Ir nors tarp šių nepatogumų galime dėti lygybės ženklą, būtent fizinis diskomfortas apie save primena kiekvieną dieną ir kelis kartus per dieną, o gal ir nuolatos.

Apie šių negalavimų sprendimus komentuoja ilgametę patirtį turintis implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas.

Dantys ne mažiau svarbi organizmo dalis

Kas yra susidūręs su vienokia ar kitokia liga, negalavimu ar trauma, veikiausiai, pritars – žmogaus organizmas yra itin pažeidžiamas. Būtent todėl medicina visame pasaulyje nenustoja tobulėti, ieško būdų pagelbėti žmogui. Ir jei ligos yra gydomos vaistais, dieta, ar kokia nors terapija, žmogui praradus kažkurią kūno dalį, vienintelis sprendimas – protezas.

„Odontologija – tai medicinos sritis, kuriai galioja tos pačios taisyklės. Jei prarandami dantys – juos būtina atstatyti protezais, kaip ir praradus bet kurią kitą kūno dalį. Kažkodėl, žmonės yra linkę nuvertinti dantų praradimą. Gal dėl to, kad jie yra sąlyginai nedideli mūsų organizmo elementai, tačiau jie atlieka vieną pagrindinių funkcijų mūsų gyvybei palaikyti – maisto smulkinimą. Kitaip, dantys – tai mūsų vartai į sveikatą“ – svarstė gyd. M. Bučinskas.

Implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas

Tyrimai rodo, kad žmogus, negalintis tinkamai susmulkinti valgomo maisto, ar, dėl dantų trūkumo arba nepilnavertės kramtymo galimybės, gali dažniau susirgti virškinamojo trakto susirgimais. Vengiant kietesnių, bet organizmui reikalingų maisto produktų, kurių yra tiesiog atsisakoma – nepilnavertis racionas gali sąlygoti avitaminozę, mažakraujystę, nervinės sistemos sutrikimus, nusilpusią imuninę sistemą ir t.t. Todėl dantys atlieka daug daugiau nei estetinę funkciją, nes jų tikroji paskirtis – žmogaus bendros sveikatos palaikymo užtikrinimas.

Protezas protezui nelygus

Šiuolaikinėje odontologijoje protezavimo galimybės yra plačios. Netekus vieno, ar kelių dantų, galimas protezavimas šlifuojant greta esančius dantis ir ant jų tvirtinant karūnėlių tiltus. Tačiau tokiu atveju, dėl vieno ar kelių netektų dantų, „kenčia“ ir sveiki greta esantys. Juos pažeidus, tikimybė, kad jie suges, padidėja.

Jeigu prarandami visi žandikaulio dantys, protezuojamas visų žandikaulio dantų lankas. Dar ir dabar ši problema sprendžiama išimamais dantų protezais, kurie turi, veikiausiai, daugiau neigiamų, nei teigiamų aspektų. Išimami dantų protezai atstato vos iki 40% kramtymo funkcijos, kas kiek sumažina anksčiau minėtas ligų rizikas, bet pagrindinės problemos neišsprendžia. Šie protezai gali uždengti gomurį, todėl maisto skonį pajusti sunkiau. Šie protezai reikalauja nemažai priežiūros ir pastovių išlaidų, nes jiems tvirtinti naudojamos įvairios tvirtinamosios pastos, jų konstrukcija gali lūžti neatlaikius sąkandžio krūvio ir protezus teks perdaryti.

Danties implanto pavyzdys

Tačiau alternatyva išimamiems dantų protezams gyvuoja jau daugiau nei dvidešimt metų: dantų protezavimas ant dantų implantų pasiekė neregėtų laimėjimų. „Šiandien tai inovatyviausias, patikimiausias ir ilgaamžiškiausias dantų atkūrimo būdas“ – apie dantų implantavimą atsiliepia gyd. M. Bučinskas, vadovaujantis „Dantų harmonija“ klinikai Vilniuje.

Didžiausi pavojai – nematomi

Praradus vieną, kelis, ar visus dantis, žandikaulio kaulas toje vietoje ima tirpti. Taip atsitinka todėl, kad mūsų organizmai užprogramuoti patys sunaikinti nenaudojamus organus. Danties šaknis, būdama žandikaulyje, suteikia jam krūvį ir taip priverčia jį „dirbti“. Netekus danties, žandikaulis netenka reikiamo krūvio ir todėl pamažu atrofuojasi.

To pasėkoje, išimami dantų protezai tampa per laisvi, jie ima klibėti, gali iškristi, o svarbiausia - gali pažeisti dantenas: jos gali paburkti ir gali būti juntamas nuolatinis skausmas. Todėl kietesni maisto produktai, ar patiekalai tampa tiesiog „neįkandami“. Žmogui sutrinka net artikuliacija – sunkiau ištarti kai kurias priebalses, vengiama šypsotis, nes išoriškai atrodo, kad dantys „nusmuko“.

