Negiliai įdirbus dirvą, sudaromos optimalios sąlygos pabiroms bei piktžolių sėkloms sudygti, o sudygusius augalus paprasčiau sunaikinti. Tokiu dirbimo būdu ne tik sumažinamas „senų“ rapsų ir piktžolių kiekis dirvoje, bet taip pat mažėja ir ligų plitimo rizika. Seklus skutimas populiarėja ir dėl pastaruoju metu Europoje išplitusių kukurūzų kenkėjų, kurie žiemoja jų stiebuose. Tam skirti padargai gerai susmulkina kukurūzieną, taip sunaikindami šių kenkėjų žiemojimo vietą. Yra ir daugiau seklaus žemės dirbimo technologijos panaudojimo sričių, pavyzdžiui, tarpiniams augalams susmulkinti ir į dirvą įmaišyti.

Užtikrina gerą lauko higieną

Itin seklus žemės dirbimas gerina lauko higieną – po derliaus nuėmimo sekliai įdirbus ražieną, paliekama švari dirva naujiems augalams. Tokiu dirbimu suformuojama netikra sėklų guoliavietė, kurią vėliau, išdygus pabiroms ar piktžolėms, galima sunaikinti antruoju važiavimu. Negiliai su žeme sumaišytas sėklas lengviau pasiekia šviesa, todėl jos greičiau sudygsta. Įdirbant dirvą giliau, sėklos atsiduria gilesniuose sluoksniuose, dėl to didėja tikimybė, kad jos pereis į ramybės būseną, kuri gali tęstis metai iš metų. Iškėlus sėklas į paviršių, po kelių ar keliolikos metų sėklos (rapsų, piktžolių) sudygsta ir gerokai sumažina būsimo derliaus potencialą bei didina grūdų auginimo išlaidas.

Itin seklus žemės dirbimas turi ir daugiau privalumų. Ši technologija leidžia pasiekti geresnių rezultatų mažesnėmis išlaidomis ir atlikti darbą didesniu greičiu. Mažiau judinamas dirvožemis, vadinasi, mažesnės ir degalų sąnaudos. Mechaniškai naikinant piktžoles, mažinamos išlaidos cheminiams augalų apsaugos produktams. Be to, tinkamai susmulkinti ir nedideliame gylyje įmaišyti derliaus likučiai greičiau mineralizuojasi.

Ištobulinta „CrossCutter Disc“ konstrukcija

Pradėjus dažniau taikyti itin seklų skutimą, žemės dirbimo technikos gamintojai sutelkė nemažas pajėgas sekliai ir efektyviai žemę dirbančių agregatų tobulinimui. Itin daug patirties seklaus žemės dirbimo tyrimų srityje turi Švedijos kompanija „Väderstad“. Įmonė dar prieš 20 metų pasiūlė lėkštinius sekliai (4–10 cm gyliu) skutančius skutiklius „Carrier“. Šiandien išpopuliarėjusią itin seklaus (2–3 cm) dirbimo koncepciją kompanija pirmą kartą pristatė 2013-aisiais Hanoveryje vykusioje parodoje „Agritechnica“, o išbaigtos konstrukcijos ant „Carrier“ skutiklių montuojamus diskus „CrossCutter Disc“ – 2017-aisiais.

