„Šiauliai – šeimų miestas, jame patogu gyventi ir auginti vaikus, tačiau tuo pačiu tai ir karjeros miestas, sudarantis sąlygas vietoje įgyti net ir universitetinį išsilavinimą, kurį vėliau labai nesunkiai pritaikysite dirbdami mėgstamą darbą“ – sako meras ir pasakoja, kodėl jaunuolis, bepradedantis savo suaugusio žmogaus gyvenimą, turėtų rinktis Šiaulius.

Esate meras, Šiaulių miestui vadovaujantis jau antrą kadenciją. Kokį matote savo miestą? Koks norėtumėte, kad jis būtų ateityje?

Dažnai kartoju, kad Šiauliai – idėjos ir principo miestas. Kaip amerikiečiai didžiuojasi savo amerikietiškosios svajonės – American dream – idėja, taip ir mes, esu tikras, galime kalbėti apie šiaulietišką svajonę. Kaip ir amerikietiškoji, ji reiškia tai, kad jeigu gyveni mūsų mieste, turi originalią idėją ir valios bei užsispyrimo ją įgyvendinti, Šiauliuose tam turėsi visas sąlygas. Mano kaip mero darbo tikslas ir yra kurti tokį miestą, tokią aplinką, kurioje žmonės yra įgalinti ir skatinami įgyvendinti savo idėjas, paversti jas savo pragyvenimo šaltiniu ar miesto visuomenei naudingomis iniciatyvomis. Tavo turimos idėjos, jeigu tik įgyvendinsi jas su uždegančia energija, Šiauliuose visada ras puikiausią aplinką realizuotis.

Šiandien Šiaulių miestas kaip Šiaurės Lietuvos regiono centras yra pakilime. Šiaulius matau kaip miestą, kuriame yra gera ir patogu kurtis jaunoms šeimoms, kuriame vis aktyviau investuoja ir investuos verslas, kuriame gyvuoja sportas, verda kultūrinis gyvenimas, tikiuosi, ateityje visa tai tik stiprės. Mano siekis ir pastangos – kad prie miesto kūrimo prisidėtų kuo daugiau šiauliečių. Kiekvienas juk esame kitaip svarbus, todėl labai norėčiau, kad visi širdyje pajaustų ypatingą ryšį su šiuo miestu ir bet kada nedvejodami galėtų pasakyti: „Aš esu Šiauliai“.

Kaip prie tokių Šiaulių, kokius dabar apibūdinote, kūrimo prisideda jauni žmonės, vienokios ar kitokios srities profesionalai?

Miesto įmonėms, organizacijoms, savivaldos institucijoms yra nuolat reikalingi įvairiausi specialistai, savo atliekamu darbu prisidedantys prie sėkmingos privataus ar viešojo sektoriaus veiklos. Pabrėžiu – nuolat reikalingi. Kvalifikuotas savo srities profesionalas, turintis žinių ir noro dirbti, Šiauliuose visada ras, ką veikti – mūsų darbdaviai jo laukia. Na o žvelgiant į šiuos jaunus specialistus ne kaip į darbuotojus, o kaip į šeimas kuriančius ir Šiauliuose savo gyvenimą planuojančius žmones, jie miestui yra svarbūs kaip potencialiai aktyviausia miestiečių dalis, prisidėsianti prie to, kad socialinis ir kultūrinis gyvenimas mieste virte virtų. Jie yra mūsų dabarties ir ateities Šiauliai, būtent jie ir prisidės prie to, kad šis miestas būtų dar patrauklesnis gyventi.

Matau Šiaulius kaip sąlyginai nedidelį (nors Lietuvos mastu vis dėlto esame didmiestis), tačiau žalią, labai jaukų, geografiškai koncentruotą miestą, šeimų miestą, augančių vaikų miestą su daugybe jiems pritaikytų erdvių ir neabejoju, kad būtent tie jauni specialistai, apie kuriuos jūs klausiate, būtent tokį miestą ir padės sukurti.

Jeigu šiandien būtumėte abiturientas – kokie Šiaulių privalumai paskatintų Jus likti čia arba rinktis šį miestą kaip savo studijų miestą? Ar miestas laukia jaunų žmonių?

