Neatsitiktinai DŽIUGIADIENIS švenčiamas kiekvienų metų gegužės pirmąjį penktadienį – tai susiję su karvių ganiavos laikotarpiu ir sūrio DŽIUGAS gamybos pradžia – ilgo brandinimo DŽIUGO sūris gaminamas tik iš laisvai besiganančių nuo gegužės iki spalio mėnesio pabaigos karvių pieno.

Šiais metais ypač su nekantrumu laukta DŽIUGIADIENIO, nes į jį atvyko daugiausiai per visą švenčių rengimo istoriją garbių svečių iš užsienio šalių. Tai lėmė ir sūrio DŽIUGAS sertifikavimo komisijos solidumą, suvienijusios įvairių sričių autoritetingus atstovus.

Renginio akimirka

Šioje komisijoje dalyvavo: Urszula Wszelaka, „Poradnik Handlowca“ redaktorė (Lenkija), Roman Shuta, Kraina Serow (Gourme tinklas) savininkas(Lenkija), Milena Kaszuba-Janus, „NowoŪci Gastronomiczne“ redaktorė, „Sweets&Coffee“ redaktorė (Lenkija), Rafaų Wojciechowski ds. Produktėw specialistas (Lenkija), Camille Harel iš maisto žurnalo LSA (Prancūzija), Ralf Walter Bender, B&L MedienGesellschaft mbH & Co. KG redaktorius (Vokietija), Burkhard Richard Endemann Kase Theke redaktorius (Vokietija), Rajmund Hoffer Gourmet parduotuvės savininkas (Vengrija), Beatrix Hoffer-Szabo, Gourmet parduotuvės savininko žmona (Vengrija), Marek Sznajdrowski prekybos tinklo atstovas (Didžioji Britanija), Ruslan Zeynalov, Gourmet tinklo savininkas (Azerbaidžanas), (Dilara Zeynalova), Gourmet tinklo savininko žmona (Azerbaidžanas). Prie jų prisijungė garbus svečias – JE Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Komisijoje „Žemaitijos pienui“ atstovavo įmonės generalinis direktorius Robertas Pažemeckas, gamybos vadovė Renata Bučiuvienė, Ekonomikos skyriaus vadovė Dalia Karalevičienė, UAB „Nepriklausoma tyrimų laboratorija“ direktorė Rasa Ilskytė, Gamybos direktorė Alma Bartkienė. Komisijos nariai, lydimi įmonės specialistų, keliavo į gamybos cechus, kur gaminamas ir brandinamas kietasis sūris DŽIUGAS. Jiems suteikta galimybė patiems išsirinkti mėginius ir išbandyti sūrininkų įrankius. Tai puikiausiai įrodo, kad įmonės technologai neabejoja gaminamo sūrio kokybe ir visiškai pasitiki atliktu darbu – nesibaiminama vertinti bet kurį sūrį. Šiemet paimta ir degustuota daugiausiai – net 7 brandinimų sūrio mėginių, įvertinant pagal klasikinius kriterijus – skonį, kvapą, spalvą, išvaizdą ir konsistenciją.

Renginio akimirka

Vertintas DŽIUGAS Mild, 12 mėn, DŽIUGAS Delicate, 24 mėn, DŽIUGAS Gourmet, 36 mėn, DŽIUGAS Luxuriuos 48 mėn, DŽIUGAS Exclusive 60 mėn. Ypatingo dėmesio sulaukė DŽIUGAS Special Age, 100 mėnesių brandinimo sūris, kurių galvų šiuo metu tėra tik 126 vienetai ir DŽIUGAS Extra Age, 120 mėnesių brandinimo sūris, kurių galvų šiuo metu – tik 55 vienetai. Šiųmetė komisija buvo pirmoji, vertinusi šiuos ypatingus sūrius.

Kiekvienas komisijos narys galėjo išsirinkti sūrio galvą, iš kurios profesionaliai buvo imami mėginiai ir vertinami pagal kriterijus anketose.

DŽIUGIADIENIS – tai vieša sūrio DŽIUGAS vertinimo ir sertifikavimo diena, kuri dar kartą įrodo, kad DŽIUGO sūris, pelnęs net 54 tarptautinius apdovanojimus, atviras nepriklausomiems įvairių šalių ir profesinių sričių specialistams, turintiems skirtingas patirtis ir galintiems objektyviai vertinti prestižiškiausią įmonės produktą.

Jau tapo tradicija, kad šiame renginyje dalyvauja JE Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas, kuris palaimina įmonę ir čia gaminamą sūrį DŽIUGAS. DŽIUGIADIENIO šventišką dvasią jaučia kiekvienas įmonės darbuotojas, kai šią dieną jau nuo ankstaus ryto jie pasitinkami ir vaišinami įvairių brandų DŽIUGO sūriu. Žinoma, išskirtinis dėmesys skiriamas svečiams, kurie greta kitų patiekalų pavaišinami puikiai vertinamu Žemaitišku kastiniu, pelniusiu ne tik Lietuvos kulinarinio paveldo, bet ir Europos paveldo ženklus.

Renginio akimirka

Vėliau vertinimo komisija ir svečiai, kaip ir kasmet, rinkosi į Sūrio DŽIUGAS namus Telšiuose, kuriuose įkurtas vienintelis Sūrio DŽIUGAS muziejus, istorinėje ekspozicijoje vaizdžiai atskleidžiantis pieno
pramonę laiko vingiuose, taip pat pieno produktų gamybos tradicijas Žemaičių krašte.

Po to paskelbti sūrio vertinimo rezultatai. Aukščiausiai dešimtbalėje sistemoje įvertintas 120 mėnesių – net 10 metų – brandintas DŽIUGAS Extra Age. Jam nedaug nusileido kitų brandinimų sūriai.

Komisijos nariai pasirašė sūrio vertinimo sertifikatus. Visus su švente pasveikino įmonės generalinis direktorius Robertas Pažemeckas. Padėkos žodį darbštiems žemaičių sūrininkams tarė ir svečiai, palikę nuoširdžius rašytinius palinkėjimus ilgai gyvuoti ir klestėti įmonei. Ypač įspūdinga akimirka, kai šventėje net septyniomis kalbomis – tų šalių, kurioms atstovavo komisijos nariai – nuskambėjo „Su gimimo diena!“

Renginio akimirka

Svečiai buvo sužavėti mitologinio Telšių miesto įkūrėjo milžino Džiugo legenda apie jo stiprią meilę savo išrinktajai Austelei ir apie galiūno išminties ir rankų įspūdingiausią kūrinį – sūrį DŽIUGAS, kurio odisėja nuo Žemaitijos kalvų sklinda per visą pasaulį.

Tą pajuto ir garbūs užsienio svečiai, išsivežę į savo šalis dalelę Lietuvos ir Žemaitijos, kurios sostinėje gaminamas legendinis sūris DŽIUGAS. O svarbiausia, kad jie parvykę skleidžia gerą žinią apie darbščius žemaičių sūrininkus ir jiems surengtoje ekskursijoje pamatytą unikalų Telšių miestą su įspūdingais kultūriniais bei istoriniais objektais.

Renginio akimirka

Įmonės kolektyvas didžiuojasi kietojo sūrio DŽIUGAS gamintojais, kurie savo produktais garsina Lietuvą visame pasaulyje ir parodo nors dalelę savo šalies istorijos, atskleisdami gilias „Žemaitijos pieno“ produktų gamybos tradicijas, besitęsiančias arti šimtmečio – nuo 1924 metų.

Užsakymo nr.: PT_81170121