„Santaros klinikų“ šeimos gydytojas Valerijus Morozovas aiškina geležies svarbą mūsų organizmui bei pasakoja, kodėl yra taip svarbu užtikrinti reikiamą jos kiekį kraujyje.

„Esminė geležies funkcija – žmogaus organizme krauju išnešioti deguonį. Geležis yra svarbus hemoglobino komponentas, o hemoglobinas – raudonųjų kraujo kūnelių, išnešiojančių orą iš plaučių po visą organizmą, baltymas. Jei organizme trūksta geležies, jis negali pagaminti pakankamai deguonį pernešančių raudonųjų kraujo kūnelių. Geležies trūkumas sukelia anemiją (mažakraujystę), kuri rodo, kad žmogui trūksta hemoglobino.

Todėl dažniausiai, kai trūksta deguonies, yra jaučiami tokie simptomai kaip silpnumas, širdies plakimo padažnėjimas, galvos svaigimas. Geležis taip pat sudaro odos, plaukų struktūras, todėl jaučiant jo trūkumą, skilinėja, išbąla oda, pradeda trūkinėti plaukų galiukai ar slinkti plaukai“, – pasakoja gydytojas.

Kodėl prarandamas geležis?

Pasak V. Morozovo, geležis natūraliai pasišalina tuštinantis, šlapinantis ar prakaituojant. Tačiau sutrikusį geležies pasisavinimą organizme lemia keletas priežasčių.

„Tai įvairios virškinamojo trakto ligos, mažas skrandžio rūgštingumas, lėtinis kraujavimas, taip pat kai kurių vaistų vartojimas. Todėl niekada nevalia ignoruoti simptomų, kurie parodo, kad galbūt kraujyje trūksta geležies. Priešingu atveju gali sutrikti visos organizmo funkcijos“, – aiškina gydytojas.

Anot jo, didžiausią dėmesį į geležies kiekį organizme turėtų atkreipti besilaukiančios moterys.

„Jeigu prieš pastojant geležies atsargos moters organizme yra nedidelės arba moteriai yra geležies trūkumas, labai didelė tikimybė, kad nėštumo metu išsivystys mažakraujystė. Todėl prieš planuojant nėštumą ir jo metu labai svarbu tinkamai maitintis bei vartoti geležies preparatus“, – sako V. Morozovas.

Kaip gauti taip reikiamo geležies?

Pagrindinis geležies šaltinis neabejotinai yra maistas, todėl, pasak V. Morozovo, labai svarbu yra laikytis visavertės mitybos.

„Geležį galime gauti tiek iš gyvulinės, tiek iš augalinės kilmės maisto. Visgi, verta paminėti, kad gyvūninės kilmės geležį kraujas įsisavina lengviau. Daug geležies turi jautiena, kepenys, austrės, pupelės, kruopos, špinatai. O jei mėsa yra valgoma kartu su daržovėmis, geležis pasisavinama dar geriau“, – sako gydytojas.

Ir nors dažniausiai visavertės mitybos užtenka reikiamam geležies kiekiui organizme palaikyti, ne retais atvejais, kai dėl virškinimo trakto ligų ar jau išsivysčius anemijai, organizme sutrinka geležies pasisavinimo procesas.

„Kasdieninis įprotis kavai, arbatai keičia virškinamojo trakto galimybes įsisavinti pakankamą geležies kiekį iš maisto dienos raciono. Sergantiems geležies trūkumu arba jo sukelta anemija, gali padėti geležies papildai“, – teigia daktaras.

Visgi, pasak V. Morozovo, neatsakingas ir netaisyklingas geležies preparatų ir papildų parinkimas bei vartojimas sukelia nepageidaujamas virškinamojo reakcijas, kurios neleidžia pilnai išnaudoti geležies „papildymo“.

„Dažniausiai pacientai netoleruoja tokių preparatų dėl žarnyno dirginimo, o pačius preparatus parinkti yra labai sudėtinga. Jei yra parenkama per didelė dozė ar nesilaikoma periodiško vartojimo – žarnyną pradeda dirginti ta geležies dalis, kuri yra neįsisavinama“, – aiškina gydytojas.

Kai įprasti papildai nepadeda

V. Morozovo paaiškina, kad kad kuriems žmonėms vien augalinės kilmės geležies turintys papildai sukelia šalutinių poveikių, todėl jiems vertėtų rinktis alternatyvą.

„Richter FerroBio“ galima vartoti esant padidėjusiam geležies poreikiui organizme. Jis tinkamas vartoti 12 metų ir vyresniems asmenims. Preparatas ypač tinka pastoti planuojančioms moterims, o taip pat – paauglėms ir moterims premenopauzės laikotarpiu bei senyviems žmonėms“, – aiškina šeimos gydytojas.

Pasak jo, nors preparatas nepakeičia subalansuotos mitybos, jis gali būti naudingas esant išskirtiniam geležies poreikiui.

„Pavyzdžiui, augantiems vaikams, menstruacijų metu ar netekus kraujo dėl kitų priežasčių, nėščioms moterims, sportininkams, o taip pat esant mitybos apribojimams, pavyzdžiui, mažinant svorį arba apetitui pablogėjus dėl priešvėžinio gydymo“, – sako V. Morozovas.

Užsakymo nr.: PT_81178235