Kas yra riebalų nusiurbimo operacija?

Riebalų nusiurbimas – viena populiariausių kosmetinės chirurgijos operacijų visame pasaulyje. Ji leidžia sumažinti arba pašalinti lokalines riebalines sankaupas ir suformuoti tobulus kūno kontūrus.

Kaip pažymi „Gijos Klinikų“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Darius Bagdanavičius, riebalų nusiurbimo operacija nėra skirta kūno masei sumažinti, o tik jo formoms koreguoti.

„Jei kreipiasi pacientas su dideliu viršsvoriu ar nutukimu, galima nusiurbti nors ir 5 litrus riebalų, tačiau kūno masė ir formos dėl to labai nepasikeis. Taip yra todėl, kad riebalai daugiau ar mažiau proporcingai yra pasiskirstę visame kūne (jų yra ne tik paviršiuje – matomose vietose, bet ir pilvo viduje aplink vidaus organus bei taukinėje), ir, net atliekant riebalų nusiurbimo operaciją, pašalinti iš viso kūno jų neįmanoma.

Gijos Klinikos riebalų siurbimo operacija

Nusiurbimo metu yra pašalinama dalis riebalinių ląstelių, o likusios yra pažeidžiamos - iš tokių ląstelių pašalinama dalis riebalų, bet jos pačios lieka kūne ir sugijusios vėl gali kaupti riebalus. Toliau valgant bet ką ir nesportuojant svoris atauga. Tad viršsvorio turintiems žmonėms pirmiausia reikia kreiptis į mitybos specialistus, dietologus ar asmeninius trenerius“, – aiškina chirurgas.

Pasak gydytojo, lipoplastika gali būti taikoma siekiant pašalinti kūno asimetriją, norint pakoreguoti tam tikras kūno vietas, pavyzdžiui, - pilvo, juosmens, sėdmenų, šlaunų, kelių, rankų ar net pasmakrės sritis. Ši procedūra tinkama ir esant ginekomastijai, t. y. vyrų krūtų padidėjimui, kai vyrauja riebalinis audinys.

Populiarėja tarp vyrų

„Riebalų nusiurbimas ypač tinka tiems žmonėms, kurių kūno svoris yra normalus, bet kai kuriose kūno vietose yra susikaupę riebalai. Dėl šių sankaupų kūnas atrodo neproporcingai. Kartais tai paveldima genetiškai, todėl tokiais riebalais labai sunku atsikratyti net ir dietomis ar sportuojant“, – pasakoja grožio plastikos specialistas.

Riebalų siurbimo operacijos vis dažniau pageidauja ir vyrai

Pasak D. Bagdanavičiaus, tokia grožio procedūra ilgą laiką buvo populiari tik moterų tarpe, tačiau šiandien ja neretai susigundo ir vyrai.

„Moterims riebalų nusiurbimas dažniausiai atliekamas pilvo, juosmens, šlaunų ir kelių srityje. Kūno liposkulptūravimo metu paimti riebalai panaudojami, formuojant veido kontūrus, pastaruoju metu ypač populiarėjantį „brazilišką“ užpakaliuką, didinant krūtinę savaisiais riebalais, kurie šiais atvejais yra aukso vertės. Dažnai ši procedūra yra atliekama kartu su pilvo plastika, kai po gimdymo ar dėl kitų priežasčių lieka nukarusios odos sluoksnis. Tarp vyrų ši operacija yra taip pat pakankamai išpopuliarėjusi ir dažniausiai yra atliekama pilvo, juosmens ir krūtinės srityse“, – pasakoja specialistas.

Džiaukitės lieknu kūnu

Neverta baimintis

Pati procedūra, anot plastikos chirurgo, nėra ypač sudėtinga, o komplikacijų rizika – labai minimali.

„Riebalų nusiurbimo operacija gali trukti nuo vienos iki keturių valandų. Po jos pacientas apie 4 savaites nešioja specialią kompresinę aprangą, tačiau į darbą gali sugrįžti po operacijos praėjus maždaug savaitei. Rezultatas pasimato atslūgus tinimui, t. y. po dviejų mėnesių. Kalbant apie komplikacijas (kraujavimą, infekciją), tai tokie atvejai yra išties reti“, – sako D. Bagdanavičius.

Gijos Klinikų plastikos chirurgas Darius Bagdanavičius

Besibaiminančius dėl po operacijos liekančių randų gydytojas ramina: „Pats pjūvis yra daromas vos pusės centimetro, be to, jį stengiamasi atlikti natūraliose kūno raukšlėse ar apatinių dengiamose vietose, o laikui bėgant randeliai tampa beveik nematomi.“

Pasiteiravus, kokio amžiaus žmonės kreipiasi dėl riebalų nusiurbimo, D. Bagdanavičius sako, kad tenka susidurti su labai skirtingų amžiaus grupių pacientais.

Lieknas kūnas

„Besikreipiančiųjų amžius labai įvairus. Pakoreguoti kūno linijų ateina ir 20-mečiai, tačiau dažniausiai kreipiasi 35–45 metų žmonės. Sulaukiame ir vyresnių pacientų, bet verta paminėti, kad riebalų nusiurbimo operaciją yra rekomenduotina atlikti iki 50-ties, kol oda yra vis dar elastinga ir gali susitraukti pašalinus riebalus“, – aiškina specialistas.

Visgi, kitaip nei su nukarusia oda, pasak plastikos chirurgo, su riebalais galima kovoti vien tik sportuojant ir teisingai maitinantis, o net ir atlikus riebalų nusiurbimą tam, kad būtų išlaikytos tobulos kūno formos, yra būtinas sportas.

Gijos Klinikų pooperacinės palatos

„Jei žmogus yra pasiryžęs aktyviai sportuoti, laikytis dietologo nurodymų – riebalų nusiurbimo operacijos jam gali ir neprireikti. Tačiau dėl laiko stokos, nenoro sportuoti ar ne visada sėkmingų rezultatų žmonės renkasi riebalų nusiurbimo operacijas, kurios trunka palyginus neilgai, o rezultatais galima džiaugtis daug greičiau“, – sako „Gijos Klinikų“ rekonstrukcinės ir plastinės chirurgijos gydytojas Darius Bagdanavičius.

Užsakymo nr.: PT_81610541