Didžiausia problema – nevienodos sąlygos

Kaip vieną didžiausių Europos Sąjungos problemų V. Uspaskichas išskiria ryškų atlyginimų ir pensijų skirtumą valstybėse. „Tą pastebėjo ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas. Jis prieš keturias savaites pareiškė, kad norėtų, jog Europos Sąjungoje nesijaustų toks didelis finansinis skirtumas tarp valstybių. Šiuo metu mūsų frakcija derasi su E. Macrono judėjimu, kad suvienytume jėgas bendram tikslui“, – sakė politikas.

Bus siekiama, kad nustatyta minimalaus atlyginimo arba pensijos suma būtų suvienodinta visoje ES ir būtų ne mažesnė nei 700 eurų – beveik pusantro karto daugiau nei šiuo metu yra Lietuvoje. Pasak V. Uspaskicho, tai tėra minimalios grindys. „Jeigu kuri nors ES valstybė išgali mokėti daugiau – prašom, tačiau mes sieksime, kad nebūtų mažiau nei ši suma“, – teigė kandidatas į Europos Parlamentą.

Ši minimali išmokamų atlyginimų ar pensijų suma būtų nustatyta įgyvendinus vieningą mechanizmą. V. Uspaskicho siūlymu, pavyzdžiui, skaičiuojant nustatytą procentą nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Dar viena problema matoma ir verslo sektoriuje – didelėms įmonėms sukuriamos išskirtinės sąlygos, taip žlugdant mažesnes. „Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse didesnėms įmonėms sudaromos galimybės mokėti mažesnius mokesčius. Tačiau, mano nuomone, jeigu kuri nors valstybė mokesčių suvienodinti nenori, tai turi būti sutvarkoma iš aukščiau – Europos Parlamento“, – problemą akcentavo V. Uspaskichas.

Pasak jo, Lietuvos rinkoje taip pat galima pastebėti ypatingas sąlygas, sukurtas kitų ES valstybių verslo organizacijoms. „Tarkime, į Lietuvos turgų atvažiuoja dvi prekės: viena prekė iš Vokietijos, kita – pagaminta Lietuvoje. Pardavėjai iš Vokietijos laisvai gali pasamdyti fizinį asmenį, kuris pardavinės, išpirkti vietą ir savo prekę pardavinėti turguje be PVM. Tai reiškia, kad prekė yra 21 proc. pigesnė, kadangi atvykę gamintojai nėra rezidentai. Lietuvos gamintojai – nuolatiniai rezidentai, vadinasi, ir PVM mokėtojai“, – aiškino Viktoras Uspaskichas.

Tokiu atveju pirkėjai renkasi ne nacionalinę, o pigesnę prekę – dėl to kenčia Lietuvos gamintojai. V. Uspaskichas teigė, kad lietuvišką prekę eksportavus į ES rinką bent kilometras už Lietuvos sienos, ji iškart atpinga 21 proc.

Viktoras Uspaskichas, Ieva Kačinskaitė - Urbonienė

Rinkos mechanizmo suvienodinimas leistų padidinti lietuviškų įmonių pajėgumą. „Jeigu dabar palygintume lietuvišką ir vokišką įmonę, tai pamatytume, kad mūsų verslo organizacijos yra dvidešimt kartų mažesnės. Didesnės įmonės gali pirkti didesniais kiekiais, vadinasi, gauna 10–15 proc. nuolaidą. Smulki, lietuviška įmonė, automatiškai, gauna mažesnę. Todėl būtina sudaryti vienodas sąlygas visiems ES verslo rinkos vienetams, kad įsigalėtų teisinga konkurencija“, – sakė jis.

Kandidatas į Europos Parlamentą mato dar vieną problemą. Pasak Uspaskicho, ES rinką būtina saugoti nuo trečiųjų šalių produkcijos, mat šie produktai yra 40 proc. pigesni nei pagaminti Europos Sąjungoje. Vadinasi, kenčia ES pagamintos prekės ir visa jos rinka.

V. Uspaskicho teigimu, rinkos augimas neįmanomas, jeigu ES šalys nori pirkti pigesnį produktą nei patys gamina. „Jeigu mes iš trečiųjų šalių pirksime prekes, tai ES įmonės bankrutuos arba persikels už Sąjungos ribų. Amerikos prezidentas uždėjo didelius mokesčius Kinijos prekėms, kad apsaugotų nacionalines įmones. Tą patį siūlome įgyvendinti ir Europos Sąjungoje“, – sakė kandidatas.

Ateities vizijoje – vieninga užsienio politika ir lygios socialinės garantijos

Darbo partijos lyderis teigia, kad Europos Sąjungoje dažnai trūksta vieningos užsienio politikos. Pasak jo, dabar vieni bendradarbiauja su Rusija, kiti – reaguoja neigiamai, kelia agresiją. V. Uspaskicho vizijoje yra bendra ir vieninga užsienio politika, kuri stiprintų, o ne skaldytų Sąjungą.

Politiko teigimu, suvienodinus užsienio politiką, baudžiamąją ir žmogaus teises, ekonomiką, ES taptų daug stipresnė, saugesnė, būtų užtaisytos įvairių sričių spragos. „Aš tikrai esu proeuropietiškas ir pasisakau už gilesnę integraciją į Europos Sąjungą. Aš, netgi sakyčiau, esu už federalizaciją, nes, mano manymu, taip gautume dar daugiau naudos“, – sakė jis.

V. Uspaskicho manymu, svarbu suvienodinti ne tik užsienio politiką, bet ir kitus gyvenimo aspektus. Dėl to jis kreipėsi į Europos Komisiją dėl vienodų sąlygų darbuotojams ir studentams visose ES šalyse. „Sieksime, kad darbuotojai ir studentai galėtų ne tik laisvai judėti Europos Sąjungoje, bet ir išsaugotų socialines garantijas – būtent tos šalies, kurioje dirba“, – apie pasiūlymą pasakojo kandidatas.

Politinė reklama, bus apmokėta iš Darbo partijos politinės kampanijos sąskaitos, užs. nr. 19-016-DJ

Užsakymo nr.: PT_81234159