Pasiruošimas

Tinkamas pasiruošimas dažymui – sklandaus darbo pagrindas. Dažymo specialistas Giedrius Bieliauskas pasakoja, kad atnaujinant medinius fasadus ar tvoras pirmiausia yra svarbu įvertinti, kokia mediena yra dažoma.

„Perdažant jau anksčiau dažytą paviršių, reikėtų pašalinti senus, atsilupusius dažus. Tam geriausiai tinka aukšto slėgio plovykla. Jei dažymo plotas mažesnis, puikiai tiks ir grandiklis. Tada medieną reikėtų gerai nuplauti vandeniu ar specialiai tam skirtomis priemonėmis, pavyzdžiui, plovikliu „Tikkurila Homeenpoisto“ ir leisti džiūti maždaug parą laiko. Jei yra surūdijusių vinių, juos būtina užtepti specialiu antikoroziniu gruntu. Jei tai – naujai dažoma mediena, tada užtenka šepečiu nuvalyti dulkes, impregnuoti vienu, o dažyti dviem sluoksniais“, – aiškina dažytojas.

Pasak jo, ne ką mažiau svarbu pasiruošimo etape – tinkamas dažymo laiko pasirinkimas. „Dažyti, kai yra drėgnas ar lietingas oras – labai negerai. Nespėję nudžiūti dažai pradės bėgti, išteps plyteles ar kitą paviršių. Tiesioginė saulė taip pat kenkia dažams, todėl medienos paviršius neturėtų būti įkaitęs. Geriausias laikas ir vieta – pavėsis, sausas oras, nevėjuota diena. Dažyti reikėtų pradėti ryte, nuo vakarinės pusės, vėliau link šiaurinės pusės, tada rytinės ir vakare baigti pietinę pusę“, – pataria G. Bieliauskas.

Prieš pradedant dažyti, kaip aiškina specialistas, būtina gerai išmaišyti dažus. Esant tinkamoms oro sąlygoms, antrą sluoksnį galima dažyti praėjus 4–6 valandoms.

„Visgi, dažų gamintojai antru sluoksniu rekomenduoja dažyti tik jau kitą dieną ir tai yra saugiausias variantas. Aišku, jei dažomas langas, tvora, ar durys, antru sluoksniu galima dažyti ir tą pačią dieną, praėjus kelioms valandoms. Baigus dažymo darbus, reikėtų pašalinti dažų likučius nuo įrankių. Jei pasirinkti dažai yra vandens pagrindu, pakaks juos nuplauti švariu vandeniu“, – pataria dažytojas.

Kaip pasirinkti tinkamus dažus?

Dažų gamintojo „Vivacolor“ dažų ekspertas Rokas Vičkus sako, kad renkantis dažus svarbiausia yra atkreipti dėmesį į jų ilgaamžiškumą. „Jei dažai medieną apsaugo nuo klimato poveikio iki 15 metų, tai jie yra geras pasirinkimas. Tokie dažai kaip „Vivacolor Villa Akva“ ir „Vivacolor Villa Ultima“ neleidžia purvui ir vandeniui įsiskverbti į dažytą paviršių, puikiai išlaiko spalvą, mediena išlieka elastinga ir nepleišėja. Be to, nemažiau svarbu, kad dažai tiktų Lietuvos klimato sąlygoms. Reikėtų rinktis tokius dažus, kurie puikiai laikytų net jei spigina šaltis ar kepina saulė.

Villa Akva dažai

Dažus taip pat galite spalvinti pačiomis įvairiausiomis spalvomis arba rinktis iš 6 jau iš anksto paruoštų spalvų“, – teigia dažymo specialistas.

VIVACOLOR VILLA paruoštos spalvos

Tai, kad „Vivacolor Villa Akva“ ir „Vivacolor Villa Ultima“ dažų pakuotės žymimos ženklu „apsauga nuo klimato poveikio iki 15 m.”, pasak šio prekės ženklo Pardavimų direktoriaus Pijaus Genevičiaus, nėra vien pažadas.

„Tai rodo faktai. Per 24 metus Lietuvoje buvo parduoti daugiau nei 2 milijonai litrų „Vivacolor Villa“ dažų ir nudažyta apie 8 mln. kv. m medienos. Džiaugiamės, kad klientai pasitiki mūsų dažais, o jų kokybė akivaizdi – net labai senai dažytas namo fasadas išlaiko spalvą“, – įspūdingus skaičius vardija „Vivacolor“ atstovas.

