Pirmiausia – pasirūpinkite, kuo ir į ką rašyti

Pedagogė pabrėžia, kad svarbiausia – neskubėti pirkti visko iškart ir pamąstyti, ko iš tiesų vaikui reikia. Tai – išties nelengva užduotis, mat tėvus pasitinka ne tik didelė prekių pasiūla, bet ir būsimų moksleivių norai. Padėti teisingai išsirinkti prekes gali viešai dar prieš rugsėjo 1-ąją prieinami prekių sąrašai.

„Vaikui pirmą kartą ruoštis į mokyklą – šventė, tad nenuostabu, kad jis tikrai norėsi turėti viską. Vaikas tikrai gali ir pats pasakyti: „mama, man tikrai reikės ir guašo, ir pieštukų, piešiu! Tačiau tikrai nėra būtinybės visko pirkti“, – teigia J. Masiulienė.

Pasak jos, pirmos būtinybės prekė yra sąsiuviniai. Vis tik, reikia atkreipti dėmesį, jog pirmokų sąsiuviniai skiriasi nuo vyresniųjų klasių moksleivių.

„Dažniausiai yra parašyta, kai tai – sąsiuvinis pirmos klasės mokiniams. Jie skiriasi tuo, jog turi šiek tiek didesnius langelius, ir platesnes linijas. Sąsiuviniuose turi būti pažymėta trečia ryški linija. Jeigu tėveliams sunku rasti teisingus, galima pasiteirauti parduotuvės konsultanto, kad jis parodytų, kurie tinka pirmokui“, – pataria ji.

Pradinių klasių mokytoja Jūratė Masiulienė

Be to, sąsiuvinių popierius turi būti kokybiškas ir storas – tam, kad nepersigertų rašymo priemonė. Pirmokui mokytoja rekomenduoja nupirkti 10 vienetų sąsiuvinių – 5 langeliais ir 5 linijomis. Kartu reikia įsigyti ir aplankų – tiek, kad jų užtektų visiems sąsiuviniams. Taip pat reikalingi aplankai vadovėliams – ant jų pakuočių nurodyta, kurių klasių moksleivių mokomajai medžiagai jie yra skirti.

Pirmokai taip pat neišsivers be kokybiško plunksnakočio (rašalinio parkerio) – jų J. Masiulienė pataria nupirkti kelis, mat jaunesniųjų klasių moksleiviai yra linkę juos pamesti. Be to, mokiniams reikalingos ir mėlyno rašalo kapsulės.

Pataria neskubėti su kūrybinėmis priemonėmis

Mokytoja pastebi, kad tėvai dažnai nuperka per daug kūrybinių priemonių: guašo, akvarelės, teptukų ir panašiai. Tad, pirmiausia, galima nupirkti mažesnius guašo rinkinius – 6 ar 9 spalvų, kad dažai paprasčiausiai nesudžiūtų. Perkant šias priemones, kartu reikia įsigyti ir teptukų – labai ploną, vidutinį ir storą bei indelį vandeniui su dangteliu.

Mokyklinės prekės

Pedagogė dalijasi patarimais ir sako, kad vis tik, tai nėra būtiniausios prekės pirmokui – jų nereikia pirkti iš karto, galima palaukti, kol mokytoja pasakys, kad šių priemonių reikia. Tai padės sutaupyti pinigų, mat nereikės išleisti didelės sumos vienu metu. Kita vertus, reikėtų atkreipti dėmesį į akcijas, kurių metu taikomos nuolaidos mokyklinėms prekėms.

„Viską apgalvojus galima pirkti ir didesnius guašo rinkinius bei kitas priemones klasėse susitarus pirkti centralizuotai – tada dažų dėžučių nereikės nešiotis pačiam mokiniui – jos bus laikomos klasėse. Tai inicijuoti gali ne tik mokytoja, bet ir patys tėvai“, – patarimais dalijasi Jūratė Masiulienė.

Tą patį galima daryti su piešimo lapais, spalvotu popieriumi ir kartonu – mat jų dažnai taip pat nuperkama per daug, o mokiniai jų nespėja sunaudoti.

Vis tik, pirmokui gali prireikti kitų kūrybinių prekių – pieštukų ir flomasterių, taip pat – paprastų nespalvotų pieštukų, trintuko, drožtuko, sausų klijų ir 20 centimetrų ilgio liniuotės – pastarųjų prekių pirmos klasės moksleiviui pakaks ir 1–2 vienetų.

„Be abejo, vaikui reikės penalo, į kurį vaikai galės susidėti visas priemones. Geriausia įsigyti pilnos komplektacijos penalą, kuriame jau bus visos priemonės: ir rašymo, ir spalvinimo, ir nespalvoti pieštukai, ir trintukai, ir drožtukai. Taip tėvams nebereikės galvoti, kiek ir kokių šių priemonių reikia nupirkti“, – teigia pradinių klasių mokytoja.

Ji priduria, kad tėvai turėtų atidžiai rinkti žirkles pirmokui – jų galas privalo būti bukas, kad jomis dar gerai nemokantis naudotis vaikas nesusižeistų.

Nepirkite prekių, kurių reikės tik vėliau

Pedagogė J. Masiulienė pastebi, kad tėvai pirmokui dažnai nuperka skriestuvą ir matlankį, tačiau tai – ne pirmos klasės moksleivio krepšelio dalis. „Šias prekes reikia pirkti tada, kai į mokyklą ruošiame jau vyresniųjų pradinių klasių mokinį – antroką, trečioką ar ketvirtoką“, – pataria ji.

Tačiau vyresniųjų pradinių klasių moksleivių krepšelis skiriasi ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, sąsiuviniais. „Jie jau rašo į storesnius sąsiuvinius, nes padaugėja rašymo darbų. Yra pusstoriai 24, 48, 96 lapų sąsiuviniai. Be to, jau ir langeliai yra mažesni – sąsiuvinių su dideliais nebereikia nuo antrosios klasės. Skiriasi ir lietuvių kalbos sąsiuvinių linijos“, – sako J. Masiulienė.

Be to, jau vyresniems mokiniams leidžiama naudotis skaičiuotuvais, tad reikėtų įsigyti ir jį.

Antros, trečios ir ketvirtos klasės moksleiviams reikia ir daugiau liniuočių – jeigu pirmokui pakanka vienos 20 centimetrų liniuotės, vyresniesiems jau reikia dviejų: vienos tokio pat ilgio, kitos ilgesnės – 30 centimetrų.

Vis tik, prieš perkant kitus kanceliarinius reikmenis, patikrinkite, kokių mokiniui reikia, o kokių jis dar turi.

Tarkime, jeigu iš anksčiau turite likusių aplankų sąsiuviniams – jie puikiai tiks ir vyresnėse mokyklos klasėse, tereikės nupirkti antros, trečios ir ketvirtos klasės vadovėliams bei pratyboms skirtų aplankų. Be to, papildomai nereikia pirkti ir kūrybinių priemonių, jeigu vaikas nespėjo jų sunaudoti, t.y. pieštukų, klijų, teptukų, guašo ir panašiai.

Šiuo metu visuose prekybos centruose „Norfa“ – palankus metas pirkti kanceliarines prekes, mat visoms mokyklinėms priemonėms taikomos ypatingos kainos.

Užsakymo nr.: PT_82060561