę? Ją užsisakyti galima interneto svetainėje www.seimos-kortele.lt. Per 30 darbo dienų pagaminta kortelė atkeliaus į šeimos namus.

„Officeday“ tapo vienu iš pirmųjų Šeimos kortelės partnerių? Ar paprasta tapti partneriu?

S. Lomotienė: Kai tik pasirodė naujiena apie Šeimos kortelę, ši iniciatyva sužavėjo visą „Officeday“ kolektyvą. Nebuvo didelių svarstymų. Susisiekėme su Šeimos kortelės projekto atstovais, aptarėme visas sąlygas. Laukiame visų „Officeday“ parduotuvėse, kurių Lietuvoje per 18. Tikime, kad daugiausiai mažųjų talentų auga daugiavaikėse šeimose, kurioms norime padėti.

Ar „Šeimos kortelės“ vienoje partnerio parduotuvėje ar įstaigoje suteikiamos nuolaidos – neribotos, ar nuolaidomis bus galima pasinaudoti tik ribotą kiekį?

J. Pocienė: Šeimos kortelė šeimoms turi tapti pagalba, o ne dar vienu rūpesčiu, kaip ją naudoti. Tereikia turėti Šeimos kortelę. Ja galima naudotis neribotą kiekį kartų.

Nuolaida bus suteikiama tik akcijinėms ar ir neakcijinėms prekėms?

S. Lomotienė: Visos nuolaidos sieks per 30 proc. Pavyzdžiui, jei akcijinė prekė šiuo metu parduodama su mažesne nei 30 proc. nuolaida, turintys Šeimos kortelę tą pačią prekę galės įsigyti su 30 proc. nuolaida. Tos akcijinės prekės, kurios bus parduodamos su didesne nei 30 proc. nuolaida, bus parduodamos suteikiant tokią nuolaidą, kuri galioja tą dieną.

Kaip vyks nuolaidos pritaikymas? Ar pakaks parodyti kortelę, ar reikės sakyti vardą pavardę?

J. Pocienė: Apsiperkant bus prašoma pateikti Šeimos kortelę ir bus suteikiamos visos galiojančios nuolaidos, matomos www.seimos-kortele.lt interneto svetainėje. Ateityje bus diegiamos naujos technologijos. Planuojama, kad Šeimos kortelė turės mobilią programėlę.

Ar gavus Šeimos kortelę ją reikia aktyvuoti?

J. Pocienė: Gavus Šeimos kortelę nereikės atlikti jokių papildomų veiksmų. Jos nereikės aktyvuoti, tereikės tik ja naudotis.

Ką šiuo metu su nuolaidomis galima įsigyti? Ką siūlo didieji ir mažesnieji partneriai?

J. Pocienė: Patys didžiausi mūsų partneriai yra „Maxima“, „Rimi Lietuva“ prekybos centrai, kuriuose apsiperkant bus pervedama daugiau pinigų į to prekybos centro nuolaidų kortelę negu įprastai. Į „Maximos“ kortelę „Ačiū“ grįš dvigubai daugiau pinigų nei tik „Ačiū“ kortelės turėtojams. Apsiperkant „Rimi“ parduotuvėse, grįš 5 proc. „Mano Rimi“ pinigų į „Mano Rimi“ kortelę perkant „Rimi“ privačios etiketės pažymėtas prekes. „Vichy“ vandens parkas suteikia 20 proc. nuolaidą 3 val. trukmės vienkartiniams bilietams, šia nuolaida taip pat bus galima pasinaudoti perkant ir Šeimos bilietus. Partnerių gretose taip pat yra vaikų darželiai „Baltų šalelė“, kuriuose suteikiama 20 proc. nuolaida ugdymo, vaiko priežiūros mokesčiams, taip pat 70 proc. nuolaida registruojantis į darželį. Visi partneriai ir nuolaidos skelbiamos interneto svetainėje www.seimos-kortele.lt

Šeimos kortelė

Siekiate, kad Šeimos kortelė būtų gražią idėją skleidžiančiu ženklu?

L. Kukuraitis: Labai norisi, kad šeimos kortelė būtų aktuali visiems, tiek šeimai, tiek nuolaidas teikiantiems partneriams, tiek valstybei. Kad teikiamos nuolaidos būtų taikli pagalba šeimoms.

Ar numatyti kokie „saugikliai“, kad Šeimos kortele nepasinaudotų kiti asmenys?

L. Kukuraitis: Ši problema gal labiau egzistuotų miestuose. Mažesniuose miesteliuose vieni kitus pažįsta. Dar vienas saugiklis būtų asmens dokumentas, kurį bus prašoma parodyti. Ateityje, manoma, jog pati sistema, atras būdus, kaip apsisaugoti nuo piktnaudžiavimo.

Ar Šeimos kortele galės pasinaudoti nepilnametis? O kas tuomet, jei tėvai skiriasi, o vaikų globa priskiriama vienam žmogui?

L. Kukuraitis: Kiekvienas, kuris pateikia kortelę, turi teisę ja pasinaudoti. Kortelė yra vardinė, joje bus surašyti visos šeimos narių vardai ir pavardės. Nepilnamečiai galės parodyti Moksleivio pažymėjimą, nebūtinai turės turėti asmens tapatybės kortelę. Skyrybų atveju, pasikeitus šeimos sudėčiai informacija pasieks iš registrų ir valstybės informacinių sistemų. Bus aišku, kaip kinta šeimų sudėtis, o tuo atveju, kai skiriantis vaikai lieka gyventi ir su mama, ir su tėčiu, nuolaidų teikimas būtų stabdomas, vaikai.

Kiek laiko galios kortelė?

L. Kukuraitis: Kortelė galios 5 metus, jos atnaujinimas bus paprastas, kad nereikėtų teikti naujo prašymo. Gal po 5 metų nereikės rankoje turėti šeimos kortelės, pakaks mobilios programėlės.

Kaip pačios šeimos žiūri į šią naujovę?

J. Pocienė: Šeimos labai laukia kortelės. Gal iš jos tikisi kiek daugiau, bet turbūt toks jau mūsų mentalitetas. Mes dažnai norime visko čia, dabar ir greitai bei nemokamai. Sulaukiame ir nepasitenkinimų, kodėl nuolaidos nuo rugsėjo, o ne nuo liepos, kodėl jų tiek mažai? Visi klausimai turi atsakymus. Gal ne visi ieško tų atsakymų ir laimi nekantrumas.

Kokie yra ateities planai? Ar prekes, paslaugas su nuolaida galės gauti ir kiti, kuriems reikalinga pagalba, pvz., slaugantys sunkiai sergančius, turintys 50 proc. darbingumą?

L. Kukuraitis: Kai šis projektas įsibėgės ir matysime naudą, svarstysime, kas dar galėtų tapti dalyviais. Esame numatę dar keletą tikslinių grupių, pavyzdžiui, vieniši tėvai, galbūt net pagyvenę garbaus amžiaus žmonės. Apie tai svarstysime Seime, kuriame ir gimė Šeimos kortelės sukūrimo idėja.

Tikimės, kad Šeimos kortelė taps paklausi ir ją turės daug šeimų. Didėjant jų skaičiui, plėsis nuolaidų teikėjų ratas, siūlydami tai, kas reikalinga šeimoms. Tapti Šeimos kortelės partneriais ir siūlyti įvairias nuolaidas kviečiami visi norintys kurti šeimų ir valstybės gerovę.

Užsakymo nr.: PT_82132871