„Tėvai, pirkdami ledus savo vaikams, nežiūri nei į kalorijas, nei į dažiklius, nei į cukraus kiekius. Suvalgo vaikas per dieną dvi porcijas tokių ledų, štai ir tūkstantis kalorijų – praktiškai visa jo dienos norma. O būna ir taip, kad prisivalgo daug dažiklių, konservantų, tai ir negaluoja. Žinoma, ledų atsisakyti, ypač vasarą – tikrai sudėtinga, o ir nereikia. Tačiau visada galima žvalgytis kokybiškesnės alternatyvos, kuri nedirgins skrandžio ir nepūs pilvo, nekels viduriavimo. Ir džiugu, kad tokių alternatyvų atsiranda. Pavyzdžiui, ekologiški beržų sulos ledai – be dažiklių, mažai pridėtinio cukraus, mažai kalorijų. Tokių gaminių parduotuvių lentynose daugėja, reikėtų tik nepatingėti paieškoti“, – teigia gydytoja.

Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo

Penkerių Adelę ir dvejų Kajų auginanti gerai žinoma mama Veronika Montvydienė vaikų mitybai skiria ypatingą dėmesį. Visa šeima renkasi tik ekologišką maistą, tad ir vasaros skanėstus teigia atidžiai atsirenkanti. Kadangi be ledų vaikams vasara kone neįsivaizduojama, naujos – sveikesnės – alternatyvos, anot V. Montvydienės, visai šeimai leidžia ledais atsigaivinti dažniau.

„Visada ieškau sveikų ir ekologiškų produktų, ypač vertinu, jeigu galiu rinktis vietos ūkininkų produkciją. Šiuos kriterijus taikau visam maistui, kurį valgome, – ledai ne išimtis. Skaitydama etiketes, taip pat ieškau informacijos, ar leduose nėra konservantų, dirbtinių dažiklių, mažiau pridėtinio cukraus. Supranta, kad tokiu atveju pasirinkimas gerokai sumažėja. Tačiau džiugina, kad visose maisto produktų kategorijose auga ekologiško maisto pasirinkimas ir ši tendencija neaplenkia ir ledų. Jeigu anksčiau gaivinančių skanėstų turėdavome ieškoti nišinėse sveiko maisto parduotuvėse, tai dabar tokie ledai, kaip beržų sulos, jau prieinami kur kas platesnei auditorijai“, - kokiais ledais su visa šeima gaivinasi vasarą pasakoja žinoma moteris.

Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo

Pridėtinis cukrus – kaip teisingai įvertinti kiekį?

Gydytoja A. Astafjeva tikina, kad viena didžiausių problemų šiuolaikinių vaikų mityboje – cukrus. Per didelis jo vartojimas lemia vaikų nutukimo ir su tuo kartu atkeliaujančias problemas. Verslininkė ir žymi dviejų vaikų mama Julija Žižė tikina, kad būtent į pridėto cukraus kiekį leduose kreipia daugiausiai dėmesio.

„Ledai – tai gaivus desertas, to nenuginčys niekas, tad natūralu, kad vienokių ar kitokių saldiklių ten randame. Tačiau visada galima rinktis tokį produktą, kurio 100 g turi 15 g cukrų vietoje 30 g. Aš pati tai ir darau – tokių skaičių ir ieškau etiketėse. Taip pat renkuosi ir kitas saldiklių alternatyvas, kur yra, pavyzdžiui, agavų inulino ar ryžių sirupo“, – teigia Julija Žižė.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Ledai su sumažintu pridėtinio cukraus kiekiu vaikams labai aktualūs ir dėl to, kad mažieji, gaudami per didelį kiekį cukraus, blogiau sukoncentruoja dėmesį, juos vargina nuotaikų svyravimai.

„Šiais laikais atsiranda labai daug vaikų, turinčių hiperaktyvumo sindromą. Jie tampa tokie aktyvus būtent dėl cukraus vartojimo. Vėliau cukraus kiekis kraujyje krenta ir vaikai pasidaro pikti, irzlūs, tada tėvai vėl duoda cukraus ir vaikas vėl tampa laimingas. Iš gydytojos pusės neraginu cukraus atsisakyti visiškai, kartais norisi ir saldesnių ar riebesnių ledų, ir tai normalu. Tačiau svarbu ir ieškoti alternatyvų bei apskritai būti sąmoningiems savo pasirinkimuose“, – pasakoja gydytoja.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Populiarėja ekologiškos alternatyvos

Lietuvos ledų gamintojai tikina, kad šiandien lentynose ekologiškų ledų pasirinkimas auga, todėl ieškantiems sveikatai palankesnės alternatyvos, šią vasarą ją surasti nebus sunku.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

„Pastebime, kad vartotojų sąmoningumas didėja – vis daugiau žmonių skaito etiketes ir ledų sudėtį. Iš ledų mes tikimės daugiau, negu saldaus deserto – jis turi suteikti mums pridėtinę vertę. Todėl šiais metais pristatėme ledus su Lietuvos ūkiuose išgauta ekologiška beržų sula. Gamindami šiuos dviejų skonių ledus naudojome tik ekologiškuose, sertifikuotuose miškuose surinktą beržų sulą, kurią šaldėme, paskaninę gaiviais mėtos lapeliais arba gardžiomis juodojo serbento uogomis. Pastebime, kad vartotojai noriai renkasi šias įprastų ledų alternatyvas“, – teigia prekinio ženklo „Dadu“ atstovas – „Vikedos“ generalinis direktorius Algirdas Gauronskis.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti cukraus norma – 25 g, vaikui – 12 g.

Užsakymo nr.: PT_81599149