Man svarbu, kad miestas tiktų ir patiktų jaunimui – motyvuotiems, pažangiems ir kūrybiškiems žmonėms. Mano kaip miesto mero visos pastangos yra nukreiptos į tai. Šias pastangas pastebėjo ir išorės ekspertai. Pavyzdžiui, 2018 m. Lietuvos laisvosios rinkos instituto savivaldybių indekse užėmėme trečiąją vietą Respublikoje. Dar svarbiau, kad mūsų miestas vis ryškiau pereina į augimo fazę ir pasiekė teigiamą gyventojų skaičiaus augimą. Tai liudija, kad žmonės vis labiau patiki Šiaulių miesto potencialu bei nusprendžia savo ateitį sieti su Šiauliais. Pasitikėjimas yra grindžiamas nuveiktais darbais, kurių netrūksta. Sėkmingai baigtas Saulės Laikrodžio aikštės kapitalinis remontas, centrinės miesto gatvės rekonstrukcija, atsakingai vykdomi Prisikėlimo aikštės renovacijos darbai, o Savivaldybei priklausanti AB „Šiaulių energija“ laikoma pavyzdžiu visai Lietuvai kaip reikia tvarkytis su šilumos ūkiu. Visa tai skatina žmones kurtis Šiauliuose.

Jeigu būčiau abiturientas, Šiaulius rinkčiausi ne dėl spalvingo naktinio gyvenimo – sunku nuginčyti, kad sostinėje jis spalvingesnis – bet dėl erdvės įgyvendinti savo svajones. Kaip ir minėjau, jaunas žmogus, turintis gerą idėją ir noro ją įgyvendinti, Šiauliuose tikrai galės tai padaryti. Savo akimis matau, kaip jauni žmonės, įgiję išsilavinimą universitete ar kitoje ugdymo įstaigoje, sparčiai kyla karjeros laiptais, kuria savo verslą, naudojasi jam siūlomomis galimybėmis, kurių Šiauliuose jam stengiamės pasiūlyti ne vieną.

Miesto savivaldybė deda daug pastangų siekdama pritraukti jaunus žmones. Didžiuojuosi iniciatyva, kuria mokame solidžias stipendijas jaunimui, besimokančiam mūsų mieste veikiančiose ugdymo įstaigose, dirbančiam Šiauliuose ir apsisprendusiam čia kurti savo ateitį.

Ką Šiauliai siūlo jaunam specialistui, įgijusiam vienokią ar kitokią profesiją?

Siūlome labai paprastus, bet svarbius dalykus: jo karjerai palankią aplinką, daug tokių darbo vietų, kuriose šis specialistas galės save realizuoti profesine prasme, augantį draugišką, bendruomenišką miestą, saugią aplinką, turiningą kultūrinį gyvenimą, tobulėjimo galimybes, jausmą, kad tu esi šiam miestui reikalingas. Kalbu abstrakčiai? Tada pridėsiu ir tai, kad siūlome nebrangų pragyvenimą, daug laisvų vietų vaikų darželiuose, erdvų miestą, neskęstantį transporto kamščiuose, patogų susisiekimą, sutvarkytą ir vis labiau tobulinamą miesto infrastruktūrą ir daug daug gamtos mieste. Juokaudamas pasakysiu, kad miesto centre esantys vandens telkiniai, pritaikyti miestiečių poilsiui ir net maudynėms, karštą vasarą yra pagrindinis argumentas atvykti į Šiaulius.


Artūras Visockas
Daug bendraujate su įvairiomis Šiaulių miesto verslo įmonėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, valstybinio sektoriaus institucijomis. Ar jos išsako jums savo lūkesčius, kokios srities specialistų šiuo metu Šiauliams reikia labiausiai?

