Didžiausias iššūkis šiuolaikiniam ūkininkui – prisitaikyti prie kintančių sąlygų

Aktyviai sėjai ruošiasi ir Vilkaviškio rajone ūkininkaujantis Tautvydas Kielius, šiemet laukus apsėsiantis jau šešioliktus metus. Augalininkyste besiverčiantis ūkininkas kasmet turi pasirūpinti, kad tūkstančio hektarų derlius būtų gausus, augalų neapniktų ligos, nepultų kenkėjai.

„Savo ūkyje auginame kviečius, avižas, miežius, pluoštines kanapes. Didžiausias iššūkis, tiek auginant šias grūdines kultūras, tiek ir įvairias kitas – nenuspėjami Lietuvos orai. Šiais, kaip ir praėjusiais metais labai trūksta lietaus – dirva yra išdžiuvusi. Deja, palankaus oro nenusipirksi, todėl stengiamės suktis kaip įmanydami, kad pavyktų užauginti kokybiškus produktus, kartais tenka ankstinti sėją“, – pasakoja T. Kielius.

Dar daugiau iššūkių, su kuriais tenka kovoti ūkininkams pateikia jau 36-erius metus agronomu Šakių rajone dirbantis Viktoras Šnipas: „Derliui neretai koją pakiša ne tik nenuspėjami Lietuvos orai, bet ir besikeičiantis klimatas, naujai atsirandančios piktžolės, augalų ligos. Priemonės, padėjusios prieš 30 metų šiais laikais tapo tiesiog bevertės, todėl ūkininkui svarbu prisitaikyti prie šiandieninių sąlygų – stebėti laukus, rinkos situaciją ir ieškoti tinkamų sprendimų. Galbūt su manimi bus nesutiksiančių, tačiau manau taip – pirmiausia pats turi padaryti viską, kas įmanoma, o tik tuomet ieškoti kaltų dėl prasto derliaus.“

Karšti ir sausi orai palankūs ir kenkėjams, kurie tampa aktyvesni ir įžūlesni. Tokiomis klimato sąlygomis jiems trūksta sultingo maisto, kurį pasiima iš augalų, menkindami ir taip skurstantį derlių. Sausros metu augalas tampa silpnesnis, reikiamą vandens kiekį šaknimis bando rasti giliau dirvoje. Nors su nepalankiomis orų sąlygomis kovoti ūkininkai bejėgiai, bet gali padėti augalams, užauginti gausesnes šaknis, kad jos galėtų pasiekti vandens šaltinį. Sėklų beicavimas ne tik daigų apsauga nuo ligų, bet gali būti ir šaknų vystymąsi skatinanti priemonė.

Vibrance nuotr.

Beicavimas – priemonė mažinanti neigiamą sausros įtaką

„Sėklų beicavimas apsaugo daigus nuo ligų sukėlėjų, aptinkamų ant sėklos ir joje, taip pat pagerina ir pagreitina augalų įsišaknijimą – ir tai gali būti papildomas faktorius padedantis augalams lengviau išgyventi sausrą, – sako įmonės „Syngenta“ produktų ekspertas Juozas Semaška. – Iš beicuotų sėklų augantys augalai geriau perneša sausrą, geriau iš dirvos įsisavina maisto medžiagas, taip pat – geriau peržiemoja ir tampa atsparesni pašaknio ligoms. Paskutiniai metai ir ilgalaikės prognozės rodo atšilimą ir greitą dirvos perdžiūvimą, tad beicavimas augalams saugiais beicais – viena iš priemonių, padėsiančių išsaugoti derlių.“

Anot eksperto, nors sėklų beicavimas yra palyginti nebrangi, tačiau nepamainoma augalų apsaugos nuo ligų, o kartu ir nepalankių orų priemonė, padedanti tvirtą pamatą derlingiems pasėliams. Juose veiksmingų beicų ūkinis efektyvumas gali siekti iki 15% išsaugoto derliaus. Vis dėlto beicas beicui nelygu, nes sisteminio veikimo – triazolų pagrindu beicai, nežiūrint jų veiksmingumo nuo kai kurių ligų, nepalankiomis sąlygomis gali užlaikyti sudygimą, slopinti daigų vystymąsį, o tai ypač nepageidautina žiemkenčiams. Sisteminiai beicai pirmiausiai yra skirti vasarinius javus (miežius, avižas) apsaugoti nuo dulkančiųjų kūlių, o kviečiams, kvietrugiams ir rugiams jie nebūtini, nes pastarieji dulkančiosiomis kūlėmis neserga.

„Vibrance“ beicai – patikima augalo apsauga

Gerai žinomos „Maxim šeimos“ beicų naudotojams, Syngenta vėl pristato naujos veiklios medžiagos – sedaksano pagrindu kuriamus beicus. „Syngenta“ atstovas primena apie rinkoje pasirodžiusius dar visai naujus, „Vibrance šeimos“ produktus: „Vibrance Duo“, „Vibrance Pro“ ir „Vibrance Star“ Šios šeimos beicų pagrindas yra kontaktinio ir lokalaus sisteminio veikimo, pirazolo-karboksamidų bei fenilpirolų cheminėms grupėms priklausančių – sedaksano ir fludioksonilo veiklių mežiagų deriniai. Jie yra skirti žieminius ir vasarinius kviečius, kvietrugius bei rugius apsaugoti nuo tokių ligų, kaip pavasarinio pelėsio, kietųjų kūlių, daigų pašaknio puvinių ir daigų septoriozės.

Vibrance nuotr.

„Vibrance Duo“ beice yra dvi veikliosios medžiagos: fludijoksonilas – žinomas dėl savo veiksmingumo nuo Fusarium ir Microdochium grybų ir sedaksanas - išsiskiriantis veiksmingumu nuo rizoktoniozės ir tifuliozės bei pasižymintis unikalia – šaknų augimą skatinanančia savybe, todėl beicuojant nereikia pridėti jokių mikroelementų ar amino rūgščių., Abi šios veikliosios medžiagos buvo sukurtos ir naudojamos tik beicuose. Jos nėra naudojamos jokiuose javų apsaugai nuo lapų ligų skirtuose fungiciduose, todėl iki minimumo sumažėja ligų atsparumo išsivystymo rizika. Visi Syngenta beicai yra gaminami taikant pažangią produkto gamybos technologiją „Formula M“. Jos sudedamosios dalys užtikrina tolygų grūdų padengimą, beico prilipimą ir laikymąsi ant grūdų, iki minimumo sumažinančią beico nudulkėjimą ir užtikrinančią saugų darbą ir aplinkosaugą.

Naujausias „Syngenta“ produktas „Vibrance Pro“ yra papildytas ir trečiąja veikliąja medžiaga – tritikonazolu. Šis, sutrikdydamas ergosterolų sintezę, stabdo grybienos augimą. Veiklioji medžiaga veiksmingai saugo javų daigus ir vėliau augalą nuo dulkančiųjų kūlių, pašaknio puvinių.

„Syngenta“ produkciją pamėgę Lietuvos ūkininkai dalijasi savo patirtimi ir įžvalgomis:

Detalesnę informaciją apie „Vibrance“ šeimos beicus rasite interneto svetainėje: www.syngenta.lt

Užsakymo nr.: PT_81870529