Viena tokių – Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakultete (EVAF) anglų kalba dėstoma bakalauro studijų programa „Kiekybinė ekonomika“. Nors šios pirmosios pakopos studijos trunka tik 3 metus, tačiau į darbo rinką yra išleidžiami pasaulinio lygio ekonomistai, galintys karjeros siekti verslo, viešojo sektoriaus ir mokslo srityse.

Gerina ekonomikos mokslo kokybę

Kaip pasakoja EVAF prodekanas dr. Linas Tarasonis, naujos programos atsiradimą paskatino noras gerinti ekonomikos mokslo kokybę mūsų šalyje. 2015 m. VU kartu su Lietuvos banku, atsižvelgę į kritinę situaciją Lietuvos ekonomikos moksle, nusprendė sujungti resursus ir įkurti Lietuvos banko Tyrimų centrą, kuriame darbo pozicijos būtų konkurencingos visos Europos mastu. Per ketverius metus Tyrimų centras padarė milžinišką proveržį ir tapo lyderiaujančia ekonomikos mokslų institucija tiek Lietuvoje, tiek visame Baltijos regione.

„Ši sėkmė sudarė sąlygas ne tik plėtoti pasaulinio lygio mokslinius tyrimus, bet ir smarkiai prisidėti prie studijų proceso sukuriant naują ekonomikos programą VU“, – pasakoja dr. L. Tarasonis.

Bendradarbiavimas su Lietuvos banku užtikrino aktyvų Tyrimų centro mokslininkų įsitraukimą į programą ir sudarė galimybes studentams atlikti praktiką ar pradėti profesinę karjerą šalies centriniame banke.

Rūpi studentų ateitis

Pasak dr. L. Tarasonio, naujoji programa remiasi geriausių pasaulio universitetų praktika. „Studentams yra suteikiama kiekybinių ir modeliavimo metodų taikymo patirtis, sudaromos galimybės ugdyti šiuolaikinės ekonomikos problemų sprendimo įgūdžius. Pastarieji ateityje bus ypač vertinami darbo rinkoje“, – tvirtina programos iniciatorius.

Viena didžiausių kiekybinės ekonomikos studijų programos stiprybių, pasak EVAF prodekano, yra dėstytojai. „Studentams dėsto aukšto lygio mokslininkai, apsigynę disertacijas prestižiniuose pasaulio universitetuose – Kembridžo, Amsterdamo, Virdžinijos ar kituose, dirbantys Tyrimų centre, bendradarbiaujantys su Lietuvos banko ir VU darbuotojais“, – apie studijų kokybę kalba ekonomistas.

Tai, kad programos dėstytojai – pasaulinio lygio specialistai, pasak prodekano, studentams suteikia daugiau galimybių gilintis į globalias situacijas ir jas analizuoti. „Dėstytojų, dirbusių įvairiose šalyse – Lietuvoje, JAV, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Šveicarijoje, patirtys leis studentams lyginti įvykius skirtingose valstybėse ir taikytus sprendimus, taip pat – megzti akademinius ryšius su užsienio mokslininkais, užsienio studentais ir įsitraukti į bendrus projektus“, – priduria dr. L. Tarasonis.

Stojant į šią studijų programą yra numatytas stojamasis egzaminas, kuris, anot prodekano, yra kiek kitoks, nei įprastas priėmimo egzaminas.

„Stojamieji egzaminai vyksta motyvacinio pokalbio forma. Jų metu komisija, sudaryta iš programos dėstytojų, įvertina stojančiojo mąstymą, jo lūkesčius, norą gilintis, lavinti įgūdžius, tyrinėti ir atrasti, galiausiai tai, ar kandidato profilis atitinka programos kūrėjų viziją. Tai dvipusis žaidimas – ne tik dėstytojai gali pasirinkti labiausiai motyvuotus studentus, bet ir patys studentai gali lengviau apsispręsti, ar ši programa yra tai, ko jiems iš tiesų reikia“, – sako VU EVAF atstovas.

EVAF prodekanas dr. Linas Tarasonis

Jo teigimu, programa sudaryta taip, kad studijas pasirinkę jaunuoliai neišsigąstų jų laukiančių iššūkių, o suprastų, kad atkaklus ir nuoseklus darbas analizuojant pasaulyje vykstančius reiškinius suteikia galimybę tapti aukščiausios kvalifikacijos specialistais ir mėgautis savo veikla. „Mokantis pagal šią programą studentams tenka nemažai laiko praleisti dirbant tiek savarankiškai, tiek grupėse, todėl mokymosi procesas niekada nebūna monotoniškas“, – tikina dr. L. Tarasonis.

