Tačiau apsiperkant internetu taip pat reiktų paisyti tam tikrų taisyklių, kurios padės apsipirkti ne tik pigiau, bet ir, svarbiausia - saugiau. Nepamirškite, kad internetiniai sukčiai kasdien tobulina būdus įsilaužti net į didžiausių pasaulio įmonių svetaines, todėl finansų ekspertai iš technologijų įmonės „Revolut” siūlo kelis paprastus patarimus, kaip galima apsisaugoti patiems.

1. Įsitikinkite puslapio saugumu

Kadangi apsiperkant internetu reikia nurodyti savo mokėjimo kortelės duomenis, pirmiausiai reiktų įsitikinti, kad apsiperkate saugiame puslapyje. Tai padaryti paprasta: kiekvienas saugus puslapis adreso nurodymo laukelio kairėje pusėje turi turėti nedidelę spynos ikonėlę. Be to, paspaudus ant jos, turite rasti būtiną informaciją apie saugumo sertifikatus. Kitas patarimas - saugių puslapių adresai prasideda “https://” - įsitikinkite, kad yra ir “S” raidelė, kuri reiškia “secure” („saugus”).

2. Būkite atsargūs su viešais WiFi tinklais...

Vieši WiFi tinklai (tokie, kurie nėra apsaugoti slaptažodžiu) dažnai nebūna pakankamai saugūs - tai reiškia, kad sukčiai gali daug paprasčiau „pagauti” jūsų siunčiamą informaciją, jei naudojatės viešu, neapsaugotu tinklu. Dėl šios priežasties stenkitės neatlikti pirkimų internetu naudojantis neapsaugotu tinklu - apsiperkant turite nurodyti savo kortelės duomenis, ir naudojantis neapsaugotu tinklu sukčiai turi daug daugiau galimybių pasiekti jūsų duomenis.

3. ...bei nepamirškite saugumo viešose vietose

Nemanykite, kad skamba paranojiškai - kortelių duomenis reikia saugoti ne tik naudojantis bankomatais (tarkime, vedant PIN kodą), bet ir nurodant kortelės duomenis internetinėje parduotuvėje, jeigu esate viešoje vietoje. Dažnai net nesusimąstome, kaip paprasta yra nužiūrėti ir nusirašyti kortelės duomenis, jei žmogus neatsargiai perrašinėja savo kortelės duomenis kavinėje, oro uoste ar pan.

4. Naudokitės slaptažodžių generatoriais

Parduotuvė prašo susikurti paskyrą su slaptažodžiu? Nemanykite, kad „slaptažodis1234” yra geras būdas apsaugoti jūsų asmeninius duomenis. Viena populiaursių kibertinių atakų priežasčių - pernelyg paprasti mūsų pačių susikuriami slaptažodžiai. Be to, daugelis mūsų juos kartojame ne viename puslapyje - o tai tik padidina šansus sukčiams įsilaužti į mūsų paskyras ir nusavinti ne tik asmeninius, bet ir banko duomenis. Paprasčiausias būdas nuo to apsisaugoti (ir nepamiršti susikurtų slaptažodžių!), yra slaptažodžių generatoriai, tokie, kaip LastPass. Jie slaptažodį jums parinks automatiškai, ir jį išsaugos už jus, taigi prie kiekvienos savo paskyros būsite prisijungęs unikaliu, ir beveik neatspėjamu slaptažodžiu, taip sumažindami šansus sukčiams.

5. Naudokitės vienkartinėmis virtualiomis kortelėmis

Technologijų dėka turime vis daugiau priemonių internete apsipirkti saugiai: skaitmeninė bankinė alternatyva „Revolut” savo klientams suteikia galimybę internete atsiskaityti virtualiomis kortelėmis, t.y., tokiomis, kurios egzistuoja tik jūsų išmaniojo programėlėje. Be to, vienkartinės virtualios kortelės suteikia papildomą saugumo sluoksnį: tokia kortelė programėlėje susinaikina iškart po atsiskaitymo, ir vietoje jos iškart sugeneruojama nauja. Todėl net jei sukčiai įsilaužia į puslapį, kuriame apsipirkote, jūsų kortelės duomenų jie pavogti negalės - tie duomenys paprasčiausiai nebeegzistuos.

6. Išvenkite kainų šuolių: naudokite privatų paieškų langą naršyklėje

Ar pastebėjote naršyklės lange atsirandančius pranešimus apie slapukų politiką? Dauguma mūsų automatiškai spaudžiame „Sutinku“, tačiau būtent šis žingsnis dažnai lemia, kad nematome pigiausių variantų - tai ypač dažnai pastebima perkant skrydžius ar keliones. Slapukai puslapiui nurodo, kad jūs čia jau lankėtės anksčiau, arba kad panašiomis kelionėmis domėjotės kitur. Tai pardavėjams nurodo, kad esate iš tiesų suinteresuotas pirkimu, todėl daug pardavėjų sulig kiekvienu jūsų apsilankymu siūlo aukštesnes kainas, nei galėtų. Tam, kad jūsų paieškos duomenys nebūtų niekur išsaugoti, paprasčiausia naršyti „slaptuose“ naršyklės languose – pvz., naudojantis „Google Chrome“ reiktų pasirinkti „New Incognito Window“.

7. Atsiskaitykite vietos valiuta - ir nemokėkite už jos keitimą

Jei apsiperkate užsienio parduotuvėse, greičiausiai kainos ten bus nurodytos vietos valiuta - o bankai paprastai nurėžia nemažą (ir dažnai - paslėptą) mokestį už valiutų keitimą atsiskaitant. Tokių problemų nepatirsite naudojantis „Revolut“, kuris realiu laiku valiutas keičia geriausiu (tarpbankiniu) valiutų kursu, be jokių papildomų paslėptų mokesčių. Atsiskaityti galite daugiau kaip 150 skirtingų valiutų, net jei lėšos jūsų sąskaitoje laikomos eurais!

8. Sekite savo išlaidas realiu laiku

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl pavogus kortelės duomenis sukčiai gali pridaryti nemažai žalos, yra tai, kad daugelis iš mūsų neturime įpročio reguliariai tikrinti savo banko sąskaitų išrašų. Tačiau išmaniųjų finansinių programėlių, tokių, kaip „Revolut” dėka, pranešimus apie kiekvieną savo atsiskaitymą galime gauti realiu laiku, kartu su detalia informaciją apie išleistą sumą, atsiskaitymo laiką, ir pardavėją. Todėl dabar, jeigu pastebite pranešimą apie atsiskaitymą, kurio neatpažįstate, galite iš karto suprasti, kad su jūsų kortele vyksta kažkas keisto - ir tada galite ją iš karto užblokuoti toje pačioje programėlėje.

Na, ir galiausiai - visada vadovaukitės šaltu protu. Jei pasiūlymas internetinėje parduotuvėje atrodo per geras, kad būtų tiesa - dažniausiai taip ir būna!

Nemokamą REVOLUT kortelę gausite čia.

Užsakymo nr.: PT_81246155