Lenkijos ortopedai traumatologai ištyrė net 11 000 vaikų ir nustatė, jog net 90 % vaikų gimsta sveikomis pėdutėmis. Tačiau vėliau kas 4 vaikui yra diagnozuojami pėdų ar kelių sutrikimai. Tokią liūdną statistiką dažnai lemia ne kas kitas kaip netinkama avalynė. Itin ploni batelių padukai, basutės per pirštą ir vasarinės įsispiriamos šliurės – ne tik gadina eiseną bei laikyseną, tačiau taip pat daro neigiamą įtaką pėdučių anatomijai.

Itin svarbu atkreipti dėmesį, jog pėdutėms kenkia ne tik dekoratyviniai batukai, tačiau taip pat ne ką mažiau žalos gali pridaryti individualiai gaminama ortopedinė avalynė. „Ortopedinė avalynė skirta tik vaikams su rimtais sveikatos sutrikimais. Ortopedinei ir profilaktinei avalynei taikomi skirtingi reikalavimai ir į tai reikėtų atsižvelgti renkant vaikams batukus“, – pabrėžia „Gijos Klinikų“ vaikų ortopedas – traumatologas G. Kušleika.

Taip pat dažnai tėvai leidžia mažesniesiems avėti vyresnio brolio ar sesės avalynę. Kiekviena pėdutė turi savo anatomiją, todėl, net ir iš pažiūros idealios būklės batai gali būti išsiformavę pagal buvusio šeimininko pėdos formą, tad visuomet vertėtų rinktis naujus batukus.

Gijos Klinikų ortopedas traumatologas G Kušleika apžiūri vaiką

Taigi, kokią avalynę rinktis?

Vaikiškų batukų rekomenduojame ieškoti tik specializuotose avalynės parduotuvėse. Dar geriau būtų lankantis pas ortopedą – traumatologą profilaktikos tikslais, tuo pačiu pasikonsultuoti ir dėl tinkamiausio avalynės Jūsų mažyliui pasirinkimo. Batus vaikams reikėtų rinktis ne tik pagal grožį, bet ir jų atitikimą sveikatos reikalavimams.

Vaikiški batukai turėtų būti šiek tiek ilgesni, nei pati pėdutė, maždaug – 6-10 milimetrais. Idealiu atveju turėtų likti tarpas, lygus vaiko kojos nykščio pločiui

Avalynėje turėtų būti pakankamai vietos mažiems pirštukams: itin svarbu, jog pirštukai būtų nesuspausti, lengvai judėtų, nebūtų varžomi sąnarių judesiai, todėl atkreipkite dėmesį, ar bato noselė pakankamai plati.

Ne ką mažiau svarbus ir lankstus padas. Šioje vietoje nesuklyskite – jis turi būti pakankamai storas, tačiau tuo pat metu ir lengvai lankstomas, ypač priekinėje pado dalyje tam, kad pėdutė galėtų nevaržomai judėti. Atkreipkite dėmesį į išorinį pado reljefą – rekomenduotina, jog padas būtų grublėtas, tam, kad vaikas nepaslystų ir nesusižeistų krisdamas.

Vaikas renkasi batukus į darželį Sveikatinėje

Kokybiška vaikiška avalynė taip pat turi turėti šiek tiek tvirtesnį užkulnį, blogiausiu atveju – bent išformuotą duobutę kulnui. Tai itin svarbu tam, kad būtų tinkamai prilaikoma čiurna ir kulnas nekryptų į šonus. Tai ypač aktualu vaikučiams su silpnesniais čiurnų sąnariais.

Bato kulnas neturėtų būti nei per žemas, nei per aukštas. Batų patiems mažiausiems žingsniuotojams kulnas turėtų būti maždaug 0,5 cm aukščio, vyresniems vaikams – ne aukštesnis nei 3,5 cm.

Nemažas privalumas, jei pasirinkta avalynė bus su integruotais atšvaitais – neretai vaikai pamiršta užsidėti papildomus atšvaitus ar pameta prikabintus atšvaitinius pakabukus, todėl atšvaitinės juostelės drabužiuose ir avalynėse gali būti tikras išsigelbėjimas.

Užsakymo nr.: PT_81492095