Įprastos formos, 450 mm skersmens diskai efektyviausi dirbant 4–10 cm gyliu. Sumažinus dirbimo gylį, padargas su tokiais diskais palieka neįdirbtų plotų. Piktžolių ir rapsų pabirų problemoms spręsti jie yra mažiau tinkami. Kelerių metų švedų darbo ties brėžiniais rezultatas – išskirtinės konstrukcijos „CrossCutter Disc“. Tinkamos disko formos ir gamybos technologijos paieškos užruko ne vienerius metus. Nuo įprastų diskų naujieji „CrossCutter Disc“ skiriasi ir forma, ir dirbimo būdu. Penkių išgaubimų diskų sukimosi greitis gerokai didesnis, skiriasi ir jų judėjimo trajektorija, todėl, palyginti su įprastais, įdirbamas didesnis dirvos ruožas: „CrossCutter Disc“ profilio storis yra 11,5 cm, o standartinio – 5 cm. Vietoj metimo įstrižai atgal, kas yra įprasta dirbant su standartiniais diskais, žemė metama beveik tiesiai į viršų. Todėl dirbamas dirvožemis skirstomas į frakcijas taip, kad sunkesni grumstai krenta greičiau, o lengvesnieji ir piktžolių sėklos lieka arčiausiai paviršiaus, tad sėkloms šviesa labiau prieinama, todėl dygimas greitesnis. Kiekviena „CrossCutter Disc“ lėkštė tvirtinama ant atskiros pakabos su gumos elementais, todėl gali tobulai prisitaikyti prie paviršiaus profilio, užtikrinant idealiai vienodą įdirbimą.

Pasak bendrovės „Väderstad“ vadovo Romo Naudžiūno, naujieji diskai įgavo ne tik naują formą, bet ir platesnes pritaikymo galimybes. Jie pajėgūs susmulkinti ir 1 metro aukščio tarpinius augalus ir juos įterpti, taip pat tinkami grumstams arimuose trupinti. „Neabejotinai tai gera mechaninio piktžolių naikinimo priemonė, – pabrėžia R. Naudžiūnas. – Skaičiuojame, kad dirbant nedideliu gyliu, darbo našumas padidėja maždaug 30 proc.“ Bendrovės vadovo teigimu, švedai išrado unikalią diskų gamybos technologiją: detalė gamina presavimo būdu, t. y. iš vientiso plieno lakšto banguotą forma diskui suteikiama presu.

„Carrier“ skutikliai su „CrossCutter Disc“ sekliai įdirba visame darbiniame padargo plotyje. Skutiklis nereikalauja daug traktoriaus galios, nors darbinis greitis gali siekti net 20 km/val. „CrossCutter Disc“ našiausi, dirbant 14- 20 km/val. greičiu.

Pilnas paviršiaus išpjovimas su Väderstad Carrier CrossCutter Disc

Pranašumas įrodytas tyrimais

Kaip dirba skirtingų tipų diskai, sumontuoti ant tokio pat darbinio pločio skutiklio, tomis pačiomis sąlygomis, įvertino žurnalas „Profi“ (tyrimų apžvalga publikuota „Profi Lietuva“ Nr. 6). Įprasti ir „CrossCutter Disc“ diskai buvo sumontuoti ant „Carrier 500“ modelio. Ražiena įdirbta trimis skirtingais gyliais: 3; 5 ir 8 cm, važiuojant 12 ir 16 km/val. greičiu. Padargas buvo agreguojamas su 237 AG traktoriumi.

Remiantis testo išvadomis, naujos kartos diskai, važiuojant 16 km/val. greičiu ir dirbant 3 cm gyliu, geriau išpjovė ražieną ir ją susmulkino, nei dirbant su įprastais. Naujų lėkščių privalumas išryškėjo ir skutant rapsų ražieną, nes pabiros buvo sumaišomos dirvos paviršiuje, taip suaktyvinant jų dygimą, o gilesniuose sluoksniuose esančios piktžolių sėklos liko nepajudintos. Kai darbinis gylis buvo didesnis nei 8 cm, skutiklio su tradicinėmis lėkštėmis darbo rezultatas nebuvo prastesnis nei padargo su „CrossCutter Disc“. Dirbant 8 cm gyliu 16 km/val. greičiu, abiejų tipų diskai įdirbo dirvą vienodai gerai.

