Unikali KU geografinė padėtis sudaro prielaidas vystyti tokias išskirtines studijų ir mokslo kryptis, kurių nėra kituose šalies universitetuose: laivybos ir uostų inžinerija, hidrologija ir okeanografija, radiologija, archeologija ir istorija, biologija ir jūros biotechnologija.

„2018 m. studijų krypčių reitinge KU net 5-iose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse buvo pirmas šalyje. Sulaukiame vis daugiau darbdavių, kurie kreipiasi į mus dėl specialistų poreikio ir džiaugiamės, kad naujausiuose 2019 m. universitetų reitinguose, esame aukščiausiai įvertinti pagal alumnų kuriamą pridėtinę vertę ir darbdavių vertinimus. Tai tik įrodo, kad kokybiškų studijų metu, parengiame savo srities profesionalus,“ – teigė KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Pasak KU prorektorės dr. Sonatos Mačiulskytės, universitete sukurta viena geriausių mokslinių tyrimų ir studijų bazių Baltijos jūros regione, o studijų programos kuriamos atsižvelgiant į specialistų poreikį šalyje.

Klaipėdos universiteto nuotr.

„Radiologijos studijų programos poreikį Klaipėdos universitete prieš šešis-septynis metus inicijavo Lietuvos radiologijos technologų asociacija. Kol kas Lietuvoje tai yra tik vienintelė universitetinė studijų programa, ruošianti radiologijos technologus, kurių poreikis 2012–2030 metų laikotarpiu vidutinio scenarijaus atveju sudarys +15,7 proc.,“ – pažymėjo dr. S. Mačiulskytė.

Biologija ir jūros biotechnologijos

KU Jūros tyrimų instituto (JTI) laboratorijose sumontuota moderniausia mokslinių tyrimų įranga, niekuo nenusileidžia aukščiausius standartus atitinkančioms Europos laboratorijoms. Jose dirba tiek Lietuvos, tiek ir užsienio mokslininkai, kurie savo žinias perduoda studentams.

Klaipėdos universiteto nuotr.

„Biologijos ir jūros biotechnologijos studijos didžiąja dalimi paremtos vykdomais tarptautiniais ir nacionaliniais mokslo projektais bei instituto mokslininkų kompetencija, įtraukiant aukšto lygio šios srities ekspertus iš Lietuvos bei užsienio. Kiekvienas studentas sulaukia ypatingo dėmesio: kartu dirbame laboratorijose, studentas vyresnių mokslininkų vertinamas kaip kolega nuo pirmos studijų dienos,“ – tikino biologijos ir jūros biotechnologijos studijų programos vadovė dr. Aurelija Samuilovienė.

Hidrologija ir okeanografija

Tai dar viena išskirtinė KU siūloma studijų programų. Svarbu pabrėžti, kad okeanografijos srityje KU vertinamas ir matomas pasauliniu mastu, naujausiame „Academic rankings of world universities 2018“ paskelbtame tarptautiniame dalykiniame reitinge okeanografijos studijos yra tarp 200 geriausių pasaulyje.

Klaipėdos universiteto nuotr.

„Baigę šias studijas alumnai tampa gamtinės, jūrinės geografijos specialistais, gebančiais interpretuoti gamtinius, geofizinius, klimatinius, socialinius reiškinius. Absolventai šiandien sėkmingai dirba ne tik įvairių šalių jūrinių tyrimų centruose ar hidrometeorologijos tarnybose, bet ir yra laukiami įrenginių metrologijos, žemėtvarkos, geoinformacinių technologijų įstaigose, kviečiami į užsienio jūrų tyrimo institutus bei kompanijas vykdančias uostų priežiūros ir gilinimo darbus, modeliuojant jūrų ir jų aplinkos kaitą klimato kaitos sąlygomis,“ – sakė hidrologijos ir okeanografijos studijų programos vadovė prof. dr. Inga Dailidienė.

Studijos KU tai ne tik sėdėjimas auditorijose. Pavyzdžiui, okeanografijos praktikos metu studentai jūrinius tyrimus vykdo vieninteliame Lietuvos burlaivyje „Brabander“. Žinias plečia dalyvaudami ekspedicijose su mokslinių tyrimų laivu „Mintis“.

Archeologija ir istorija

KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (BRIAI) vieninteliai Lietuvoje vykdo bakalauro studijų programą, kur istorija ir archeologija studijuojama kartu. Šios programos studentai turi išskirtinę galimybę dalyvauti povandeninės archeologijos praktikoje, Baltijos jūroje.

Klaipėdos universiteto nuotr.

„Mūsų tikslas – formuoti kritiškai mąstančią asmenybę, gebančią suprasti praeities reiškinius, atrasti sąšaukas su dabarties įvykiais, gebėti atrinkti informaciją. Todėl žinios ir gebėjimai, kurie ugdomi, pravers visur, kur tik reikalingi informacijos rinkimo, jos kritinio apdorojimo ir išdėstymo įgūdžiai.
Baigus šias studijas perspektyva priklauso nuo pasirinkimo: rinktis archeologinę ar istorinę specializaciją, arba gretutines pedagogikos studijas,“ – pasakojo KU BRIAI direktorius doc. dr. Vasilijus Safronovas.

Nemokami tikslieji mokslai

Besidomintys tiksliaisiais mokslais, turėtų žinoti, kad Valstybė šiemet finansuos studijas visiems įstojusiems į tiksliuosius mokslus. Kaip skelbia Švietimo ir ekonomikos ministrai, visiems būsimiems studentams, pasirinkusiems matematikos, fizikos, elektronikos inžinerijos, mechanikos inžinerijos, bioinžinerijos, biotechnologijų ar informacinių technologijų studijas, mokslas bus nemokamas.

Pasirinkus inžinerijos mokslus KU, įgyjama ne tik pasirinktos, bet ir gretimos specializacijos kompetencijų.

Klaipėdos universiteto nuotr.

„Laivybos ir uostų inžinerijos studijų programos išskirtinumas – galimybė rinktis vieną iš 5 specializacijų: Jūrų uostų inžinerija, Jūrų transporto logistika, Sumanioji jūrų transporto inžinerija, Laivų projektavimas ir statyba, Suskystintų gamtinių dujų terminalų inžinerija ir valdymas.

Jūrų pramonė, laivyba, uostai nuo seno veikia globalios rinkos sąlygomis, todėl absolventai parengiami darbui tarptautinėje rinkoje. Inžinerijos specialistų labai trūksta, todėl kviečiame neišsigąsti tiksliųjų mokslų ir tapti tais, kurių labiausiai reikia mūsų kraštui ir kurių atlyginimai 2,5 karto didesnis už vidutinį atlyginimą Lietuvoje,“ – dėstė KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto dekanė doc. dr. Rima Mickevičienė.

20 studentams skirtų organizacijų

KU socialinių ir humanitarinių mokslų fakultetas studentams siūlo 11 bakalauro ir 19 magistrantūros studijų programų.

„Fakultete studijuoja daugiau nei 1000 studentų, dirba per 100 dėstytojų. Tai – didžiausias universiteto fakultetas, kuriame organizuojamos trijų pakopų studijos. Didžiuojamės galėdami pasiūlyti doktorantūros studijas, kurios čia vykdomos aštuoniose kryptyse,“ – teigė KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Rimantas Balsys.

Klaipėdos universiteto nuotr.

KU veikia per 20 įvairių studentams skirtų organizacijų ir klubų. Be to, tik KU studentai gali mėgautis gyvenimu naujausiame ir moderniausiame studentų bendrabutyje Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_81308072