Mokosi analizuodami pasaulinius įvykius

Kaip pasakoja dr. L. Tarasonis, kiekybinės ekonomikos studijų programa labai skiriasi nuo kitų ekonomikos programų Lietuvoje.

„Čia nėra perteklinių dalykų – viskas sukoncentruota būtent į ekonomikos studijas. Nors modulių yra nedaug, tačiau jie studijuojami labai išsamiai. Pavyzdžiui, pirmaisiais studijų metais per pirmąjį semestrą yra dėstomi vos trys dalykai – ekonomikos pagrindai, matematiniai metodai, statistikos teorijos. Visi jie sudaro studijų pagrindą“, – sako ekonomistas.

Kitaip, nei studijuojant pagal įprastas bakalauro studijų programas, kiekybinės ekonomikos studentams per trejus metus bus išdėstyti ne 30 ar 40 dalykų, o tik 17. Taip siekiama studentams įdiegti ne kuo daugiau, bet kuo išsamesnių žinių.

„Galima sakyti, kad sukūrėme išgrynintą ekonomikos ir finansų mokslo programą, kurioje svarbu ne kiekybė, o kokybė ir kurioje įgūdžių lavinimas priklauso tik nuo pačių studentų noro, pastangų ir užsispyrimo“, – sako VU EVAF prodekanas.

Mokydamiesi studentai naudoja atvirosios prieigos (angl. open source) vadovėlius ir mokymosi priemones, kurios užtikrina daug platesnį ir naujausiomis žiniomis grindžiamą ekonomikos mokymo planą.

„Pavyzdžiui, ekonomikos pagrindų mokymasis remiasi „Core Econ“ projektu. Šį projektą sukūrė prestižinių universitetų konsorciumas kaip atsaką į 2008–2009 m. finansų krizę, parodžiusią, kad vadovėlių, ypač pradžiamokslių, teorijos yra labai nutolusios nuo tikrų pasaulinių įvykių, – tikina dr. L. Tarasonis. – Programos kūrėjai daug dėmesio skyrė šių laikų iššūkiams, tokiems kaip auganti socialinė nelygybė ir atskirtis, klimato kaita, technologijų inovacijos, nes ekonomikos mokslas šias problemas gali efektyviai analizuoti ir spręsti.“

Kiekybinė ekonomika yra pirmoji studijų programa Baltijos šalyse, sukurta pagal „Core“ projektą, o VU – pirmoji aukštojo mokslo įstaiga Rytų Europos regione, naudojanti šią medžiagą jau pirmame kurse. Šiose ekonomikos studijose yra taikomas ir naujojo požiūrio dėstymas – mokomasi analizuojant tikras situacijas, susijusias su pastarųjų dešimties metų ekonominiais įvykiais pasaulyje.

Rinkoje – didelis šių specialistų poreikis

Kiekybinės ekonomikos programą baigę studentai turi ne vieną pasirinkimą: gali gilinti žinias ir rinktis iš geriausių ekonomikos magistrantūros studijų arba pradėti profesionalo karjerą.

„Studentai galės tapti rinkos ir industrijos tyrėjais, finansinių aktyvų valdytojais ir fondų administratoriais, socialinių reiškinių prognozuotojais, statistikais, duomenų tyrėjais, finansų ir ekonomikos analitikais komerciniuose bankuose ar kitose panašaus pobūdžio finansų institucijose. Jie turės visas galimybes sėkmingai darbuotis verslo ir finansų sektoriuje ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – apie perspektyvas pabaigus šias studijas pasakoja EVAF prodekanas.

Pasak dr. L. Tarasonio, rinkoje yra didelis studentų, kurie yra kūrybiški, moka abstrakčiai mąstyti, puikiai išmano ekonomikos ir finansų teoriją, gali ją pritaikyti praktiškai, poreikis.

„Įvairios įmonės, organizacijos, bankai nuolat ieško studentų, turinčių puikius analitinius įgūdžius, ekonominę intuiciją, gebėjimą komunikuoti ekonominių problemų klausimais ir surasti jiems atsakymus. Būtent tokius gebėjimus ir ugdo kiekybinės ekonomikos bakalauro studijų programa“, – sako dr. L. Tarasonis.

Užsakymo nr.: PT_81309610