Darbo vietų kūrimasis priklauso nuo palankios aplinkos verslui ir investicijų. Šiauliai visada stengėsi pritraukti kuo daugiau naujų investicijų. Prieš pat ekonominį sunkmetį Šiauliuose įkurtas Pramonės parkas pildosi, savo eilės laukia laisvosios ekonominės zonos teritorijos, dedamos didžiulės pastangos Šiaulių oro uosto ateities perspektyvai užtikrinti. Patys didžiausi Savivaldybės investicijų projektai būtent ir yra skirti verslo aplinkai gerinti. Savivaldybės administracija taip pat dega žalią šviesą investuotojams: kiek įmanoma, sutrumpintos biurokratinės procedūros, paskirti kuruojantys specialistai, padedantys verslo įmonėms kuo greičiau sutvarkyti reikalingus dokumentus. Kurdami ne tik miesto, bet viso regiono ateitį, esame išsikėlę užduotį padidinti investicijas, o tuo pačiu ir darbo vietų skaičių Šiauliuose, todėl tikimės glaudaus bendradarbiavimo ir su verslo asocijuotomis struktūromis, ir su kiekvienu miesto verslininku.

Džiaugiuosi, kad mūsų keleto metų pastangos jau yra matomos. Lietuva tampa nebe vieno miesto šalimi, tai akcentavo ekonomistas Žygimantas Mauricas, pasak jo, be sostinės ekonominiame žemėlapyje vis aiškiau jau matomas ir Kaunas, ir Šiauliai. Dėl Vilniuje sparčiai kylančių veiklos kaštų ir darbuotojų trūkumo didelės bendrovės vis dažiau atranda Šiaulius, čia perkelia tam tikras veiklas. Pavyzdžiui telekomunikacijų kompanija „Telia“ Šiauliuose atidarė IT centrą. Pas mus mielai kuriasi užsienio kapitalo pramonės įmonės. Galime pasigirti ko gero vienu moderniausiu fabrikų šalyje, jis mieste atsirado Skandinavijos investuotojų dėka.

Visiems šiems kūrėjams, kaip aš vadinu verslo žmones, reikalingi specialistai: programuotojai, inžinieriai, parduoti ir valdyti procesus gebantys darbuotojai. Manau, kad iniciatyviam, kruopščiam, atsakingam specialistui Šiauliuose darbdaviai visada turės ką pasiūlyti.

Pats kaip viešojo sektoriaus atstovas tegaliu patvirtinti, kad viešajam sektoriui yra būtini miestų, miestelių, savivaldybių valdymo ir vystymo specialistai, turintys gebėjimų ir žinių profesionaliai vystyti šią sferą, labai džiaugiuosi, kad tokius specialistus rengia Šiaulių universitetas ir šie jauni profesionalai jau dirba daugelyje Šiaurės Lietuvos savivaldybių, o jų poreikis išliks aukštas.

Mieste ir regione jau daug metų veikia ir universitetas. Kokį jo vaidmenį miesto gyvenime matote kaip meras? Ar universiteto paruošti specialistai prisideda prie miesto vystymosi?

Universitetas nors yra savarankiška institucija, tačiau yra labai svarbus ne tik miestui, bet ir visam regionui. Džiaugiuosi matydamas, kaip universitetas keičiasi, ieško ir randą bendrą kalbą su savivalda, vietos verslu, mato regioninės politikos kryptį. Jame dirbantys dėstytojai ir mokslininkai turi savo vizijas ir strategijas, puikiai suvokia rinkos poreikius. Pastebime, kad Šiaulių universiteto studijas baigę studentai puikiai adaptuojasi darbo rinkoje, o taip pat ir patys įkuria įmones. Tai rodo, kad studijos atliepia tiek verslo, tiek ir viešųjų institucijų poreikius.

Su Šiaulių universiteto bendruomene palaikau glaudžius ryšius, nuolat dalyvauju universiteto renginiuose, o kasdieniame gyvenime dažnai susiduriu su universiteto mokslininkais ir dėstytojais įvairiose darbo grupėse, kuriose jie pristato įvairius ekspertinius vertinimus. Tuo galiu tik džiaugtis, nes mokslinis požiūris į problemų sprendimą visada duoda daugiausiai naudos.

