Dabar legendinį „Džiugo“ sūrį įvertino pasaulis – tai vienintelis kietasis lietuviškas sūris, kuriam Europos Komisija (EK) suteikė Saugomos geografinės nuorodos ženklinimą. Taip pažymėti maisto produktai apsaugomi nuo imitavimo ir kartu garantuojama, kad jų kilmė yra tikra. Tokį svarbų pripažinimą „Džiugui“ pelnė ilgametė sūrio meistrų patirtis, kaupta nuo 1924 metų. Taip pat žemaitiška kilmė, nepriekaištingas skonis ir, žinoma, legenda.

Šio įvertinimo „Žemaitijos pienas“ siekė ilgiau nei penkerius metus. Tai buvo labai daug informacijos, teiginių pagrįstumo, įrodymų reikalaujantis milžiniškas darbas.

Juo labiau kad sprendimus dėl ženklinimo priima ne Lietuva, o Europos Sąjungos (ES) institucijos Briuselyje.

Taigi įmonei teko surinkti ir pateikti EK registrui gausybę duomenų – jos pačios istorijos, steigimo dokumentų.

Teko įrodyti, kad regione buvo puoselėjamos ir karta iš kartos perduodamos šio sūrio gamybos tradicijos. Taigi jau ketvirta technologų karta kuria kietąjį sūrį.

Kiekvienas pieno ar kitų maisto produktų gamintojas gali siekti šio įvertinimo, bet tikrai ne kiekvienam tai pavyksta. Juk reikia įrodyti, kad produktas yra unikalus ir kad jis turi savo istoriją, gamybos metodus, patirtį, regioniškumą, kitus svarbius aspektus.

„Žemaitijos pieno“ gaminamas ŽEMAITIŠKAS KASTINYS yra ženklinamas nuoroda, patvirtinančia, kad tai - išskirtinis gaminys, įtrauktas į Tradicinių Garantuotų Gaminių registrą.

„Džiugo“ raštas

Artėja šimtmetis, kai Telšiuose įsikūrusi „Žemaitijos pieno“ įmonė gamina tokius pieno produktus, kurių geriausi vertintojai – laikas ir pirkėjai. Būtent ilgametė patirtis, tradicijos ir pažangiausių technologijų taikymas leido sukurti sūrį, pavadintą Telšių miesto įkūrėjo milžino Džiugo vardu.

Sūris „Džiugas“ gaminamas tik iš pievose besiganančių karvių pieno – ganiavos laikotarpiu nuo pavasario iki rudens pabaigos. Toks pienas yra aukščiausios kokybės ir suteikia sūriui sodrų vasarišką aromatą ir švelnų skonį. Sūrio sudėtyje yra tik keturi ingredientai: pienas, raugas, negyvūninės kilmės fermentai ir druska.

Vienai 4 kg subrandinto sūrio galvai reikia maždaug 60 litrų pieno. Sūrio „Džiugas“ spalva yra natūrali. Karvės pradeda lankose ganytis gegužę, ir sūris iš tuo metu melžiamo pieno yra šviesiai geltonas, rugpjūtį – sodriai gelsvas.

„Džiugo“ vertę ir unikalų skonį sukūrė net trijų skirtingų tautų sūrių gamybos technologai: lietuviai, dirbantys „Žemaitijos pieno“ įmonėje, technologai iš Italijos bei JAV.

Su vietove susijusios ženklinimo nuorodos saugo gaminių intelektinę nuosavybę – joks kitas gamintojas negali panašiai pavadinti produktų. Ši apsauga galioja visoje ES bei trečiosiose šalyse, su kuriomis sudarytos sutartys.

Saugomų geografinių nuorodų sistema ES nustatyta siekiant padėti su geografine vietove siejamų produktų gamintojams užtikrinti deramą atlygį už jų gaminių ypatybes, taip pat ir vienodą pavadinimų kaip intelektinės nuosavybės teisės apsaugą ES teritorijoje.

ES lygiu registruotos saugomos nuorodos yra ir ES žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalis. Taip ženklinami produktai, turintys ryšį su konkrečia geografine vietove. Lietuvoje ši sistema pradėta įgyvendinti 2003 m.

Specialiais ženklais pažymėti produktai aiškiai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą. Tai garantuoja reputaciją bei pranašumą vidaus rinkoje, skatina plėsti verslą ir produktų eksportą.

Gamintojų grupė ar gamintojas, gaminantis produktus, pažymėtus Saugomos geografinės nuorodos ženklu, gali teisiškai apsaugoti savo interesus dėl imitavimo, melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes pateikimo, bet kokio vartotojų klaidinimo.

Visa tai kelia vartotojų pasitikėjimą produktu, suteikia didesnę pridėtinę vertę ir padeda regioninių specifinių produktų gamintojams išlaikyti konkurencingumą rinkoje.

Žemės ūkio ministras G. Surplys, „Žemaitijos Pienas“ generalinis direktorius R. Pažemeckas, Europos komisaras Phil Hogan

Šiuo metu yra aštuonių rūšių skirtingo brandinimo sūrio: „Mild“ – 12 mėnesių, „Piquant“ – 18, „Delicate“ – 24, „Gourmet“ – 36, „Luxurious“ – 48, „Exclusive“ – 60, „Special Aged“ – 100 ir „Extra Aged“ – 120 mėnesių.

„Džiugas“ yra vienintelis sūris Lietuvoje, pelnęs net 58 tarptautinius įvertinimus.

Svarbiausias šių metų įvertinimas – aukso medalis, skirtas 100 mėnesių, arba 8 metus, brandintam „Special Aged“ sūriui.

Šį apdovanojimą sūris pelnė birželio 3-iąją, per parodą-konkursą „Premio Roma“, vykusį sūrių meistrystės lopšyje Italijoje.

Joje buvo eksponuojami 123 gaminiai, dauguma iš jų buvo itališki sūriai, o užsienio šalims atstovavo tik Ispanija ir Lietuva – įmonė „Žemaitijos pienas“ iš Telšių.

Taigi žemaičiai sūrininkai vertinimo komisijai ir lankytojams pateikė tikrą staigmeną – sūrį, kokio nei patys italai, nei kiti gamintojai pasaulyje dar neturi.

„Džiugas“ – laikas paragauti, laikas įvertinti!

Užsakymo nr.: PT_81735451