Norintiems daugiau natūralumo, R. Vičkus pataria rinktis alternatyvą dažams – dažyvę, dar kitaip vadinama lazūra.

„Kai kalbame apie dažus, galvoje turime visiškai medžio paviršių dengiančią medžiagą, o dažyvė – tai skaidri danga, paryškinanti medienos tekstūrą, bet neuždengianti jos pagrindo. Mediena dažniausiai dengiama dažyve, nes ją apsaugo, bet visiškai neuždengia tekstūros”, – aiškina dažų ekspertas. – Dažyves renkasi žmonės, kurie nori daugiau natūralumo. Pavyzdžiui, naujosios linijos „Vivacolor Villa“ dažyvės dailiai išryškina medienos raštą. Šiuolaikinės dažyvės laiko iki 8 metų, bet pietinę namo pusę gali tekti perdažyti ir dažniau“, – sako dažymo specialistas. Pasak jo, kai kurios dažyvės pasižymi dvejopu poveikiu: jas galima naudoti ir kaip impregnantus, ir kaip dažyves.

„Viena tokių – „Vivacolor Villa Lasur Akva“, kuria galima dažyti ne tik medinius namus, bet ir duris, langų rėmus, tvoras“, – sako profesionalas.Nors dažyvės yra permatomos, pasak R. Vičkaus, tai nereiškia, kad jos gali būti bespalvės. „Dažyves galite spalvinti įvairiausiomis spalvomis. Jei priemonė bus bespalvė, saulė per ją švies kiaurai, medis tamsės, minkštės ir nuo jo pradės luptis visos apsaugos priemonės. Tik spalvinta dažyvė suteikia apsaugą nuo ultravioletinių spindulių. Jei namas stovi prie miško, R. Vičkus pataria rinktis tamsesnius dažyvės atspalvius, jei atviroje erdvėje – šviesesnius.

Villa Lasur Akva dažyvė

„Rekomenduojama, kad šviesesnės spalvos karštame klimate, miško teritorijoje galėtų būti artimos žemės, medžio kamienų ar panašioms spalvoms. Tačiau vienintelė griežta taisyklė atliekant remonto darbus, perdažant medieną ir renkantis dažyvės spalvą – kad ji nebūtų šviesesnė nei anksčiau naudota dažyvė. Reikėtų rinktis arba tą pačią spalvą, arba tamsesnę“, – pataria ekspertas.

Geras teptukas – sėkmingas darbas

R. Vičkaus teigimu, išsirinkus tinkamą teptuką, dažymo darbai užtruks daug trumpiau, o dažyti paviršių bus kur kas paprasčiau. „Kokybiškas teptukas leidžia pakabinti kur kas daugiau dažų ir dengti juos vienodu sluoksniu. Taip pat pravartu rinktis teptuką lenkta rankena – jį patogu laikyti, o dažant nepavargsta rankos. Naudojant teleskopinį kotą galima pasiekti aukščiau esančias vietas be kopėčių, o su jomis – net dar aukščiau“, – teigia specialistas.

Anza Platinum teptukas

Švedų gamintojo „Anza“ lauko teptukas „Platinum“ su praktišku dėklu, skirtas namų fasadams ir tvoroms dažyti, specialisto teigimu, yra puikus pasirinkimas ne tik profesionalams, bet ir mėgėjams.

ANZA teleskopinis kotas

„Toks lauko teptukas turi patobulintus šerelius, kurie optimaliai paskirsto dažus ir leidžia nudažyti daugiau su kiekvienu teptuko panardinimu. Be to, prie jų galima pritaikyti bet kurį „Anza“ teleskopinį kotą – nuo 0,4 iki 4 metrų ilgio – bei praktišką dėklą, neleidžiantį jam išdžiūti iki 2 savaičių. Teptuko plotį reikėtų rinkis pagal tai, kokias dailylentes ketinate dažyti“, – sako R. Vičkus.

Pamatykite skirtumą čia.

Dažymo rekomendacijos ir instrukcijos

Dažymo rekomendacijos

Užsakymo nr.: PT_81336758