Šiam žandikaulio kaulo tirpimo procesui sustabdyti, efektyviausias būdas yra dantų implantavimas. Nes pats implantas – mažytis titano varžtelis, atstoja tikrą danties šaknį, atlikdamas sąkandžio krūvio paskirstymą žandikaulyje ir taip sustabdydamas jo tirpimą.

Geriausi sprendimai slypi ne kiekybėje

Kalbant apie kelių ar visų žandikaulio dantų atstatymą ant implantų, reikėtų pamiršti paprastąją matematiką: „kiek trūksta dantų, tiek reikės dantų implantų“. Šiandienos implantavimo, o ypač pasaulyje lyderiaujančios, Švedijos implantų gamintojos technologijos leidžia dantų tiltus ar visus žandikaulio dantis atkurti vos ant kelių implantų.

Implantuojančio gydytojo Mariaus Bučinsko vadovaujamoje klinikoje plačiai naudojama „visi ant keturių“ implantacijos technologija, kuomet visi prarasti žandikaulio dantys atkuriami vos ant keturių implantų. Šio metodo ir klinikoje esančios profesionalios dantų laboratorijos dėka, jau pirmojo vizito metu, pacientui įsriegiami visi keturi implantai ir pritvirtinamas laikinųjų dantų protezas. Tai reiškia, kad po gydymo procedūros, pacientas iškart gali drąsiai kąsti ir šypsotis. Nuolatiniai dantys protezuojami jau vos po 2 – 3 mėnesių, implantams galutinai prigijus prie žandikaulio kaulo.

Gydymo metodikos „Visi ant keturių“ pavyzdys

Klinikoje naudojamiems Švedijos gamintojo dantų implantams yra taikoma gamintojo viso gyvenimo garantija, kuri galioja visame pasaulyje.

Kaip savi ir jokio skausmo

Nereikia būti skeptiku, galvojant, kad ši procedūra gali būti itin skausminga. Tačiau gydytojas skuba nuraminti: „Turime moderniausius diagnostikos įrankius. Kiekvienam pacientui prieš implantaciją yra daroma kompiuterinė tomografija klinikoje, po kurios 3D nuotraukoje matome žandikaulio būvį, kaulo tankį ir nervinio kanalo išsidėstymą. Procedūra planuojama kompiuteriu, pasiekiant tiksliausių rezultatų. Implantuojant, išvengiamas sąlytis su nervinėmis galūnėmis, todėl skausmas kaule nėra jaučiamas. Net ir po procedūros.“

Kadangi procedūra atliekama sterilioje aplinkoje ir itin greitai (per 2-3 valandas), chirurginė invazija yra minimali ir dažniausiai nebūna jokio sutinimo.

Kiekvienai odontologinei procedūrai yra taikoma vietinė nejautra. Implantacija – ne išimtis. Tačiau, jei žmogus patiria didesnį stresą nei įprasta, klinikoje taikoma dalinė sedacija arba pilna narkozė, prižiūrint profesionaliam gydytojui anesteziologui.

Tą pačia dieną, iškart po procedūros, prie implantų pritvirtintas laikinų dantų protezas (kuris vėliau keičiamas nuolatinių dantų protezu), visiškai atkuria kramtymo funkciją ir galima atsikąsti net obuolio. Protezų nereikia išiminėti, ar kažkaip kitaip prižiūrėti – visai kaip nuosavus dantis: valyti ryte ir vakare. O tinkamai prižiūrimi, jie linkę tarnauti visą gyvenimą.

Sakoma, kad žmogaus laisvė yra nusakoma jo galimybe pasirinkti. Tačiau, kai kalbama apie sveikatą, kompromisų paieška yra ne ta kryptis, žinant, kad yra geriausias sprendimas. Prarastus dantis atstatyti laikinai ar atkurti visam gyvenimui? Atsakymas į klausimą individualus, bet, veikiausiai, kiekvienam aiškus. Nes nesvarbu kiek žmogui metų, kiekviena diena sveikatos yra neįkainojama.

Norinčius daugiau sužinoti apie dantų atkūrimą ant implantų bei išimamų protezų alternatyvas, kviečiame į nemokamą seminarą klinikoje „Dantų harmonija“,
Olimpiečių g. 1A-9. Vilnius
Šių metų gegužės 23 dieną, ketvirtadienį, 18.30 val.
Telefonas registracijai 8 610 11 222.
Registruotis internetu galite čia.

Užsakymo nr.: PT_81208429