Jeigu galiu taip pasakyti, universitetas yra labai savas miesto ir regiono gyvenime. Ne tik jo dėstytojai, bet ir studentai nuolat prisideda prie miesto ateities vizijų plėtojimo – štai visai neseniai užsienio šalių studentai, studijuojantys Šiaulių universitete, savivaldybėje pristatė savo pasiūlymus, kaip galima vystyti Šiaulių miestą, kad jis taptų dar patogesnis ir patrauklesnis gyvenimui.

Kokį vaidmenį aukštojo mokslo centras, veikiantis mieste, apskritai atlieka miesto gyvenime?

Kaip jau ir minėjau, mokslinis požiūris į problemų sprendimą visada yra labiausiai pasiteisinantis, nes jis yra objektyvus, paremtas tyrimais ir analize, atribotas nuo ideologinių idėjų, todėl pasiūlantis paprasčiausiai teisingiausią būdą įvairiems klausimams spręsti. Miestui yra labai naudinga, kai įvairių sričių ekspertų turime šalią savęs ir jų nereikia ieškoti kituose universitetuose. Šiaulių universitete dirba puikūs edukologijos, inžinerijos, socialinių, gamtos ir daugybės kitų mokslų profesionalai, kurių darbai yra žinomi tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Man visada yra smagu matyti, kai viešojoje erdvėje būtent Šiaulių universiteto mokslininkai remdamiesi ekspertiniu požiūriu komentuoja įvairias šalies problemas ir siūlo joms sprendimus – tai rodo, kad intelektualinis Šiaulių potencialas yra reikšmingas.

Atskirą vaidmenį, be abejo, vaidina ir universiteto menininkai, muzikiniai kolektyvai, garsinantys Šiaulius ir aktyvinantys jų kultūrinį gyvenimą. Vienas naujausių pavyzdžių – universiteto choras Studium, ką tik gražiu koncertu paminėjęs savo 45 m. kūrybos jubiliejų ir tuo mums visiems priminęs, kad jame jau yra išugdyta ne viena dainininkų karta.

Jūs ir pats esate baigęs Šiaulių universitetą, kuris tuo metu vadinosi dar kitaip. Kokia yra jūsų įgyta profesija ir kaip ji šiandien pasitarnauja jūsų kasdieniame darbe?

Pagal išsilavinimą turėčiau dirbti mokytojo darbą. Universitetas – tai vieta, kuri leidžia žmogui užaugti kaip idėjai. Už tai ir esu dėkingas Šiaulių universitetinei mokyklai. Tuo metu greta pedagogikos buvo labai stipri ir filosofijos mokslų kryptis. Ji ypač mane domino ir paskatino eiti prasmės ieškojimo keliu, kuris ir atvedė mane iki to, ką dirbu šiandien.

Nors šiandien ir nedirbu mokytoju, labai džiaugiuosi tuo, kad LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įvertino Šiauliuose veikusių aukštųjų mokyklų, o tiksliau – tos pačios mokyklos, veikusios skirtingomis formomis, išvystytą pedagogų ruošimo tradiciją ir numatė, kad Lietuvoje vienas iš trijų pedagogų ruošimo centrų veiks būtent Šiauliuose, Šiaulių universitete. Jauniems žmonėms, kurie tik rinksis savo karjeros kelią ir galbūt domisi nepaprastai prasmingu mokytojo darbu, galiu tikrai pasakyti, kad Šiaulių univeristete mokytojai paruošiami ypač gerai. Vien ko verta unikali Lietuvoje specialiųjų pedagogų-logopedų ruošimo tradicija!

Ko palinkėtumėte jaunam žmogui, kuris svarsto, kokiu keliu pakreipti savo ateitį? Kodėl aukštojo mokslo studijos mūsų mieste gali būti jo sėkmingos karjeros pradžia?

Palinkėčiau būti reikalingais. Kviečiu visus jaunus žmones būti savo krašto patriotais, likti čia ir imtis labai kūrybiškos ir įdomios veiklos – kartu kurti Šiaulių ateitį. Jūs esate labai svarbūs Šiauliams – mokydamiesi ir dirbdami čia jūs tikrai niekada nepasijusite nereikalingi.

Užsakymo nr.: PT_81521973