Pateisino lūkesčius

Nors kompanijos „Väderstad“ naujovė Lietuvoje pristatyta vos prieš metus, pasak R. Naudžiūno, galima drąsiai teigti, kad ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės „CrossCutter Disc“ įvertino labai gerai. „Tai iš tikrųjų nepamainomas agregatas, kai reikia sudaiginti pabiras ir piktžoles. Joms sudygus, galima paprasčiau sunaikinti cheminiu ar mechaniniu būdu. Trys svarbiausi privalumai: mažos degalų sąnaudos, didelis našumas ir efektyvumas, siekiant sudaiginti pabiras ir piktžoles“, – akcentuoja R. Naudžiūnas.

„CrossCutter Disc“ galima montuoti ir ant senesnių gamybos metų skutiklių „Carrier“. Pasak įmonės vadovo, kai kurie žemdirbiai įsigijo pigesnius naudotus „Carrier“ skutiklius ir įprastus diskus pakeitė naujais „CrossCutter Disc“ specialiai tik itin sekliam skutimui. Vienas ūkininkas pabandė padargu su naujais diskais paruošti sėklų guoliavietę cukriniams runkeliams. „Gautas rezultatas pranoko lūkesčius – palyginti su kaimyno lauku, kuris buvo įdirbtas įprastu diskiniu skutikliu, „CrossCutter“ diskais itin sekliai įdirbtame lauke cukrinių runkelių sudygimo tolygumas gerokai viršijo 90 proc. Sėklos buvo paguldytos kietai ir užklotos minkštai, t. y. taip, kaip reikalaujama“, – žemdirbių atsiliepimais dalijasi R. Naudžiūnas. Anot jo, naujos konstrukcijos diskus paprastai renkasi tie ūkininkai, kurie gilinasi į agronomines problemas ir domisi naujausiomis technologijomis, tačiau ir tie, kurie nebuvo nieko apie juos girdėję, nesigaili, pasirinkę naujos kartos „CrossCutter Disc“.

„Carrier“ su „CrossCutter Disc“ įsigijo ir Šakių r. ūkininkai Maksvyčiai. Trijų ūkių, kurie apima 1 400 ha, valdose auginami tradiciniai augalai. Praėjusių metų vasarą šakiečiams buvo pristatytas 8,2 m darbinio pločio lėkštinis skutiklis su naujaisiais „CrossCutter Disc“ diskais. Tų pačių metų rudenį juo jau buvo įdirbama žieminių rapsų ir kviečių ražiena. Pasak vieno iš jungtinio ūkio savininko Raimondo Maksvyčio, apie Švedijos kompanijos naujovę jis nedaug tada buvo žinojęs, bet patikėjo Lietuvoje švedams atstovaujančios įmonės vadybininko žodžiais. „Dirba taip, kaip ir buvo apibūdinta. Taupiai, greitai ir efektyviai. Pabiros gerai sudygsta, – tik pavirtina gamintojo deklaruojamus itin sekliai dirvą įdirbančių „CrossCutter Disc“ diskų privalumus ūkininkas. – Mūsų lūkesčius nauja mašina pateisino su kaupu ir jokių trūkumų kol kas neįžvelgėme“.

Maksvyčių ūkyje „Carrier 820“ agreguojamas su 380 AG traktoriumi. Pasak Raimondo, vidutinis ražienų įdirbimo greitis 12–14 km/val., o gylis – iki 5 cm. „Nuėmę žieminius rapsus, stengiamės iš karto lauką nuskusti. Šiemet orai leido darbus atlikti labai operatyviai. Sudygus pabiroms, laukas buvo sekliai įdirbamas antrą kartą ir sėjami tarpiniai augalai, kuriuos mulčiuosime irgi naujuoju diskiniu skutikliu“, – planais dalijasi R. Maskvytis. Nors jis tiksliai neskaičiavo, bet palyginti su ankstesniu kito gamintojo diskiniu skutikliu, „Carrier 820“ su „CrossCutter Disc“ padaro gerokai daugiau per tą patį laiką, o degalų sunaudoja apie 30 proc. mažiau.

Užsakymo nr.: PT_81966523