„Mane visi gąsdino, kad be kyšių čia nieko negausiu. Įsitikinau, kaip yra iš tikrųjų“, – pokalbį pradeda ji.

Užaugo dvi naujos kartos

Į medicinos sistemą D. Gluoksnytė, kaip pati sako, pateko atsitiktinai. Tą rudenį neįstojusi pirmu numeriu ten, kur norėjo, moteris ėjo mąstydama, ką reikės dirbti, kad tik mamai ir tėčiui „nesėdėtų ant sprando“. Įsidarbinusi vienos gydymo įstaigos registratūroje ji pamėgo tempą, čia sutiktus žmones ir suprato visai netyčia atradusi savo pašaukimą – beliko kopti toliau karjeros laipteliais.

„Visus 30 metų dirbu toje pačioje Kauno ligoninėje. Keičiau tik skyrius ir pareigas“, – šiandien šypsosi savo darbą mėgstanti slaugytoja.

Kasdien stebėdama visą sveikatos sistemos virtuvę D. Gluoksnytė sako esanti nusiteikusi optimistiškai.

„Užaugo nauja karta – tiek medikų, tiek pacientų, kurie visai kitaip suvokia ryšį vienas su kitu, savo prasmę ir pareigas“, – tikina pašnekovė.

Pamokslauti tenka vis rečiau

Lietuvos korupcijos žemėlapis, įvairūs tarptautiniai ir lokalūs tyrimai rodo, kad korupcija šalyje mažėja, didėja sąmoningumas ir suvokimas, ką kiekvienas mūsų galime padaryti skaidresnės sveikatos sistemos labui. D. Gluoksnytė patvirtina, kad vis rečiau koridoriuose ar kabinetuose išgirsta žodį kyšis, padėka, vis rečiau reikia sulaikyti paciento rankas, kai šis nori kažką paduoti.

Daiva Gluoksnytė

„Žinoma, senjorai, kurie įsižeidžia, jei nepaimi jų siūlomų 2 eurų, niekur nedingo. Jos ar jie siūlo, kiek gali, nes vis dar tiki, kad galioja senų laikų taisyklės, kur be kyšio esą nieko negausi. Juk seniau būdavo keista į ligoninę eiti tuščiomis. Visgi šiandien jau beveik nebereikia priminti pacientams, kad tokie laikai jau seniai praėję ir šiandien visi turime stengtis, kad medicina tvarkytųsi, būtų skaidri ir tada galėtume spręsti ir kitas sistemos problemas“, – kalbėjo ji.

Tai įrodo ir skaičiai. Neseniai Specialiųjų tyrimų tarnybos pristatyto tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2018“ duomenimis, ir toliau mažėja gyventojų korupcinė patirtis – 12 proc. Lietuvos gyventojų atsakė, kad 2018 m. bent kartą davė kyšį ir tai yra net dvigubai mažiau nei prieš 4 metus.

Niekas kišenės nepravėrė ir akimis nemirksėjo

Pašnekovė sako prieš metus pati galėjusi patikrinti korupcinę situaciją, mat visiškai netikėtai atsidūrusi kitoje barikadų pusėje. Moteriai nustatytas krūties vėžys, tad sveikatos darbuotojo chalatą kuriam laikui jai teko iškeisti į paciento rūbus.

„Liga nepasireiškė jokiais simptomais. Periodiškai tikrinantis sveikatą manyje rado antros stadijos naviką. Visą gyvenimą nereikėjo gerti jokių vaistų, niekuo nesiskundžiau, todėl tokia žinia tikrai buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, nemeluosiu“, – sako 48–erių moteris.

Pašalinus auglį buvo skirtas spindulinis bei hormoninis gydymas. Panašu, kad viskas klostosi pagal planą ir ligą pavyko įveikti.

„Čia atsigulusi prisiklausiau tiek istorijų, kad be kyšio nieko onkologijoje negausiu, kad ohoho! Galiu patvirtinti, kad tai yra pacientų fantazijos. Prieš 14 metų sunkiai sirgo mano tėtis, vėliau ir brolis, dabar aš – niekas iš mūsų nieko nereikalavo. Noro duoti kyšį man nė nekilo, gal tėtis savo laiku dar bandė kažką sakyti, bet daktaras jį maloniai mandagiai subarė, tuo viskas ir pasibaigė. Nė vienas šiame gydymo kelyje sutiktas medikas nei akį merkė, nei kišenėn rodė ar kažkaip mirksėjo, kad kažko tikisi“, – tvirtai kalbėjo D. Gluoksnytė. Šiandien ji yra ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA), griežtai pasisakančios prieš smulkiąją korupciją medicinoje, narė.

Ji sakė negalinti atsidžiaugti medikų profesionalumu ir jai suteiktų paslaugų kokybe, nors, žinoma, kaip ir kitiems pacientams jai teko pastovėti eilėse, tyrimų niekas nedarė tą pačią dieną.

„Kai žmonės nori duoti kyšį, jie tai daro dėl savęs – niekas nei pagreitėja, nei narkozė kitaip veikia ar skalpelis tiesiau pjauna. Žmogus tokiom padėkom čia tik save psichologiškai ramina, tačiau jokios naudos nepadaro, priešingai, tik sutepa sistemą“, – piktinosi slaugytoja.

Moteris neneigia, kad seniau jai pačiai ne kartą mėgino į kišenę ką nors įdėti, tačiau visada sulaukdavo griežto „ne“. Dabar moteris dirba vyr. slaugytoja stacionare, kontaktų su pacientais mažiau. D. Gluoksnytė primena nepamiršti ir gero žodžio – kai visi skuba, lekia, paprastas žodis „ačiū“ gali padėti prisiminti, kodėl medikas pasirinko šį kelią, pajusti, kad jis yra vertinamas.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_81156349