Patarimai renkantis mėsą

„Rivona“ mėsos perdirbimo padalinio, tiekiančio produkciją „Norfos“ tinklo parduotuvėms, technologė Daiva Vaišvilienė sako pastebinti, kad rinkdamiesi mėsą kepimui lietuviai dažniausiai atkreipia dėmesį į kiaulieną, vištieną ir jautieną, tačiau vis dažniau neatsisako išbandyti ir naujų skonių.

„Renkantis mėsą smagu pabandyti skirtingas jos rūšis ir paeksperimentuoti, atrasti naujų skonių, todėl vis dažniau pirkėjai išbando kalakutieną, triušieną bei avieną. Kepimui svarbiausia pasirinkti tokią mėsą, kurios paruošimas nebūtų sudėtingas, o pats kepimas būtų smagi pramoga“, – tvirtina pašnekovė.

Pasiteiravus, kokia mėsos dalys yra tinkamiausios kepimui, D. Vaišvilienė sako, kad tai priklauso nuo ruošiamo patiekalo. Vis dėlto, svarbiausia – mėsos šviežumas. Pašnekovė pažymi, kad šviežia kiauliena „Norfos“ parduotuves pasiekia kiekvieną rytą.

„Skirtingos mėsos dalys naudojamos skirtingiems patiekalams, bet svarbiausia, kad mėsa būtų šviežia ir kokybiška. Jei pasirinksite kiaulieną, labiausiai tiks sprandinė, nugarinė, mentė, kumpis. Jei pasirinksite riebesnę mėsą, gaminant riebalai išsilydys, o kepsniai bus sultingi. Jautienos vertingiausios dalys yra išpjova, nugarinė, antrekotas, mentė. Jautienoje taip pat nereikėtų bijoti riebalų nedidelio sluoksnio – kepsnys bus sultingas ir ypatingo skonio. Iš vištienos populiariausios yra krūtinėlės, šlaunelių dalys bei sparneliai“, – pasakoja technologė.

Marinavimui, pasak D. Vaišvilienės, reikėtų atidžiai rinktis prieskonius ir prieskonines žoleles bei jų kiekius, kad iškepus jaustųsi ne tik prieskonių, bet ir mėsos skonis.

„Jautienos marinavimui geriausiai naudoti tik druską ir pasirinktus pipirus, užberiant juos prieš pat kepimą. Kiaulienos kepsniai marinuojami iki 24 val. priklausomai nuo gabaliukų dydžio.Vištienai marinuoti užtenka 3–6 val.“, – sako pašnekovė.

Anot jos, norint, kad iškepusi mėsą būti sultinga, o skonis nepriekaištingas – labai svarbu yra stebėti kepimo procesą.

„Kepant jautieną didžiausia klaida yra ją perkepti. Perkepusi jautiena yra sausa ir kieta. Didkepsnį užtektų kepti 2–3 min. iš abiejų pusių. Kiaulienos kepsniams ir vištienai taip pat nereikia kepti ilgai, nes jos taip pat išsausės. Kepant svarbiausiai neperkepti, todėl nebijokite kepant perpjauti pasitikrinimui“, – pataria „Rivonos“ technologė D. Vaišvilienė.

Liulia kebabas

Siūlo išbandyti armėniškąjį liulia kebabą

Kaukazietiško restorano „Achtamar“ virtuvės šefė Armine Mkrtchyan pristato armėniškojo „Liulia“ kebabo versiją, kurią nesunkiai galėsite pasigaminti ir išsikepti gamtoje.

Paruošti šį patiekalą 4 asmenims Jums prireiks:

• 1 kg. maltos jautienos (faršo)
• 200 g. svogūnų
• 200 g. maltų kiaulienos lašinukų
• 1 arbat š. druskos
• pipirų (pagal skonį)
• 4 vnt. raudonosios paprikos
• čiobrelių (pagal skonį)

Smulkiai supjaustytus svogūnus ir čiobrelius, druską bei pipirus dėkite į jau su lašinukais sumaišytą faršą ir dar kartą gerai išmaišykite, o tada mažiausiai valandai mėsą palikite šaldytuve.

Prieš pradėdami kepti, iš faršo suformuokite pailgas, lyg storas dešreles primenančios formas ir maukite ant medinio iešmelio. Raudonosios paprikos pasitarnaus kaip garnytas, todėl jas taip pat kepkite ant grotelių. Kepant svarbu pastoviai vartyti mėsą, kad ji nesudegtų. Pats kepimo laikas priklauso nuo žarijų kaitros ir kepimo aukščio, todėl pastebėję, kad faršas jau gražiai apskrudo – nuimkite nuo grotelių.

Jei be gardžiai apkepusių paprikų norite papildomo garnyro, tada puikiai tiks šviežios daržoves, skrudintos bulvės ar salotos su majonezu. Gero apetito.

Liulia kebabas

Užsakymo nr.: PT_81341776