Dėl sušlubavusios sveikatos pastaruoju metu jam dažnai teko bendrauti su medikais. Tačiau minčių, kad reikėtų kaip nors papildomai atsilyginti gydytojams, K. Smoriginas sako niekada neturėjęs.

„Niekada neturėjau problemos, susijusios su tuo ar duoti, ar neduoti kyšį. O ir iš gydytojų pusės nesu patyręs jokio spaudimo, jokių užuominų, kad jam reikėtų kažkaip atsilyginti. Nė vienas daktaras, nė vienas aptarnaujančio personalo darbuotojas niekada neužsiminė apie tai. O kabinetuose visur iškabinėti plakatai, lipdukai, skelbiantys, kad čia kovojama su korupcija“, – apie savo bendravimo su medikais patirtį pasakoja aktorius.

Vokelis gydymo nepakeis

Su dideliu dėkingumu K. Smoriginas kalba apie VUL Santaros klinikų gydytoją kardiologę profesorę Žanetą Petrulionienę, kuri pastebėjo pirmuosius jo sustreikavusios širdies signalus ir pradėjo gydymą ligoninėje.

Šilčiausius žodžius aktorius taria ir jį operavusiam širdies chirurgui Gintarui Kalinauskui. Sako, kad gydytojui teko su juo nemažai pavargti, bet jis visada buvo kantrus, pasiaukojantis ir tikras profesionalas. Ir visos Santaros klinikos, kuriose gydėsi menininkas, jam paliko labai gerą įspūdį, tad jis nori nuoširdžiai padėkoti visam medicinos personalui, kuris padėjo jam pasveikti.

„Rusai turi tokį posakį „Daktaras neduok Dieve arba daktaras nuo Dievo, siųstas Dievo“. Tai man pasisekė sutikti tik daktarus nuo Dievo, daktarus iš pašaukimo. Manau, kad tokių dabar yra didžioji dauguma. Gydytojas dėl vokelio geriau negydys, ir blogiau – taip pat. Čia būtų tas pat, jei kas man vokelį pasiūlytų. Argi dėl to aš pradėčiau geriau ar blogiau vaidinti?“ – tikina K. Smoriginas.

Už medicinines paslaugas jau susimokėjome

Kategoriškai prieš kyšius medikams nusistačiusieji turi ir daugiau argumentų, kodėl nereikėtų duoti jokių dovanų, papildomai mokėti už medicinines paslaugas. Reikėtų suprasti, kad kiekvienas iš mūsų už tas paslaugas jau esame susimokėję mokėdami įmokas į Privalomojo sveikatos draudimo fondą, tad antrą kartą pacientas nebeturi mokėti.

Be to, ne visi žino, kad ne tik vokelis su pinigais, bet ir bet kokios dovanos yra laikoma kyšiu ir nesvarbu, ar jos medikui duodamos prieš suteikiant medicinines paslaugas, ar po jų, o kyšio davimas, kaip ir ėmimas, yra nusikaltimas. Pacientas, brukdamas gydytojui į kišenę vokelį, rizikuoja būti nubaustas ir žemina mediką, nes tokiu savo elgesiu parodo, kad juo nepasitiki, galvoja, kad be dovanos jis gydys atmestinai.

Sovietinių laikų reliktas

„Visokie taip vadinami atsidėkojimai daktarams žmonėse yra įsišakniję nuo seno, nuo sovietinių laikų. Manyta, kad jei tau padarė gera, reikia būtinai atsidėkoti. Būdavo prieinama iki kuriozų – padovanoja pacientas gydytojui saldainių dėžutę su 25 rubliais viduje, o jis perdovanoja tą dėžutę kažkam kitam. Tas, žinoma, būna gerokai nustebintas tarp saldainių radęs pinigų. Tačiau visi suprasdavo, iš kur tie pinigai atsirado ir kam buvo skirti. Tokių istorijų, ypač vyresniosios kartos žmonės, yra girdėję ne vieną“, – juokdamasis prisiminimais dalijasi garsus aktorius.

Šiandien menininkas daug koncertuoja, režisuoja spektaklius, vaidina ir turi dar daug planų. Nors jo bendravimo su medikais patirtis tik teigiama, jis norėtų su jais rečiau susitikti ligoninės palatoje, bet nuoširdų „Ačiū“ už sugražintą sveikatą reiškia kiekviena pasitaikiusia proga.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_81785903