Jėgų šaltinis slypi virtuvės spintelėje

Priemonė vis ilgėjančioms dienoms gali būti paprasčiausias medus. Vos šaukštelis vasara kvepiančio gardėsio yra tikrų tikriausias energijos šaltinis, kupinas greitai įsisavinamų angliavandenių. Medaus gydomąją galią žinojo dar mūsų senoliai, kai prireikdavo tiesiog pirmosios pagalbos skaudančiai gerklei numalšinti. Jei peršalus, kosėjant taikomas ir medaus masažas, gydymas būna dar efektyvesnis.

Vis daugiau šių dienų tyrimų rodo, kad natūralus meduje esantis cukrus gelbsti ir kovojant su per dideliu svoriu, o antioksidantai net gali sumažinti širdies ligų, vėžio riziką ir apskritai stiprina imunitetą. Grožio specialistai medų vertina dėl natūralių drėkinamųjų savybių ir plaukams, ir odai. Pastarąją jis puikiai valo, skaistina, veikia kaip antibakterinė priemonė, net skatina žaizdų gijimą ir veikia raminamai. Pajutus slogią nuotaiką, pirmiau minėtasis masažas, naudojant medų, puoselės ne tik odą, bet ir pasitarnaus kaip tonizuojamoji priemonė.

Bitininkystės muziejus. VSTT archyvų nuotr.

Bičių energetika gelbsti ne mažiau nei medaus produktai

Vis populiarėjančią Lietuvoje bičių terapiją, arba apiterapiją, itin rekomenduojama pasitelkti kovojant su depresija. Na, o šiame senovinės bitininkystės muziejuje Aukštaitijos nacionaliniame parke vykdomą kvapų relaksacinę programą taip pat galime priskirti prie terapinio poveikio, padedančio atrasti vidinį balansą.

Pasak muziejaus administratorės Danutės Indrašienės, nors bitės gyvuoja jau daugiau kaip 80 mln. metų ir senų senovėje leido žmonėms jas prisijaukinti, kai kurias paslaptis apie savo teikiamą naudą jos atskleidžia tik dabar. Neseniai šis muziejus atnaujintas Europos Regioninės plėtros fondo ir valstybės biudžeto lėšomis pagal 2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Saugomų teritorijų ir valstybinės reikšmės parkų tvarkymas, pritaikymas lankymui“ , projektui skyrus virš 400 tūkst. eurų.

Bitininkystės muziejus. VSTT archyvų nuotr.

Rugpjūčio pabaigoje, ruošiant darbščiuosius vabzdžius žiemai, medus kopiamas bene paskutinįjį kartą, tad gauti stiklainiuką šviežutėlio produkto turguje ar tiesiai iš bitininko dar tikrai pavyks. Per Žolinę muziejuje vyko medkopio pabaigos šventė, joje buvo ir demonstruojamas medaus sukimas, ir galima jo paragauti.

Norintieji daugiau sužinoti apie bites ir bitininkystę ir pasigėrėti įspūdinga ekspozicija 6 pastatuose ir 4 ha teritorijos ypatingos lietuviškos gamtos apsuptyje kviečiami iki pat spalio (vėliau reiktų susitarti dėl ekskursijos).

Tiesa, tikrai yra tokių, kurie medaus gerosiomis savybėmis neabejoja, bet su bitėmis tai jau tikrai nesibičiuliaus – juk baisu, gali įgelti. „Kuo geriau jas pažįsti, tuo tvirtesnį ryšį atrandi“, – patikina muziejaus atstovė. Jei bitės galėtų kalbėti, greičiausiai išmintingai paantrintų: „O ką, jūsų manymu, simbolizuoja žodis „bičiulystė“?“

Užsakymo nr.: PT_82057375